Antena Căutare

Aplicaţiile de iPhone te spionează, fără să știi. Camera foto îți face poze și te înregistrează, când nici nu te gândești

Aplicaţiile de iPhone care primesc dreptul de utilizare a camerei foto pot realiza poze şi capturi video fără ştiinţa utilizatorului, susţine un inginer.

Aplicaţiile de iPhone care primesc dreptul de utilizare a camerei foto pot realiza poze şi capturi video fără ştiinţa utilizatorului, susţine un inginer.

Felix Krause, actual inginer Google şi fost angajat al Twitter, a publicat un material în care detaliază modul în care utilizatorii de iPhone pot fi spionaţi de aplicaţiile cu drepturi de acces la camera foto pe care le instalează. Accesul la camera foto este o condiţie de bază pentru anumite aplicaţii, precum alternativele la aplicaţia foto oficială, aplicaţii de social media precum Facebook, Instagram sau WhatsApp ori diverse alte aplicaţii ale căror funcţii au nevoie de accesul la camera foto.

Felix Krause avertizează că orice aplicaţie de iPhone căreia îi este acordat dreptul de acces la camera foto va putea face poze şi capturi video oricând, cu oricare din cele două camere şi fără ca utilizatorul să fie conştient de acest lucru. Pe baza fişierelor obţinute şi a meta-informaţiilor care le însoţesc, dezvoltatorii aplicaţiilor respective pot localiza cu uşurinţă utilizatorul şi îl pot identifica dacă se foloseşte un sistem de recunoaştere facială.

Când şi dacă aplicaţiile de iPhone fac poze şi filmează pe cont propriu, acest lucru se întâmplă fără ca utilizatorul să fie măcar avertizat. Sistemul de operare nu indică vizual sau în alt fel aceste acţiuni. Comportamentul prezentat de Krause nu este, însă, un bug sau o problemă de securitate, ci este chiar modul în care Apple a intenţionat ca interacţiunea dintre aplicaţii şi camera foto să aibă loc.

Problematic este şi faptul că utilizatorii nu au la îndemână mijloace adecvate pentru a combate acest fenomen. Cea mai eficientă măsură ar fi folosirea unei huse care blochează camera foto şi care poate fi dată la o parte doar atunci când utilizatorul o foloseşte. Revocarea drepturilor de acces la nivelul sistemului de operare nu este cea mai bună soluţie, întrucât va împiedica funcţionarea normală a aplicaţiilor respective.

Krause, care este totuşi angajat Google şi poate fi suspectat de lipsă de obiectivitate în această problemă, nu vine şi cu exemple de aplicaţii care chiar şi-au spionat utilizatorii în acest fel, ci doar prezintă problema la nivel teoretic. Cu toate astea, se ştie cel puţin o aplicaţie care a spionat utilizatorii de iPhone fără permisiunea acestora. Este vorba de Facebook, aplicaţie care a fost prinsă făcând exact acest lucru în urmă cu câţiva ani.

Chinezii lansează telefonul cu ecran dublu. Cât costă gadgetul anului... Scandal uriaș internațional. Cum ți se pot lua datele din telefon și calculator...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x