Antena Căutare

De ce îți curge nasul atunci când mănânci picant. Iată ce se întâmplă în corp

Sosurile iuți curry, wasabi și alte delicii picante îți fac nasul să curgă. Dacă te-ai întrebat vreodată de ce mâncarea picantă are acest efect asupra ta, află că apare din cauza unei substanțe chimice pe care o conțin produsele iuți. Mai multe detalii în rândurile următoare.

Galerie
Dacă te-ai întrebat vreodată de ce mâncarea picantă are acest efect asupra ta, află că efectul apare din cauza unei substanțe chimice pe care o conțin produsele iuți. Mai multe detalii în rândurile următoare | Shutterstock.com

Mâncarea picantă poate provoca transpirații, senzația de nas care curge și, uneori, chiar strănut. Ei bine, aceste efecte apar din cauza unei substanțe chimice care se găsește, într-o concentranție mare, în țesutul ardeiului iute. Este vorba despre capsaicina.

Capsaicina este un alcaloid care se află în diferite specii de ardei iute și imprimă gustul iute, arzător al legumei.

Citește și: Curry de năut cu legume. Rețetă de post gustoasă și hrănitoare

Compusul este un iritant al epiteliului mamiferelor și produce o senzație de arsură în gură, care poate fi considerată ca un element gustativ picant. Plantele produc capsaicina pentru a descuraja consumul lor de către animale.

Articolul continuă după reclamă

Citește și: De ce toate cuptoarele cu microunde au geamul negru cu puncte mici transparente. Explicația la care nu te-ai fi gândit

Un alt compus care duce la senzația că nasul îți curge este izotiocianatul de alil, un ulei pe care-l conțin plantele picante, precum muștarul sau ridichile ori hreanul. Plantele folosesc ambele substanțe chimice ca ”arme” împotriva animalelor prădătoare.

Ce se întâmplă în organism când mănânci picant

Capsaicina și izotiocianatul de alil irită aproape orice țesut moale cu care intră în contact, ceea ce provoacă senzația de arsură pe limbă. Dar ele provoacă, de asemenea, usturime dureroasă dacă ajung în jurul ochilor și o curgere serioasă a nasului.

Citește și: De ce există niște bucle metalice la cărucioarele de cumpărături din supermarketuri! La ce folosesc acestea, de fapt

Când membranele mucoase sunt lovite de aceste substanțe chimice, ele devin inflamate și intră în modul de apărare. Aceasta înseamnă că produc mucoasă pentru a capta alergenii și alte substanțe și pentru a le ține în afara sistemului respirator prin eliminarea lor prin căile nazale.

S-ar putea să fi observat că, dacă ai răcit și ai nasul congestionat, efectul alimentelor picante asupra nasului tău te poate face să te simți puțin mai bine. Totuși, nu te lăsa păcălit/ă de proprietățile vindecătoare ale supei fierbinți și acrișoare, deoarece ”ajutorul” ei este doar temporar și înrăutățește lucrurile pe termen lung.

Iritația provocată de capsaicinei și izotiocianatul de alil poate face ca mușchiul să se dilate și să intre mai mult aer. Receptorii din nasul tău spun apoi creierului tău că respiri mai ușor. Totuși, totul este un șiretlic elaborat și, când efectul alimentelor picante dispare, îți vei simți din nou nasul încărcat, conform Mental Floss.

Citește și: De ce bucătarii presară mirodeniile în mâncăruri de la înălțime. Trucul te-ar putea ajuta și pe tine

De ce toate cuptoarele cu microunde au geamul negru cu puncte mici transparente. Explicația la care nu te-ai fi gândit... De ce nu e recomandat să cumpărăm alimente în ambalaje umflate. Care e riscul și cu ce explicație vin specialiștii...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist Vineri, 22.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x