Antena Căutare

Ai făcut mai multe radiografii? Ce înseamnă și ce doză este de fapt permisă

Radiografia a devenit o procedură foarte comună, mai ales pentru cei care calcă pragul dentistului. Multe tratamente stomatologice de finețe necesită o imagine mai amănunțită a rădăcinii dinților sau a gingiilor. Uneori, trebuie să facem chiar mai multe radiografii, până la finalizarea unui tratament. Dar cât de multe știm, de fapt, despre doza de radiații și cât de mult a evoluat tehnologia din ziua de azi? Îți explicăm în detaliu în acest articol.

Ai făcut mai multe radiografii? Ce înseamnă și ce doză este de fapt permisă

Radiografia a devenit o procedură foarte comună, mai ales pentru cei care calcă pragul dentistului. Multe tratamente stomatologice de finețe necesită o imagine mai amănunțită a rădăcinii dinților sau a gingiilor. Uneori, trebuie să facem chiar mai multe radiografii, până la finalizarea unui tratament. Dar cât de multe știm, de fapt, despre doza de radiații și cât de mult a evoluat tehnologia din ziua de azi? Îți explicăm în detaliu în acest articol.

Zilnic suntem expuși radiațiilor, în preajma telefonului mobil, la soare sau în călătoriile cu avionul, iar cantitatea acestora este una scăzută. Datorită noilor tehnologii, în această categorie mică de radiații se încadrează și radiografiile digitale, în zilele noastre. Ba chiar, unele aparate – care arată așa - sunt atât de performante încât, radiografia este recomandată chiar și femeilor însărcinate, spun medicii stomatologi.

Ce sunt radiografiile digitale?

Radiografiile dentare sunt imagini complete și detaliate ale dinților pe care dentistul le folosește pentru a ne evalua sănătatea orală. Cu ajutorul acestora, medicul stomatolog poate vedea structurile dinților care nu pot fi văzute cu ochiul liber și poate decide dacă sănătatea dentară a pacientului este bună sau dacă necesită un tratament stomatologic sau o intervenție chirurgicală.

Articolul continuă după reclamă

În stomatologie, radiografiile dentare sunt necesare pentru îngrijirea sănătății cavității orale și reprezintă o procedură simplă, rapidă și nedureroasă. Captarea unor imagini din interiorul cavității bucale, care surprinde și partea internă a gingiilor, ajută medicul să identifice diferite afecțiuni, cum ar fi: carii care se formează pe suprafața dinților sau în spațiile inter dentare (imposibil de observat cu ochiul liber); infecții la nivelul rădăcinilor sau în jurul acestora; molari de minte care nu au erupt și care de cele mai multe ori au o dezvoltare incompletă.

Realizarea unor radiografii este o procedură utilizată zilnic în cabinetele stomatologice sau în centrele de radiologie. Datorită aparatelor performanțe, medicul stomatolog poate realiza radiografii dentare complexe, cu o rezoluție superioară și poate observa foarte multe detalii care îl ajută să stabilească cel mai potrivit tratament pentru fiecare pacient în parte. Aceste tehnologii de ultimă generație beneficiază de senzori digitali care reduc 80% din cantitatea radiaților, comparativ cu o radiografie tradițională, pe bază de film.

Tipuri de radiografii

În funcție de nevoia pacientului, de sensibilitățile sau durerile dentare pe care le are, stomatologul va stabili ce tip de radiografie este necesară. Există mai multe tipuri de radiografii, care surprind diferite zone ale cavității orale și servesc la diagnosticarea corectă, printre cele mai utilizate tipuri de radiografii dentare întâlnim:

  • Radiografia retroalveolară

Cunoscută și sub numele de radiografie periapicală, aceasta are rolul de a analiza între unul și trei dinți, atât coroana, cât și rădăcina și osul în care aceștia sunt poziționați. Acest tip de radiografie presupune poziționarea unui senzor în cavitatea bucală care este fixat printr-un suport de plastic și este cea mai simplă modalitate de a identifica posibilele probleme ale dinților.

  • Radiografia ocluzală

Surprinde o imagine clară a întregii arcade (superioară sau inferioară) și este realizată atunci când medicul stomatolog dorește să analizeze dinți care nu au erup sau dorește să analizeze dacă există fracturi la nivelul maxilarului, chisturi sau abcese.

  • Radiografia panoramică

Acest tip de radiografie oferă o imagine complexă a întregii cavități orale, putând fi analizați toți dinții pacientului. Radiografia surprinde osul maxilar și mandibula, sinusul maxilarului și articulațiile.

Care este doza permisă?

Ca medicul stomatolog să poată identifica posibilele probleme dentare, este necesar ca pacientul să facă cel puțin o radiografie dentară. Medicii stomatologi recomandă controlul o dată la 6 luni, acesta include și o radiografie dentară. În cazul unui tratament complet, sunt necesare mai multe radiografii pentru a putea stabili evoluția acestuia.

Potrivit Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, gradul de severitate al efectelor radiațiilor depinde de durata expunerii, intensitatea și tipul radiațiilor. Însă, cantitatea radiațiilor în cazul unei radiografii dentare digitale este una foarte mică. Procesul este foarte scurt și, datorită tehnologiilor avansate, razele X digitale sunt mult mai sigure decât filmul tradițional, acestea având cu 80% mai puține radiații. De asemenea, siguranța radiografiilor dentare digitale este susținută și de către purtarea unei veste de plumb în timpul realizării radiografiei, tocmai pentru a te asigura că ești complet protejat.

Radiografiile la copii

Cu toții ne dorim ca dezvoltarea propriilor copii să aibă loc într-un mod armonios, iar dantura să fie sănătoasă din primii ani de viață. Astfel, este important să nu neglijăm vizitele regulate la medicul stomatolog, acestea presupunând examinarea atentă a danturii copilului.

Vizita copilului la medicul stomatolog specialist pedodont poate presupune realizarea unei radiografii dentare cu scopul de a examina sănătatea dinților, poziția acestora, dar și mugurii dinților definitivi. Radiografiile dentare digitale reprezintă o metodă simplă care te va asigura că dantura copilului tău se dezvoltă în mod corect, iar acesta nu este supus posibilelor probleme dentare. Durerea, disconfortul, sângerarea inexplicabilă, schimbarea dinților sau existența unor carii sunt motive justificabile pentru a realiza o radiografie.

Radiografiile dentare oferă imagini ale dinților superiori si inferiori și sunt destinate să detecteze posibilele probleme ale danturii, analizează rădăcinile dintelui și oasele din jur, poate monitoriza creșterea dinților, oferă informații despre starea de sănătate orală a pacientului. Radiografiile au fost o descoperire ce a ajutat la dezvoltarea domeniului medical și au asigurat diagnosticarea corectă și posibilitatea monitorizării tratamentelor, de aceea rămân esențiale pentru sănătatea pacienților și pentru tratarea diferitelor afecțiuni dentare sau ale întregului organism.

Tot ce trebuie să știm despre anemii. Simptome și cauze ce sunt, cum se tratează?... Chirurgia bariatrică, pe înțelesul tuturor. Ce presupune intervenția „Gastric Sleeve”, prin care a slăbit Ozana Barabanc...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x