- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Efectele consumului de cafea asupra sănătăţii au reprezentat tot timpul un subiect controversat, însă studiile realizate în ultima perioadă scot la iveală adevărul despre acest subiect.
În urma cercetărilor făcute, specialiştii au ajuns la concluzia că această băutură este inofensivă pentru sănătate și poate chiar proteja împotriva unor boli cardiovasculare, dar și împotriva unor maladii precum Alzheimer, Parkinson sau a diabetului zaharat.
"Am analizat toate studiile și niciunul dintre acestea nu conține vreo dovadă a efectelor nocive ale cafelei asupra sănătății, la un consum moderat de trei-cinci cești pe zi" sau de cel mult 500 de miligrame de cofeină, susține Miriam Nelson, profesor de nutriție la Universitatea Tufts din Boston, potrivit agerpres.ro
"De fapt, am constatat o reducere a riscului de boli cardiovasculare, de Parkinson, de diabet și de unele tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de prostată și cancerul de sân. Rezultatele sunt solide și reprezintă o veste bună pentru consumatorii de cafea", a adăugat ea.
Pe de altă parte, Tom Brenna, profesor de nutriție și chimie la Universitatea Cornell din New York, insistă că beneficiile cafelei nu trebuie exagerate, deoarece mecanismul de acțiune al acesteia rămâne neclar. "Ar fi o idee proastă să spunem publicului că această băutură poate vindeca şi cancerul", a declarat el.
Femeile gravide ar trebui să se limiteze, din precauție, la circa 200 de miligrame de cofeină pe zi sau două cești de cafea, recomandă nutriționistul, precizând însă că niciunul dintre aceste studii nu indică vreo legătură între consumul de cafea și o naștere prematură.
Ambii oamenii de știință sunt de acord că beneficiile cafelei, ale cărei boabe conțin peste 1.000 de molecule diferite, nu se limitează la prezența cafeinei, ci pot fi explicate și prin faptul că aceasta conține antioxidanți, cum ar fi polifenolii prezenți și în vinul roșu și în cacao.
Acest lucru ar putea explica rezultatele unui studiu recent efectuat pe un eșantion 25.000 de bărbați și femei din Coreea de Sud, conform căruia persoanele care beau între 3-5 cești de cafea pe zi au artere mai sănătoase, obturate de mai puține plăci de colesterol, considerate responsabile pentru bolile de inimă.
Sursa: agerpres.ro
Adevărul despre cât de sănătoasă e smântâna! Vezi la ce pericole te expui dacă o consumi în exces... Ziua și kilogramul! Specialiștii recomandă dieta cu PERE, care te ajută să slăbești imediat...