Imediat ce au văzut poza, internauții au fost curioși să afle rețeta specială a bunii lui chef Roxana Blenche pentru haioșe, un desert deosebit de delicios.
Așa cum au rugat-o, chef Roxana Blenche a filmat rețeta inspirată după rețeta bunicii sale. Preparatul inedit din zona Ardealului și a Banatului reprezintă o specialitate ungurească. Fiecare bucată are aproximativ 150 calorii.
Citește și: Rețetă de pască Dubai. Trendul persistă în România. Cum poți să o prepari chiar la tine acasă
Numele preparatului vine de la haj, din maghiară, care înseamnă osânză sau grăsime. Acesta este, de fapt, ingredientul principal al acestui preparat. Pentru haioșe se folosește grăsime de porc.
Rețeta inedită de haioșe a bunicii lui chef Roxana Blenche
Ingrediente - Rețeta inedită de haioșe a bunicii lui chef Roxana Blenche
- 700 gr făină
- 3 gălbenușuri
- un praf de sare
- 300 ml apă
- 250 gr unt
- 200 gr untură de porc
- 3 linguri de oțet
- magiun de prune
Mod de preparare - Rețeta inedită de haioșe a bunicii lui chef Roxana Blenche
Începem prin a amesteca cu mâna făina, cu sarea, cele 3 gălbenușuri și 300 ml de apă. Frământăm aluatul până obținem o compoziție omogenă.
Citește și: Drob de pui pentru Paște, o rețetă simplă și delicioasă
Lăsăm aluatul deoparte și amestecăm separat într-un bol 250 gr de unt cu untura de porc și oțetul. Amestecăm bine cu mână până ce obținem o compoziție omogenă.
După ce aluatul a fost lăsat la odihnit, îl întindem bine cu sucitorul pe o suprafață plană tapetată cu făină. Apoi luăm 1/4 din amestecul de unt cu untură și ungem foaia de aluat. După urmează să împachetăm aluatul și îl punem într-o folie la frigider timp de o oră. Când îl scoatem din frigider, întindem din nou aluatul cu sucitorul și repetăm procesul, ungând iar cu amestecul de unt și untură. Acest proces trebuie repetat de 5 ori la interval de o oră.
La finalul celor 5 ore, scoatem aluatul din frigider, îl tapetăm cu făină și îl împărțim în două părți egale și întindem fiecare foaie în parte.
Preîncălzim cuptorul cu ventilație sus și jos la 180 grade. După ce foile sunt întinse, dar nu foarte subțiri, e timpul să porționăm aluatul în pătrățele.
Pe fiecare pătrățel punem câte o lingură de magiun de prune și o împachetăm în două. Așezăm apoi toate haioșele într-o tavă tapetată cu făină. Haioșele se coc pentru 25-30 minute la 180 grade. După ce se răcesc, puteți presăra zahăr pudră, iar rezultatul este unul delicios.
Acest desert care se păstrează în tradiție de sute de ani este o adevărată bunătate, cu foi ce se topesc în gură și un gust dulce-acrișor datorită magiunului de prune.
Citește și: Rețetă de cozonac moldovenesc pufos. Pașii pe care să-i urmezi ca să-ți iasă un deliciu