- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Există câțiva factori esențiali care reușesc să mențină carnea de vită proaspătă și gustoasă cât mai mult timp. Fie că este vorba despre temperatura congelatorului, despre modul de ambalare, dar și despre calitatea cărnii, toți acești indici duc la o durată de păstrare mai bună atunci când sunt aleși corect.
Iată cum trebuie să păstrezi carnea la frigider pentru a-și păstra proprietățile cât mai mult timp.
Citește și: De ce nu se țin ouăle pe ușa frigiderului niciodată! Greșeala este făcută la ordinea zilei
Cât se păstrează carnea de vită la congelator
O ambalare corectă a cărnii de vită pentru congelator presupune înfășurarea acesteia într-o folie de plastic sau într-un sac sigilant special conceput pentru congelator. Este important ca tot aerul să fie înlăturat pe cât de mult posibil pentru a evita formarea de gheață.
Un sfat recomandat de către specialiști este de a eticheta ambalajul atât cu data, cât și tipul de carne. Astfel, este mai ușor pentru fiecare dintre noi să poată urmări perioada de timp care a trecut de la ambalare, dar și conținutul ambalajului.
Totodată, în funcție de felul în care carnea de vită este tăiată, perioada de păstrare la congelator poate varia.
De exemplu, pentru carnea de vită tocată, specialiștii recomandă să fie păstrată la congelator pe o perioadă de aproximativ 3 - 4 luni.
Bucățile mari de carne, precum bisteca sau friptura pot rezista în congelator de la 6 luni până la un an fără să își piardă din gust și din savoare.
Carnea maturată este cea care poate rezista cel mai mult, în funcție de condițiile de păstrare. Aceasta poate ajunge la o perioadă de minim un an.
Cum se depozitează corect carnea de vită
Cele mai importante aspecte sunt reprezentate de prevenirea pierderii umidității și de prevenirea expunerii la aer. Ambalajele în care se va împacheta carnea ar trebui să fie rezistente la umiditate și aer tocmai pentru ca perioada de timp (în care carnea să reziste) să crească.
Congelatorul ar trebui menținut la o temperatură constantă de - 18 grade Celsius sau chiar mai scăzută.
Pentru ca depozitarea cărnii să fie efectuată cât mai coect, este important ca aceasta să fie păstrată într-un loc separat de alte alimente. Este important să eviți contaminarea acesteia, și tocmai de aceea, se recomandă ca ambalajul să fie unul sigilat.
Pentru a evita scurgerea sucurilor pe restul alimentelor din frigider, este indicat să așezi carnea în partea de jos a congelatorului.
Un alt sfat care îți poate fi de ajutor este de a pune carnea în pungi mai mici, în funcție de cantitatea pe care o folosești în mod obișnuit. Astfel, îți va fi mult mai ușor să dezgheți doar cantitatea necesară de carne.