Mâncarea picantă poate provoca transpirații, senzația de nas care curge și, uneori, chiar strănut. Ei bine, aceste efecte apar din cauza unei substanțe chimice care se găsește, într-o concentranție mare, în țesutul ardeiului iute. Este vorba despre capsaicina.
Capsaicina este un alcaloid care se află în diferite specii de ardei iute și imprimă gustul iute, arzător al legumei.
Citește și: Curry de năut cu legume. Rețetă de post gustoasă și hrănitoare
Compusul este un iritant al epiteliului mamiferelor și produce o senzație de arsură în gură, care poate fi considerată ca un element gustativ picant. Plantele produc capsaicina pentru a descuraja consumul lor de către animale.
Un alt compus care duce la senzația că nasul îți curge este izotiocianatul de alil, un ulei pe care-l conțin plantele picante, precum muștarul sau ridichile ori hreanul. Plantele folosesc ambele substanțe chimice ca ”arme” împotriva animalelor prădătoare.
Ce se întâmplă în organism când mănânci picant
Capsaicina și izotiocianatul de alil irită aproape orice țesut moale cu care intră în contact, ceea ce provoacă senzația de arsură pe limbă. Dar ele provoacă, de asemenea, usturime dureroasă dacă ajung în jurul ochilor și o curgere serioasă a nasului.
Când membranele mucoase sunt lovite de aceste substanțe chimice, ele devin inflamate și intră în modul de apărare. Aceasta înseamnă că produc mucoasă pentru a capta alergenii și alte substanțe și pentru a le ține în afara sistemului respirator prin eliminarea lor prin căile nazale.
S-ar putea să fi observat că, dacă ai răcit și ai nasul congestionat, efectul alimentelor picante asupra nasului tău te poate face să te simți puțin mai bine. Totuși, nu te lăsa păcălit/ă de proprietățile vindecătoare ale supei fierbinți și acrișoare, deoarece ”ajutorul” ei este doar temporar și înrăutățește lucrurile pe termen lung.
Iritația provocată de capsaicinei și izotiocianatul de alil poate face ca mușchiul să se dilate și să intre mai mult aer. Receptorii din nasul tău spun apoi creierului tău că respiri mai ușor. Totuși, totul este un șiretlic elaborat și, când efectul alimentelor picante dispare, îți vei simți din nou nasul încărcat, conform Mental Floss.
Citește și: De ce bucătarii presară mirodeniile în mâncăruri de la înălțime. Trucul te-ar putea ajuta și pe tine
De ce toate cuptoarele cu microunde au geamul negru cu puncte mici transparente. Explicația la care nu te-ai fi gândit... De ce nu e recomandat să cumpărăm alimente în ambalaje umflate. Care e riscul și cu ce explicație vin specialiștii...