Varza murată cu ciolan afumat este un preparat absolut delicios care face parte din mâncărurile tradiționale pregătite în mod special în ziua de 1 decembrie în fiecare an sau în apropierea acesteia.
Preparatul savuros se poate asorta de cele mai multe ori cu mămăliguță și ardei iute, și, deși de-a lungul timpului au apărut zeci de interpretări ale rețetei, românii nu au preferințe prea mari între acestea.
Iată cum să prepari varza murată cu ciolan afumat pentru a-ți impresiona familia pe data de 1 decembrie 2024!
Rețeta de varză murată cu ciolan afumat
Varza murată cu ciolan afumat este unul dintre cele mai iubite preparate tradiționale românești, datorită combinației de arome bogate și savuroase. Preparatul se bazează pe ingrediente simple, dar care necesită o gătire cu multă grijă și răbdare
Românii obișnuiesc să mănânce acest preparat în anotimpul rece și mai ales în data de 1 decembrie cu ocazia Zilei Naționale a României, atunci când tradițiile sunt respectate cu mare bucurie în suflet.
De Ziua Națională, gospodinele pun accent pe identitatea culinară și culturală a țării, iar acest fel de mâncare este unul dintre cele mai reprezentative atunci când vine vorba de tradiții.
Iată care sunt ingredientele de care ai nevoie pentru 6 porții și cum să o prepari chiar la tine acasă!
Ingrediente varză murată cu ciolan afumat
- o varză murată
- 400 de grame de ciolan afumat
- o lingură de pastă de tomate
- o frunză de dafin
- cimbru
- piper
- boia iute
- vegeta (opțional)
- o lingură de untură de porc
- o cană de sumă de legume (apa)
- o legătură de mărar
Citește și: Rețeta de chiftele cu dovlecei și mărar. Cum să le prepari ca la mama acasă fără prea mult efort
Mod de preparare varză murată cu ciolan afumat
După ce se lasă varza la desărat tip de 3 ore în apă rece, se pune la încins untură într-o oală de tuci în care ulterior se adaugă ciolanul tăiat în bucăți. Se lasă până când se rumenește ușor și apoi se adaugă varza tocată mărunt, călindu-se împreună.
În momentul în care scade zeama pe care și-o lasă varza se adaugă jumătate din cana de supă, frunza de dafin și restul condimentelor. Potrivit culinar.ro, se lasă la fiert pentru câteva minute și apoi se transferă varză într-o tavă care se pune la cuptor.
După ce s-a ajuns la jumătate fierberii se adaugă și pasta de tomate în restul de supă și se mai lasă la fiert încă 20 - 25 de minute. La final se adaugă mărarul tocat, iar apoi mâncarea tradițională de 1 decembrie este gata de savurat!
Poftă bună!
Timpul de pregătire ar trebui să fie de aproximati 15 minute, iar timpul de coacere de 45 de minute.
Rețeta nu este nici cea mai ușoară, dar nici cea mai dificilă, gospodinele încadrând-o la un nivel de complexitate mediu.
Citește și: Avertismentul ANPC în privința produselor de post. La ce trebuie să fim atenți
Ruladă de biscuiți cu cremă de Raffaello. Desertul festiv de Crăciun cu aromă de cocos...