- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Cercetătorii de la Universitățile din Navarra (Spania) și Catania (Italia) și-au unit forțele și au studiat mai atent efectele pe care le are consumul a două căni de cafea pe zi, timp de o perioadă. Aceștia au întocmit un raport și astfel a ieșit la iveală faptul că această băutură, preferată mai ales la primele ore ale dimineții, poate elimina riscul apariției unor boli grave.
Practic, dacă bei două căni de cafea pe zi îți reduci în mod semnificativ nu doar riscul de-a face diabet de tip 2 la un moment dat în viață, ci și șansele de-a te confrunta cu hipertensiune arterială sau boli de inimă.
Mai mult decât atât, studiile au demonstrat o legătură între consumul de cafea și sindromul metabolic, o afecțiune ce este, de fapt, o combinație de diabet, hipertensiune și obezitate.
Netratată, boala poate cauza accident vascular cerebral, infarct și serioase afecțiuni cardiovasculare.
Oamenii de știință au testat mai bine de 22.000 de persoane din mai multe țări și au observat faptul că cei care consumă până la trei sau patru cești de cafea pe zi (adică aproximativ două căni) au un risc cu până la 25% mai mic să dezvolte diabet de tip 2, comparativ cu cei care nu beau cafea deloc sau se opresc la două cești (sau o cană).
Care este explicația? Polifenolii și antioxidanții din cafea aduc beneficii semnificative pentru prevenirea sindromului metabolic. Se pare că și ceaiu, consumat în aceleași cantități, ar avea proprietăți similare pentru sănătate.
SFATURI ȘI TRUCURI DESPRE CAFEA
Specialiștii recomandă ca ceașca de cafea să fie băută undeva între orele 10 si 12 dimineața, pentru că atunci scade nivelul de cortizol din organism și simțim nevoia de un plus de energie. O cafea băută în grabă, dimineața, pe la ora 7, nu ajută foarte mult.
Cafeaua trebuie depozitată în recipiente în care să nu pătrundă aerul. Astfel, cafeaua își va păstra proprietățile în ceea ce privește sporirea antioxidanților în corpul uman.
Experții în chimie alimentară spun că varianta măcinată conține mai mulți radicali liberi ce pot contribui la apariția stresului oxidativ și a diferitelor inflamații în organism, așadar optează mereu pentru cafeaua boabe.