- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Hematologul Gabriela Borsaru a explicat tot ce trebuie să știm despre problemele sângelui, dar și cum sunt afectați tinerii și gravidele de această boală. Sarcina se poate opri din evoluție din această cauză, dacă femeia nu acționează la timpul potrivit.
CE ESTE TROMBOFILIA
Trombofilia este o boală caracterizată prin tendința corpului de-a forma tromboze, atunci când există un nivel ridicat de coagulabilitate.
- citește și: O mamă de înger! „Mi-au spus că bebelușul meu era sănătos, dar nu a avut nicio șansă la viață”
Cheagurile de sânge formate pot fi transportate prin fluxul sanguin și pot determina apariția trombozei venoase profunde sau a embolismului pulmonar. De asemenea, acestea pot provoca un atac de cord sau chiar un accident vascular cerebral.
TROMBOFILIA ȘI FACTORII DE RISC
- Obezitatea
- Intervenții chirurgicale
- Fumatul
- Sarcina
- Folosirea anticoncepționalelor
- Terapia de substituire hormonală
SEMNE ȘI SIMPTOME TROMBOFILIE
- Durere la nivelul pieptului (precordială) sau spatelui (retrosternală)
- Respirație îngreunată
- Tuse seacă, uneori cu mucus și sânge
- Amețeală
- Leșin
-
Durere la nivelul membrelor inferioare și tumefiere în zona afectată
-
Piele caldă în jurul cheagului de sânge
Afecțiunea poate fi una moștenită pe cale ereditară, dar și dobândită. Neidentificată la timp și netratată corespunzător, trombofilia poate cauza oprirea sarcinii sau avortul spontan, motiv pentru care gravidele sunt încurajate să acorde o atenție sporită analizelor menite să arate dacă sângele este sănătos sau prezintă risc de-a se coagula ușor.
Pentru pacienții cu trombofilie, tratamentul constă, în principal, din administrarea de anticoagulante. Gravidele trebuie să facă frecvent analize pentru a preveni la timp apariția acestei boli ce poate cauza declanșarea preeclampsiei, o afecțiune care se manifestă prin creșterea presiunii arteriale și prezența unor cantități mari de proteine în urină.
Netratată, preeclampsia poate duce la comă, accident vascular, comoție cerebrală, dezlipire de placentă, hemoragii grave și chiar decesul mamei sau al fătului.
Risc major de infectare pentru români: anumite produse alimentare vor fi interzise, află care sunt acestea... Investigatii de ultima generatie pentru diagnosticarea bolilor cardiovasculare...