Plăcinta de dovleac este un desert care se prepară începând cu lunile de toamnă și chiar până în timpul iernii.
Gospodinele profită de sezonul dovlecilor și prepară diferite mâncăruri și deserturi cu acest ingredient dulce și hrănitor mai ales în perioada sărbătorilor.
Citește și: Cum să prepari o masă tradițională pentru ziua de 1 Decembrie 2024. Ce preparate nu trebuie să îți lipseacă
Descoperă în rândurile de mai jos de ce mănâncă românii plăcintă de dovleac pe 1 decembrie!
Rețeta pentru o plăcintă de dovleac excelentă
Plăcinta de dovleac nu are o legătură directă cu ziua de 1 decembrie, însă de-a lungul timpului gospodinele din mai multe regiuni ale țării au lansat „tradiția” de a o prepara înainte de Ziua Națională a României și de a o servi familiei chiar în această mare zi de sărbătoare.
Plăcinta de dovleac este un preparat tradițional, iubit de mulți români care aleg să se delecteze cu acest desert după ce au savurat faimoasele ciorbe de fasole boabe și mâncărurile de varză murată cu ciolan afumat.
Iată care sunt ingredientele de care ai nevoie pentru a prepara o plăcită de dovleac extraordinară chiar la tine acasă!
Ingrediente pentru umplutură
- 1200 de grame de dovleac
- 50 de grame de unt
- 150 de grame de zahăr
- 2 plicuri de zahăr vanilinat
Ingrediente pentru aluat
- 500 de grame de făină
- jumătate de linguriță de sare
- un ou
- o lingură de oțet
- 40 de ml de ulei
- 200 ml de apă
- 200 - 3000 ml de ulei pentru prelucrare - întins foi
Citește și: Rețeta pentru o ciorbă de fasole boabe perfectă. Se mănâncă pe 1 decembrie în fiecare an
Mod de preparare
Se începe cu pregătirea umpluturii, deoarece aceasta are nevoie de timp pentru răcire.
Se spală, se curăță de coajă și se rade dovleacul, iar apoi se pune pe foc un vas în care se adaugă alături de unt tăiat cubulețe, zahăr și zahăr vanilinat.
Se lasă pe foc până când se topește untul și până când dovleacul se înmoaie, amestecând din când în când pentru a nu se lipi.
După ce se topește untul și se înmoaie dovleacul, potrivit bucătăria.lidl.ro se ia de pe foc și se lasă la răcit.
În tot acest timp, într-un bol se adaugă făina, sarea, uleiul, oul, oțetul și apa călduță. Se amestecă și se frământă până când se obține o cocă din care trebuie să formați o bilă.
Se pune ulei pe masa de lucru și se întinde bine pe toată suprafața necesară. Se împarte coca în 4 părți egale și apoi pe fiecare parte se mai toarnă puțin ulei. Se întinde cu sucitorul până se obține o foaie subțire și se adaugă ulei pe măsură ce se întinde foaia pentru a aluneca mai ușor.
Se împarte și compoziția de dovleac în 4 părți egale și se pune compoziție pe fiecare foaie întinsă. Se rulează și se strânge bine la capete. Se pun rulourile într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și se lasă la cuptor la 180 de grade pentru 35 - 40 de minute. Atenție, cuptorul trebuie să fie preîncălzit.
După ce rulourile au prins o culoare furmoasă și arămie, acestea se scot de la cuptor se lasă puțin la răcit și se taie în forme pătrate.
Se pudrează cu zahăr și plăcinta este gata de savurat.
Poftă bună!
Citește și: Rețeta de varză murată cu ciolan afumat. Cum să o prepari pentru ziua de 1 decembrie 2024
Rețeta pentru o ciorbă de fasole boabe perfectă. Se mănâncă pe 1 decembrie în fiecare an... Sarmale mănăstirești cu nucă. Rețeta simplă și delicioasă care te salvează în zilele de post...