- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Anual mor zeci de mii de femei și sute de mii de copii, totul din cauza unei boli ce apare în timpul sarcinii. Simptomele sunt adesea ignorate și gravidele își pun viața în pericol fără să știe. Ce este preeclampsia?
De cele mai multe ori, boala numită se instalează fără semne evidente pentru gravidă sau simptomele pot fi extrem de ușor confundate cu cele specifice sarcinii: disconfort, oboseală, picioare umflate, retenție de apă. Multe femei ignoră semnalele corpului și consideră că totul este cauzat de sarcină. Totuși, preeclampsia este o boală ce poate deveni mortală atât pentru mamă, cât și pentru făt.
CE ESTE PREECLAMPSIA. SIMPTOME
Preeclampsia este o boală ce apare de obicei în jurul săptămânii 20 de sarcină și se manifestă prin hipertensiune arterială, umflarea membrelor, retenție mare de apă și stări de rău, de oboseală și creșterea bruscă în greutate.
Uneori pot apărea dureri de cap, grețuri, amețeli și respirație îngreunată (cauzată de acumularea lichidului în plămâni).
SEMNE PREECLAMPSIE. Gravidele trebuie să-și monitorizeze regulat tensiunea arterială în sarcină și, dacă valoare depășește 140/90 (mm Hg), atunci acesta ar putea să fie semnul că s-a instalat preeclampsia și trebuie să mergi la medic.
De asemenea, picioarele sau mâinile umflate, consumul ridicat de lichide, senzația permanentă de sete și durerile de cap pot fi alte simptome ce însoțesc adesea tensiunea arterială mare. Preeclampsia poate afecta ficatul, rinichii, poate cauza probleme cu vederea, poate duce la accident vascular cerebral, comă și chiar deces.
- CITEȘTE ȘI: Remedii naturale pentru normalizarea tensiunii arteriale. Cum poți ține sub control hipertensiunea
Dacă situația nu este descoperită la timp sau dacă boala are o formă mai severă, preeclampsia pune viața mamei și a fătului în pericol. Nu există tratament, căci boala dispare doar după ce pacienta a născut.
Preeclampsia afectează arterele ce transportă sânge către placentă, lucru ce limitează cantitatea de oxigen și substanțe nutritive trimise către făt. Acesta nu mai ia în greutate și se oprește din dezvoltare (restricție de creștere), motiv pentru care gravidei i se impune nașterea prematură.
De asemenea, în lipsa unor îngrijiri medicale corespunzătoare, preeclampsia se poate transforma îne clampsie și gravida riscă să facă inclusiv convulsii.
DESPRE PREECLAMPSIE
Preeclampsia afectează între 2–8% dintre sarcini la nivel mondial. Tulburările hipertensive ale sarcinii sunt una dintre cele mai comune cauze de deces cauzate de sarcină (zeci de mii de femei mor anual din această cauză).
Femeile care au avut preeclampsie prezintă risc crescut de boli de inimă mai târziu în viață.Cuvântul eclampsie provine din termenul grecesc pentru fulger și prima descriere cunoscută a bolii a fost relatată de către Hipocrate în secolul 5 Î.Hr.