Ficatul este implicat într-o mulțime de procese esențiale, iar fără el, nu am putea supraviețui. El este „stația de epurare” a organismului care filtrează continuu sângele și neutralizează toxinele provenite din alimente, medicamente, alcool și poluanți din mediu.
Tot ficatul este cel care transformă carbohidrații în glucoză, principalul combustibil pentru celulele corpului. Alte câteva dintre numeroasele roluri ale acestui organ includ:
- metabolizarea grăsimilor și proteinelor;
- producerea bilei care ajută la digestia și absorbția grăsimilor;
- stocarea de nutrienți și vitamine precum vitaminele A, D, E, K, B12, fier, cupru și glicogen (formă de energie stocată);
- sinteza unor proteine din sânge precum albumina și factorii de coagulare.
Având în vedere rolurile esențiale ale ficatului în organism, menținerea sănătății sale este crucială pentru starea generală de bine.
Pe piață există numeroase produse care promit o detoxifiere rapidă a ficatului, însă multe dintre acestea nu sunt strict reglementate. Suplimentele alimentare și produsele pe bază de plante nu trec prin aceleași teste riguroase ca medicamentele, astfel că siguranța și eficiența lor rămân adesea incerte.
Citește și: Greșeli alimentare care ne îmbolnăvesc ficatul. Mit și adevăr despre sănătatea ficatului
Cele mai bune băuturi pentru detoxifierea ficatului
În loc să apelezi la produse „la modă” pentru a „curăța” ficatul, îl poți sprijini natural prin consumul unor alimente care îi susțin sănătatea și băuturi bogate în antioxidanți, vitamine și minerale. Acești nutrienți ajută la protejarea ficatului împotriva deteriorării, îi stimulează regenerarea și îl pot ajuta să elimine mai eficient toxinele din organism.
Deși nu există un remediu unic pentru detoxifierea ficatului, anumite băuturi și ceaiuri pot ajuta la susținerea funcției hepatice. Mai jos găsești șase băuturi care sprijină funcționarea optimă a acestui organ vital:
Apa cu lămâie
Un obicei benefic pentru sănătatea ficatului este să-ți începi ziua cu un pahar de apă caldă cu lămâie. Aceste citrice conțin o cantitate mare de vitamina C și antioxidanți care protejează celulele hepatice de stresul oxidativ.
Aciditatea sucului de lămâie poate stimula producția de enzime digestive, ceea ce stimulează digestia și absorbția nutrienților, sprijinind indirect funcția ficatului, a explicat pentru The Healthy dr. Samuel Mathis, medic specialist în medicină de familie și directorul programului de fellowship în medicină comportamentală și integrativă de la University of Texas Medical Branch.
Stoarce o jumătate de lămâie proaspătă într-un pahar cu apă caldă și bea-l dimineața, pe stomacul gol. Pentru un efect mai puternic, adaugă o felie de ghimbir proaspăt sau un vârf de cuțit de turmeric. Ambele sunt cunoscute pentru proprietățile lor antiinflamatorii.
Ceaiul de turmeric
Turmericul conține curcumină, un compus cu proprietăți antioxidante și antiinflamatoare puternice care poate susține sănătatea ficatului. Studiile arată că aceasta ar putea contribui la reducerea inflamației hepatice și la prevenirea acumulării de grăsimi în ficat.
Curcumina are o absorbție redusă în organism, motiv pentru care se recomandă consumul ei împreună cu piper negru, care îi crește biodisponibilitatea.
Pentru a prepara ceaiul, fierbe pentru aproximativ 10 minute o linguriță de turmeric măcinat într-o cană cu apă. Adaugă un praf de piper negru pentru a-i spori efectele. Pentru un gust mai plăcut, poți adăuga miere sau o felie de lămâie în ceaiul de turmeric.
Citește și: Golden milk, băutura care nu este doar delicioasă, dar este și sănătoasă. Cum o prepari acasă
Cafeaua
„Există numeroase dovezi care susțin beneficiile cafelei pentru sănătatea ficatului, iar acestea sunt variate”, explică dr. Christina Lindenmeyer, hepatolog la centrul medical Cleveland Clinic, din SUA. „S-a demonstrat că poate reduce nivelul enzimelor hepatice, ceea ce sugerează o reducere a inflamației la nivelul ficatului”, detaliază specialistul.
Consumul de cafea poate reduce riscul de carcinom hepatocelular, o formă frecventă de cancer hepatic, potrivit organizației British Liver Trust, dedicată sprijinirii persoanelor afectate de boli hepatice. De asemenea, unele studii arată că această băutură aromată poate reduce riscul de leziuni hepatice, cum ar fi fibroza și ciroza. Efectele benefice au fost observate în cazul cafelei filtrate, espresso și instant.
Totuși, sunt necesare mai multe cercetări, iar cafeaua, singură, nu este suficientă pentru a elimina aceste riscuri.
Sucul de sfeclă roșie
Bogat în nitrați naturali și antioxidanți puternici, în special betalaine, sucul de sfeclă roșie este considerat un elixir natural pentru sănătatea ficatului. Acesta are proprietăți antiinflamatoare și detoxifiante, contribuind la protejarea celulelor hepatice.
Potrivit unui studiu, consumul regulat de suc de sfeclă roșie poate ajuta la reducerea stresului oxidativ și inflamației de la nivelul ficatului.
Pentru preparare, curăță și taie una sau două sfecle roșii crude, apoi mixează-le într-un blender cu 250 ml de apă până obții un lichid omogen. Pentru un gust mai plăcut, poți adăuga suc de lămâie sau o felie de ghimbir proaspăt. Bea un pahar de suc dimineața sau între mese, de 3-4 ori pe săptămână.
Ceaiul verde
Acest sortiment de ceai are concentrație ridicată de catechine, un tip de antioxidanți care pot reduce stresul oxidativ și inflamația la nivel hepatic. Unele studii susțin că ceaiul verde scade riscul de a dezvolta boala ficatului gras, hepatită, ciroză hepatică și carcinom hepatocelular.
Consumul regulat de ceai verde poate îmbunătăți nivelul enzimelor hepatice și reduce acumularea de grăsime în ficat, mai ales la persoanele cu steatoză hepatică non-alcoolică. Totuși, se recomandă să fie consumat cu moderație, întrucât excesul poate avea efecte adverse asupra ficatului.
Pentru preparare, infuzează un plic sau frunze de ceai verde în apă fierbinte (dar nu clocotită) timp de 2-3 minute. La această temperatură, se păstrează toți compușii activi ai plantei. Poți bea ceaiul simplu sau cu puțină lămâie pentru un plus de vitamina C.
Smoothie-uri cu fructe de pădure
Afinele, căpșunile și zmeura sunt surse excelente de antioxidanți, compuși care ajută la protejarea ficatului și la reducerea inflamației, explică dr. Christina Lindenmeyer. Deși sunt necesare mai multe cercetări, unele studii pe animale susțin că afinele și merișoarele pot avea efecte benefice asupra sănătății hepatice.
Pentru un smoothie hrănitor, amestecă fructe de pădure proaspete sau congelate cu iaurt, chefir ori lapte vegetal. Pentru un plus de vitamine și fibre, poți adăuga și frunze de spanac sau semințe de in. Smoothie-rile sunt o opțiune sănătoasă pentru micul dejun sau ca gustare între mese.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.
Remedii naturale pentru laringită. Cum pot acționa asupra corzilor vocale... Beneficiile consumului de banane. De ce îți pot completa dieta...