Anumite tipuri de fructe oleaginoase pot avea mai multe substanțe nutritive decât restul. Iar fiecare soi are propriul profil nutritiv. De aceea se recomandă să consumi mai multe varietăți. Totodată, este indicat să mănânci nuci braziliene în cantități mici pentru a evita intoxicația cu seleniu.
Ce se întâmplă când consumi fructe oleaginoase zilnic
Fructele oleaginoase sunt surse importante de proteine și conțin numeroase substanțe nutritive, inclusiv: fibre, acizi grași Omega-3, grăsimi nesaturate, L-arginină și steroli vegetali. Grăsimile mononesaturate, cele polinesaturate, sterolii vegetali și fibrele din fructele oleaginoase pot scădea nivelurile de colesterol rău (LDL) din sânge. Acizii grași Omega-3 pot diminua riscul de apariție a accidentelor vascular cerebrale și a atacurilor de cord.
De asemenea, nucile reprezintă o sursă importantă de L-arginină, potrivit Mayo Clinic. L-arginina poate diminua tensiunea arterială, poate echilibra nivelurile colesterolului din sânge și poate îmbunătăți sănătatea generală a vaselor de sânge.
Fructele oleaginoase sunt bogate în antioxidanți
Migdalele conțin flavonoide, un grup de compuși prezenți în mod natural în alimentele pe bază de plante. Sunt bogate în antioxidanți și te pot proteja de radicalii liberi care ar putea cauza ateroscleroză, mai exact întărirea vaselor de sânge, și ar putea crește riscul de a dezvolta boli de inimă.
În funcție de tipul de fructe oleaginoase pe care îl consumi, se poate să ingerezi mai mulți antioxidanți. Mai exact, migdalele și nucile de caju au cele mai mari cantități de tocoferol, o formă de vitamina E cu proprietăți antioxidante asociate cu o inflamație mai scăzută.
Pot echilibra nivelurile de colesterol din sânge
Dacă te întrebi ce se întâmplă când consumi fructe oleaginoase zilnic, gândește-te că pot echilibra nivelurile de colesterol din sânge. Migdalele, arahidele, nucile pecan și nucile pot reduce în mod semnificativ nivelul de colesterol LDL (colesterol rău). Alunele, fisticul și nucile pot ajuta la creșterea nivelului de colesterol HDL (bun). Fitosterolii, un grup de lipide prezente în nuci, pot fi responsabile pentru scăderea nivelului de LDL. Fisticul, nucile de pin și migdalele au cel mai mare conținut de fitosteroli. Migdalele, nucile, nucile pecan și alunele pot reduce nivelul colesterolului total.
Pot crește aportul de sodiu
Contează mult modul de preparare al fructelor oleaginoase, conform Eating Well. Cele prăjite, sărate sau aromate pot avea un conținut ridicat de sodiu. Consumul excesiv de sodiu ar putea cauza hipertensiune arterială și te poate expune unui risc crescut de a dezvolta: boli de inimă, accident vascular cerebral și insuficiență cardiacă. În plus, este indicat să alegi nuci nesărate dacă suferi de hipertensiune arterială sau diabet.
Pot reduce riscul de a dezvolta cancer colon
Dacă vrei să știi ce se întâmplă când consumi fructe oleaginoase zilnic, află că pot reduce riscul de a dezvolta cancer de colon. Au proprietăți antioxidante și antiinflamatoare care pot ajuta la prevenirea formării tumorilor. Consumul ridicat se asociază cu un risc mai scăzut de apariție a cancerului de colon dacă îl incluzi într-o dietă echilibrată.
Fructele oleaginoase te pot ajuta să scapi de kilogramele în plus
Consumul de fructe oleaginaose, precum nucile și arahidele, nu provoacă obezitate și te poate ajuta să slăbești. Proteinele și fibrele prezente pot oferi senzație de sațietate pe termen lung și pot reduce senzația de foame. În plus, fructele oleaginoase sunt printre cele mai bogate surse vegetale de proteine. Proteinele vegetale au mai puțini aminoacizi necesari pentru sinteza proteinelor sau pot conține toți aminoacizii esențiali, însă în concentrații mai reduse decât proteinele animale.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.
Ingredientele neașteptate care pot reduce colesterolul și pot îmbunătăți sănătatea inimii. Le știai pe toate?... Ce poți păți dacă iei prea multă vitamina B12. Efectele adverse notate de specialiști...