Pentru că în Postul Paștelui nu se mănânca produse de origine animală, oamenii aleg de cele mai multe ori să consume legume proaspete care să le aducă aportul necesar de vitamine și nutrienți.
Cu toate că românii se așteptau să existe prețuri mai mari în această perioadă la alimente, aceștia nu s-ar fi gândit că legumele vor costa totuși atât de mult.
Citește și: Cât costă un kilogram de roșii românești! Prețul din piețe îi poate lua prin surpindere pe mulți
Iată la ce preț ajung legumele din piețe în cea de a doua jumătate a lunii martie a acestui an.
Ce scumpiri au apărut odată cu Postul Paștelui
Imediat după începerea postului, produsele vegetale au ajuns să coste chiar și cu un sfert mai mult decât în perioada anterioară.
Credincioșii au avut parte de o surpriză mai puțin plăcută atunci când au plecat să facă cumpărăturile necesare pentru o alimentație cât mai sănătoasă și care să respecte regulile postului.
În Baia Mare, la „piața mare” oamenii au rămas uimiți de prețurile care sunt afișate la tarabe pentru alimentele atât de indispensabile pentru această perioadă.
Potrivit unei publicații, unul dintre cele mai căutate produse este chiar și cel mai scump, iar cetățenii se gândesc acum de două ori înainte de a-l cumpăra.
O comerciantă din piața de legume a spus fără prea multe justificări faptul că ea mereu ar fi vândut fasolea cu suma de 20 de lei, conform adevărul.ro.
Nu doar fasolea a avut parte de scumpiri, ci și alte legume la fel de căutate în perioada de post.
„Fasolea era 15 lei, acum e 20. Salată verde am luat cu 3 lei, acum e 5 lei. La fel și ridichile” a spus Alina Voița în vârstă de 40 de ani pentru sursa citată anterior.
Ceapa verde, de asemenea, este de două ori mai scumpă decât era până acum.
„Până acum, luam o legătură cu 1 leu, sau 1 leu și 50. Acum am luat cu 2 lei” a explicat o altă clientă pentru aceeași sursă.
Deși multor români le este greu să cumpere produse cu prețuri ridicate, aceștia depun un efort financiar pentru a se asigura că mănâncă sănătos, preferând să facă cumpărăturile în piață cu produse care provin de la producătorii locali.
Ce legumă a ajuns să coste mai mult decât carnea
Faptul că alimentele au ajuns la prețuri greu de imaginat nu mai este un secret pentru nimeni, însă ideea că un kilogram de carne poate fi mai ieftin decât un kilogram de legume i-a consternat pe mulți.
Pentru că este o legumă atât de sănătoasă, sparanghelul poate ajunge la prețuri pe care mulți nici nu și le închipuie. De cele mai multe ori prețul pentru un singur kilogram ajunge în magazine la aproximativ 40 - 50 de lei.
Suma depășește, de asemenea, de cele mai multe ori, prețul unui kilogram de carne, iar acest aspect îi determină pe oameni să nu cumpere, în ciuda tuturor beneficiilor pentru organism.
O legătură de sparanghel poate ajunge până la 20 de lei în magazine, în timp ce fermierii vând un kilogram cu o sumă puțin mai apropiată de sumele românilor, și anume cu aproximativ 36 de lei.
Citește și: Cât a ajuns să coste un apartament cu două camera în Rahova. Prețul locuințelor din București în 2024
Dieta 30-30-30, un nou trend. Ce este și cum te ajută să scapi de kilogramele în plus... Rețeta de post pentru pastele perfecte cu sos de ardei și caju. Delicatesa provoacă dependență...