Sulful se regăsește printre cele mai importante minerale din corpul uman, fiind un element esențial al mai multor aminoacizi, inclusiv metionină și cisteină. În mod natural, poate fi obținut din dietă, dar la recomandarea medicului, se pot administra suplimente în cazul deficiențelor.
Alimente bogate în sulf
Printre potențialele beneficii ale consumului de sulf de regăsesc: ameliorarea durerilor cauzate de artrită, susținerea sănătății ficatului și tratarea afecțiunilor dermatologice. Multe produse cosmetice conțin sulf în compoziție deoarece poate ameliora simptomele de la nivelul pielii.
Deși îndeplinește numeroase roluri pentru funcționarea și supraviețuirea celulelor din organism, dacă asimilezi cantități mult prea ridicate de sulf, aceasta poate cauza unele efecte adverse. De cele mai multe ori, consumul excesiv poate provoca diaree.
Ouă
Ouăle se caracterizează printr-o compoziție bogată în metionină, un aminoacid care conține sulf. Acest compus natural reglează sistemul imunitar și procesele metabolice. Mai mult, susține sinteza glutationului, ceea ce-ți poate proteja celulele și țesuturile împotriva stresului oxidativ. Profilul nutritiv al acestora asigură: fosfor, vitamina A, riboflavină (vitamina B2), vitamina B12, vitamina D și seleniu.
Citește și: Vitamine și minerale care îți oferă o stare generală de bine
Legume crucifere
Printre cele mai populare legume crucifere se numără: varza, broccoli și conopida. Legumele crucifere prezintă concentrații ridicate de sulforafan. Acest compus se asociază cu protecția împotriva mai multor tipuri de cancer și cu deteriorarea ADN-ului. În plus, legumele crucifere te pot ajuta să scapi de kilogramele în plus și pot reduce riscul de a dezvolta afecțiuni cardiace, potrivit Livestrong.
Legume din familia Allium
În familia Allium se regăsesc legume, precum: ceapa, usturoiul și prazul. Acestea sunt alimente bogate în sulf, dar dacă vrei să obții toată cantitatea prezentă în compoziție, se recomandă să le adaugi în mâncare crude. Metodele de gătit pot face să se piardă o bună parte din nutrienți.
Nuci și semințe
Nucile și semințele se caracterizează printr-un conținut ridicat de grăsimi și proteine sănătoase. În același timp, oferă sulf sub formă de metionină. Metionina este un aminoacid esențial, care conține sulf, pe care organismul nu îl poate produce și care se obține numai din alimentație.
Metionina acționează ca un antioxidant, ce poate proteja organismul împotriva efectele dăunătoare cauzate de radicalii liberi. În plus, poate detoxifia metalele grele din corp, ceea ce poate ajuta la prevenirea leziunilor hepatice, conform Healthier Steps.
Citește și: Ce se întâmplă când consumi fructe oleaginoase zilnic. Efectele pe care le pot avea asupra organismului
Carne de vită și carne de pui
Carnea de vită și carnea de pasăre au un conținut bogat în aminoacizi care conțin sulf, cum ar fi cisteina și metionina, fiind printre aceste alimente bogate în sulf. Datorită concentrațiilor crescute de proteine, acestea pot crește senzația de sațietate și te pot ajuta să gestionezi o greutate optimă. De obicei, au capacitatea de a reduce apetitul.
De asemenea, carnea de pui te poate ajuta să scapi de kilogramele în plus, poate sprijini sănătatea pielii și poate susține sănătatea articulațiilor și oaselor.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.
Proprietățile medicinale ale rădăcinii de angelică. Ce întrebuințări are această plantă medicinală... (P) Ce se ascunde în spatele durerilor de spate cronice și cum poți trata cauza, nu doar efectul...