Antena Căutare

5 obiceiuri benefice pentru întărirea sistemului imunitar

Atunci când toate persoanele din jurul tău sunt răcite, la birou și acasă, știi bine că urmează să treci și tu printr-o perioadă în care vei sta cam tot timpul în pat și vei folosi multe șervețele. Dar poți preveni această situație dacă îți întărești sistemul imunitar.

Atunci când toate persoanele din jurul tău sunt răcite, la birou și acasă, știi bine că urmează să treci și tu printr-o perioadă în care vei sta cam tot timpul în pat și vei folosi multe șervețele. Dar poți preveni această situație dacă îți întărești sistemul imunitar.

Acesta este alcătuit din celule, țesuturi și organe care luptă împotriva infecțiilor și bolilor. Pentru ca sistemul imunitar să fie foarte eficient, trebuie să iei câteva măsuri. Îți prezentăm în cele ce urmează ce obiceiuri ar trebui să adopți ca să ai un sistem imunitar puternic.

1. Adoptă o alimentație echilibrată

Un sistem imunitar puternic are nevoie de o alimentație sănătoasă care să îl susțină. Conform cercetătorilor de la Harvard, o dietă echilibrată ar trebui să conțină: multe legume, fructe dar și cereale integrale (pâine, paste, orez brun), grăsimi (ulei de măsline) și proteine sănătoase (pește, pui, fasole, nuci).

Articolul continuă după reclamă

Astfel, atunci când pregătești masa, iată ce ar trebui să se regăsească într-o farfurie echilibrată nutrițional: jumătate din ea să fie legume, un sfert cereale integrale, un sfert proteină și uleiuri cu moderație. De asemenea, evită băuturile cu zahăr, alege să bei doar apă.

2. Redu nivelul de stres

Medicina modernă studiază în continuare legătura dintre minte și corp. Astfel, au fost identificate o serie de probleme provocate de stresul emoțional: dureri de stomac, urticarie și chiar boli de inimă. În plus, stresul afectează și sistemul imunitar și poate provoca apariția zonei zoster, o problemă de sănătate frecventă în rândul persoanelor care au avut în trecut varicelă.

Deși există soluții generale pentru a scăpa de stres - yoga, meditație, exerciții de respirație, aromaterapie - cea mai eficientă este cea care funcționează pentru tine. Găsește o activitate care te relaxează și încearcă să o practici cât mai des; poate fi orice, să citești o carte, să gătești mâncarea preferată sau chiar să practici jiu jitsu sau scrimă.

3. Menține o greutate optimă

Sistemul imunitar este format din diferite tipuri de celule care protejează corpul de germeni și virusuri. Aceste celule trebuie să existe într-un anumit echilibru pentru ca organismul să rămână sănătos. Dar anumiți factori, printre care și grăsimea în exces, pot afecta acest echilibru.

Dintr-un studiu publicat în The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism aflăm că grăsimea în exces, în special cea din jurul abdomenului, stimulează producerea unor celule care te fac vulnerabil în fața infecțiilor. Soluția este să menții o greutate optimă. Mai exact, atunci când îți calculezi Indicele de Masa Corporala (IMC)-ul, acesta ar trebui să se încadreze între 18.5 și 24.9 .

4. Stabilește un program de exerciții zilnice

Știi cu siguranță că mișcarea este foarte importantă pentru o viață sănătoasă. Asemenea unei diete sănătoase, mișcarea nu te ajută doar să ai o tensiune arterială optimă, ci și un sistem imunitar puternic. Exercițiile fizice susțin o bună circulație a sângelui și o mai bună funcționare a sistemului imunitar.

30 de minute de mișcare practicate zilnic sunt esențiale, indiferent de exercițiile pe care le faci. Găsește o modalitate de a face mișcare care să îți placă și care îți este la îndemână. Poate fi o plimbare în parc, o tură de alergat, mersul cu bicicleta sau sporturi mai solicitante precum înotul.

5. Odihnește-te

Somnul și sistemul imunitar sunt strâns legate, aflăm dintr-un studiu publicat în American Journal of Clinical and Experimental Immunology. Motivul principal este că în timpul nopții sunt eliberate anumite substanțe care ajută corpul să lupte împotriva bolilor.

Astfel, dacă nu dormi îndeajuns, organismul tău va fi vulnerabil în fața infecțiilor. Este important să îți organizezi timpul astfel încât să dormi minimum șapte ore pe noapte pentru ca atunci când te trezești să fii odihnit și organismul tău să fie puternic. Totuși, în cazul în care simți că oboseala nu trece, indiferent de cât de mult te-ai odihnit, ar fi recomandat să mergi la medic. Oboseala poate fi și un simptom al unei probleme mai serioase de sănătate.

Pentru că știi ce important este sistemul imunitar pentru sănătatea ta, trebuie să faci tot ce îți stă în putință pentru a-l întări și proteja. Începe prin a adopta o alimentație echilibrată și un program zilnic de exerciții fizice și nu uita să te relaxezi.

Sfatul celui mai renumit nutriţionist din România, după Sărbători: Încetați să mai faceți aceleași greșeli când mâncați... Cât de benefic este, de fapt, acidul hialuronic pentru pielea noastră? Miturile despre „substanța minune”, demontate!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 1 noiembrie 2024. Adi Nartea și Cosmin Vîjeu au câștigat suma de 25000 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 1 noiembrie 2024. Adi Nartea și Cosmin Vîjeu au câștigat suma de 25000 de lei Vineri, 01.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x