Medicul nutriționist Mihaela Bilic a explicat pe contul ei de Facebook de ce este de preferat să cumpărăm ca atare unele preparate, în loc să le gătim în casă. În contextul în care gospodinele știu că de cele mai multe ori este bine ca mâncarea să fie gătită în casă decât cumpărată gata făcută, Mihaela Bilic a precizat că există și câteva excepții ale acestei reguli.
Există alimente care sunt la fel de sănătoase și gustoase, dar și mai ieftine dacă le cumpărăm gata făcute.
Citește și: Experții în alimentație dezvăluie orele exacte din zi în care poți să mănânci ce poftești
Ce alimente e mai bine să cumpărăm decât să pregătim în casă. Nutriționistul trage un semnal de alarmă despre pâine
Alimentele despre care Mihaela Bilic consideră că e mai bine să le cumpărăm decât să ne consumăm timpul să le preparăm singuri sunt: Sucul de roșii și pasta de tomate, Foile de plăcintă pentru baclava sau plăcinta cu brânză, pâinea, Fasole boabe, lintea și năutul gata fierte, Brânzeturile și cașcavalul.
- Sucul de roșii și pasta de tomate
„Sucul de roșii și pasta de tomate merită cumpărate ca atare, Italienii sunt cei mai buni când vine vorba de pastă de tomate, rețetele lor sunt curate, produsul este făcut din roșii bine coapte, iar prețul mai mult decât rezonabil.
- Foile de plăcintă
Dacă citesc eticheta și aleg producători care folosesc ingrediente fără adaos de substanțe chimice, gospodiele pot renunța la a face o plăcintă de la 0 și să cumpere una gata făcută:
„Foile de plăcintă pentru baclava sau plăcinta cu brânză se găsesc de cumpărat, nu merită să pierdeți timpul să le faceți în casă”
- Pâine
În ceea ce privește pâinea făcută în casă, Mihaela Bilică atrage atenția că „pâine bună nu e la îndemâna oricui!”
„Pâinea de calitate trebuie făcută de un brutar cu experiență. Multe persoane și-au luat aparat de frământat și copt pâine, dar asta nu înseamnă că produsul rezultat este mai sănătos și mai curat decât o pâine de cumpărat. Ca să fie ușor de digerat și să nu baloneze, pâinea se face din aluat care a stat la dospit 24-48 de ore, astfel încât bacteriile din drojdie sau maia să poată realiza predigestia glutenului. Și timpii de coacere trebuie respectați, ori asta nu știe să facă decât un brutar cu multă experiență”, a spus Mihaela Bilic.
- Fasole boabe, lintea și năutul
„Fasole boabe, lintea și năutul sunt mai simplu de cumpărat în conservă, gata fierte. Cu excepția situației în care gătiți la cazan, pentru o armată de oameni, varianta în conservă ne permite să consumăm aceste boabe de fără risc de balonare, fără să ardem gazul ore întregi ca să le fierbem în mai multe ape. Avem avantajul că le găsim în mai multe variante de formă și culoare, în câteva minute poți să faci o mâncare de linte sau o iahnie de fasole chiar și pentru două persoane”
- Brânzeturile
„Brânzeturile și cașcavalul de calitate sunt făcute industrial, nu artizanal. Acasă, după metode empirice, putem face brânză de vaci proaspătă și caș. Însă brânzeturile maturate presupun metode profesioniste de prelucrare a laptelui, culturi bacteriene atent selecționate, controlarea procesului de fermentare și reguli stricte de igienă. Brânza cumpărată din piață nu are același gust de fiecare dată, nu știm în ce condiții a fost obținută, iar după câteva zile își schimbă și culoarea și textura. Avem telemea artizanală dar rețeta nu e clară, nu știm să facem brânză de capră sau brânzeturi maturate, așa că mai bine le cumpărăm de la producători experimentați”
Citește și: De ce îți curge nasul atunci când mănânci picant. Iată ce se întâmplă în corp