- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Oferă o personalitate aparte unei locuințe, dar reprezintă și o sursă de sănătate în orice casă. Vorbim despre plantele de apartament care dincolo de efectul lor decorativ aduc beneficii numeroase într-o casă, din punct de vedere al sănătății.
5 beneficii ale plantelor de apartament:
1. Respiri mai bine
Atunci când respiri, corpul tău ia oxigenul și eliberează dioxidul de carbon. Plantele, în timpul procesului de fotosinteză, absorb dioxidul de carbon și eliberează oxigen, adică exact opusul. Tocmai acest lucru face ca o plantă să fie partenerul perfect într-un apartament. Astfel, cu cât ai mai multe plante de apartament decorative într-un spațiu închis, cu atât nivelul de oxigen va crește. Deși pe timpul nopții procesul de fotosinteză se oprește pentru o mare parte a plantelor, unele, precum orhideea, au un proces tocmai invers, în care fotosinteza începe noaptea, motiv pentru care astfel de plante sunt recomandate a fi plasate în dormitor, pentru a beneficia de oxigen suplimentar pe timpul somnului.
2. Eliberează apă
Procesul de fotosinteză sau de respirație pentru plante produce și vapori de apă care aduc o umiditate mai mare în aerul din jurul lor. Plantele eliberează aproximativ 97% din apa pe care o absorb, motiv pentru care plasarea mai multor plante într-o cameră va crește semnificativ umiditatea din aer, ceea ce mai departe va ajuta la îndepărtarea unor probleme respiratorii. Un studiu realizat de Agricultural University of Norway arată că plantele de interior împiedică uscarea pielii, răceala, gâtul uscat și tusea seacă.
3. Purifică aerul
Un raport realizat de către specialiștii de la NASA arată faptul că plantele reușesc să elimine toxinele din aer. Vorbim despre un procent de 87% de compuși organici toxici care sunt eliminați la fiecare 24 de ore datorită plantelor. Printre aceștia se află formaldehida, care se regăsește în fumul de țigară și în pungile de cumpărături, benzenul, tricloretilena, ultimele două regăsite în fibrele fabricate de om, solvenți, vopsele și cerneală. Plantele reușesc să extragă acești compuși nocivi, pe care îi depozitează în propriul pământ, unde dezvoltă microorganisme din care mai apoi se hrănesc.
4. O sănătate mai bună
Plasarea plantelor în camerele de spital ajută la recuperarea mai rapidă a pacienților care au trecut prin operații complexe, arată un studiu realizat de Kansas State University, din Statele Unite ale Americii. Acești pacienți, spre deosebire de cei care au stat în camere fără plante, au avut nevoie de mai puține medicamente care reduceau durerile, aveau un puls mai liniștit, dar și o tensiune mai bună, experimentau un grad mai scăzut de oboseală și anxietate și ieșeau mai repede din spital. Dutch Product Board for Horticulture, din Olanda a condus un studiu similar în urma căruia specialiștii au concluzionat că plantele într-un birou de lucru reduceau nivelul de oboseală, opreau răceala, durerile de cap, tusea, durerile în gât și simptomele similare răcelii. Un alt studiu condus de Agricultural University, din Norvegia a mai scos în evidență faptul că, în birourile cu plante, rata persoanelor care se îmbolnăvesc scade cu mai bine de 60 de procente.
5. Te ajută să te concentrezi mai bine
Plantele au efecte extraordinare și pentru studenți, este concluzia unui studiu realizat de către Royal College of Agriculture, în Circencester, Anglia. Atenția acestora tinde să fie cu până la 70 de procente mai mare dacă studiază în camere care au plante. De altfel, același studiu a mai scos în față un detaliu la fel de interesant, în care audiența la cursuri era mai mare în cazul sălilor care aveau plante.
Sursă foto: Shutterstock / Copyright: Taras Garkusha
Tot ce trebuie să știi despre Dieta cu ouă. Cate zile dureaza... Ambrozia, planta periculoasă ocrotită de stat...