Cafeaua este o licoare magică care ne încântă toate diminețile. Această băutură minunată, adorată în întreaga lume, este consumată de mai bine de o mie de ani. De-a lungul timpului, s-au descoperit o mulțime de lucruri despre cafea și s-au găsit diverse întrebuințări inedite ale acesteia.
Cu toate că prepararea sau modul de prăjire diferă în funcție de locul în care se face, toată lumea își dorește să obțină cea mai pură și mai fină băutură energizantă. Fiecare etapă din procesul de pregătire a cafelei contribuie la obținerea unui produs de calitate.
Cafeaua ascunde multe secrete, motiv pentru care îți dezvăluim câteva metode de preparare pe care trebuie să le încerci.
Cafeaua la filtru - Cum se prepară și ce beneficii are
Cele mai utilizate soiuri de cafea sunt Arabica și Robusta, diferențiate prin aromă și gust. În cazul în care îți dorești să pregătești cafea la filtru, cafeaua Arabica măcinată mai grunjos reprezintă alegerea corectă.
Înainte de a pregăti băutura energizantă, umezește filtrul din hârtie turnând apă fierbinte pe toată suprafața sa. Acest lucru elimină gustul de hârtie pe care l-ar putea avea lichidul obținut. În cazul în care folosești plasă, este necesar să o speli după fiecare utilizare.
Se pune cafeaua măcinată în filtrul de hârtie, iar în recipientul pentru apă se adaugă cantitatea necesară, în funcție de câtă cafea vrei să obții. Avantajul deosebit al acestui tip de preparare este reprezentat de faptul că băutura rezultată este foarte sănătoasă.
Boabele de cafea conțin diterpene, substanțe care conduc la creșterea colesterolului rău din sânge. Filtrul din hârtie reține aceste elemente, iar efectul lor asupra organismului este nesemnificativ.
Cafeaua espresso - Cum o pregătești și care sunt avantajele sale
Pentru a prepara un espresso delicios, poți folosi cafea monodoze pentru espressor, cafea boabe ori capsule și cafea măcinată. Prin trecerea apei fierbinți la 9-12 atmosfere prin cafeaua măcinată și tasată, se obține o băutură densă, aromată, catifelată și cu o spumă foarte fină.
Prepararea unui espresso de calitate reprezintă un proces mai dificil, care presupune urmarea corectă a mai multor pași. În primul rând, ai nevoie de o cafea bună, iar amestecurile de Arabica sunt ideale pentru acest tip de băutură deoarece conțin mai puțină cafeină.
În plus, în cazul în care optezi pentru varianta cafelei boabe, vei avea nevoie de echipamentul necesar pentru măcinarea acesteia. Trebuie să obții o consistență foarte fină, similară cu cea a zahărului tos. În ceea ce privește dozarea, standardul italian clasic este de 7 grame, dar poți varia cu 2-6 grame peste acesta. Cafeaua trebuie să fie dispusă uniform în portafiltru și presată perfect, pentru ca apa să pătrundă peste tot.
Pentru a te asigura că gustul băuturii nu va fi influențat în niciun fel, este recomandat să folosești apă bogată în minerale. Ține cont și de faptul ca apa care trece prin portafiltru trebuie să aibă o temperatură de 92-960 C. După montarea portafiltrului și declanșarea pompei, ar trebui să dureze cel mult 25 de secunde până când se obține o licoare cremoasă și gustoasă.
Pentru pregătirea unui espresso, este recomandat să folosești o ceașcă din porțelan cu perete gros, încălzită, pentru a păstra consistența cremoasă și calitățile aromatice ale băuturii obținute.
Cafeaua stimulează circulația sangvină la nivelul creierului și a sistemului nervos central. Cafeaua espresso reprezintă un sortiment mai concentrat, însă acest lucru nu înseamnă că aceasta conține extrem de multă cafeină. Datorită modului său de preparare, cafeaua nu intră în contact cu apa pentru o perioadă lungă de timp și astfel, proprietățile, aroma și uleiurile sale esențiale rămân intacte.
Cafea la ibric
Cea mai simplă metodă de preparare a cafelei este la ibric. Această modalitate turcească folosește cafea foarte fin măcinată care se fierbe cu apă și zahăr. Este important ca ibricul să fie din alamă întrucât alte materiale împiedică extragerea corectă a aromelor.
Trebuie să folosești o anumită cantitate de cafea în funcție de cât de multă apă ai pus. De regulă, pentru o ceșcuță turcească se utilizează aproximativ două lingurițe de cafea. Cafeaua braziliană este considerată sortimentul ideal pentru ibric.
Există două variante prin care poți pregăti această băutură la ibric. Prima dintre acestea presupune adăugarea cafelei atunci când apa a ajuns la punctul de fierbere, moment în care oprești focul și o lași acoperită timp de trei minute.
Cea de-a doua opțiune presupune ca apa, zahărul și cafeaua să se amestece în ibric, apoi să se pună la fiert. După ce se va forma o spumă la suprafață și aceasta începe să se umfle, cafeaua se ia repede de pe foc. O cafea bine preparată la ibric este omogenă și nu conține sedimente în lichid sau caimac.
Cafeaua este o băutură extraordinară pe care poți să o prepari așa cum îți place mai mult. Este important să folosești un produs proaspăt, bine prăjit și aromat pentru a te asigura că vei obține întotdeauna o băutură savuroasă.