Antena Căutare

Ce mancam pentru a ne proteja ficatul?

Alimentatia, modul de viata si stresul sunt cei mai importanti factori care influenteaza buna functionare a ficatului, deci o stare de sanatate normala.

De buna functionare a ficatului depinde sanatatea intregului organism. Ficatul reprezinta unul dintre organele vitale ale corpului si este considerat un adevarat laborator al organismului, deoarece indeplineste nenumarate functii: stocheaza vitamine, minerale si zaharuri, filtreaza toxinele si reziduurile din sange si controleaza productia si eliminarea colesterolului.

Sfaturi pentru mentinerea sanatatii ficatului:

1. Elimina din alimentatie grasimile saturate pe care ficatul le proceseaza greu: mezelurile, cartofii prajiti, produsele lactate bogate in grasimi (smantana, branza), ouale (prajite sau omleta), precum si consumul de mancaruri procesate
2. Consuma alimente bogate in antioxidanti care te ajuta sa-ti detoxifici organismul: multe legume si fructe.
3. Renunta la consumul in exces de cafea, ceai, alcool si tigari, consuma cel putin doi litri de apa pe zi.
4. Evita excesul de sare si zahar. Este foarte bine sa inlocuiesti sarea cu diverse condimente, iar zaharul cu mierea.
5. Nu lua medicamente in exces si mai ales evita automedicatia! Respecta intotdeauna indicatiile medicului in ceea ce priveste cantitatea si modul de administrare.

Alimente recomandate

Articolul continuă după reclamă

Carnea slaba - pentru a se mentine sanatos, ficatul are nevoie de proteine pentru regenerarea celulei hepatice. Este recomandata carnea slaba de pui sau peste, preparata prin fierbere sau la gratar, in niciun caz prajita. O alta sursa de proteine sunt fructele de mare pe care poti sa le consumi fara probleme, deoarece ajuta la prevenirea depunerii de grasimi in ficat.

Legumele si fructele - conopida, varza, broccoli, ardeiul gras, sfecla, spanacul si salata verde, dar si portocalele, grapefruit-ul sau fructele de padure contribuie la protejarea si imbunatatirea activitatii ficatului. Totodata, soia, fasolea si mazarea contin aminoacizi care ajuta la detoxifierea ficatului, iar usturoiul si ceapa contin sulf, care are rolul de a detoxifica ficatul. Si morcovii ajuta la protejarea ficatului prin continutul de betacaroten, iar rosiile contin vitaminele C si E, precum si nutrienti, de care este nevoie pentru detoxifierea ficatului.

Taratele de ovaz si cerealele - ajuta la eliminarea colesterolului pe care-l produce ficatul in urma consumului de mancaruri grase.

Plante pentru detoxifierea ficatului
- In Egiptul antic se practica detoxifierea ficatului cu ajutorul ceaiului din radacina de cicoare, care avea rolul de a curata sangele, ficatul si rinichii.
- Ceaiul de ciulinul laptelui sau ciulinul Mariei este foarte bun pentru detoxifierea ficatului, deoarece contine o substanta activa, silimarina. Ea ajuta la regenerarea si accelerarea functiilor ficatului. Tot cu rol de detoxifiere este si infuzia de sanziene.
- Ceaiul de sofran de India este o alta planta ce contribuie la eliminarea toxinelor din sange si de la nivelul ficatului.
- Ceaiul din frunze de papadie ajuta la eliminarea toxinelor din ficat si la purificarea sangelui.
- Ceaiurile de sunatoare, afine si catina au de asemenea rolul de a elimina toxinele din ficat.
- Ceaiul de menta imbunatateste functia hepatica
- Ceaiul de busuioc este un excelent detoxifiant al ficatului, in urma consumului de alcool, medicamente, grasimi saturate. Planta ajuta ficatul sa mentina si glicemia la un nivel optim.

Dieta protectoare pentru ficat:

Mic dejun
- doua felii de paine integrala cu o bucata de carne fiarta de pasare si o banana

Pranz
- supa de legume, carne de pasare sau peste la gratar cu garnitura de legume (crude sau fierte) si doua felii de paine integrala

Cina
- mancare de legume cu sau fara carne de pasare, salata de varza si doua felii de paine integrala

Intre mese, la orele 11.00 si 16.00, poti consuma un fruct.

Simptomele unui ficat suferind:

1. Digestie necorespunzatoare, balonari, senzatie de greata care apare in special dupa consumul de alimente grase
2. Depresie, proasta dispozitie, diminuarea puterii de concentrare si memorare
3. Alergii, febra, urticarii, eczeme sau astm
4. Migrene - medicamentele luate impotriva durerilor de cap pot afecta ficatul
5. Hipertensiune arteriala
6. Hipoglicemie
7. Oboseala cronica

Citeste Revista Felicia

Alunga oboseala si astenia cu pomelo!... Ce mananci ca sa eviti balonarea...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x