cercetatorii spun ca daca se consuma zilnic 100 g de ciuperci, efectul asupra sanatatii este garantat.
Ce spun nutritionistii
Bogate in proteine, ciupercile sunt un substitut bun al carnii, dau senzatia de satietate pentru mai mult timp si nu au efecte negative asupra digestiei, asa ca sunt recomandate in orice dieta de slabit. Nutritionistii spun ca daca s-ar inlocui carnea cu ciupercile, numarul caloriilor s-ar reduce cu 400 intr-o singura zi.
Studiile au demonstrat ca persoanele aflate la regim de slabire sunt dispuse sa manance in loc de carne ciuperci, cu atat mai mult cu cat acestea dau senzatie de satietate pe tot parcursul zilei. La studiu au participat cateva sute de persoane, barbati si femei, care au consumat cel putin 5 zile un meniu bazat pe carne, iar apoi l-au schimbat cu unul bazat pe ciuperci. Cercetatorii au observat ca, in perioada in care au mancat ciuperci, oamenii au acumulat mai putine calorii si grasimi, dar senzatia de foame a disparut.
Inlocuirea unor alimente nesanatoase cu unele mai sanatoase pare a fi solutia pe care au gasit-o mai multi nutritionisti in incercarea de a elabora regimuri de slabit cat mai eficiente si mai usor de adoptat. Inlocuirea carnii cu ciuperci elimina dezavantajele consumului de carne, consumul ciupercilor fiind mult mai sanatos.
Ciupercile pot fi consumate in supe, salate, la gratar, umplute, sote-uri, ciulama... Cu cat mancam mai multe ciuperci, cu atat se reduce riscul obezitatii, afirma nutritionistii. In dieta cu ciuperci putem include pestele, orezul, cartofii fierti sau copti, iaurturile si alte lactate cu putine grasimi, lamaile, verdeata, diverse legume (dovlecei, brocoli, conopida, ardei, rosii, morcovi) si fructe (mere, pere, citrice), painea neagra sau prajita, cerealele integrale.
Supa de ciuperci pentru slabit
Ingrediente
200 g de ciuperci proaspete
2 cepe
1 legatura de patrunjel
10 ml ulei de masline
500 ml de supa de pasare
200 ml de supa de vita
100 ml smantana lichida cu 0% grasimi
sare, piper, cimbrisor, oregano, salvie
Se pune uleiul de masline intr-o cratita, se caleste ceapa tocata timp de 2 minute la foc mic, dupa care se adauga ciupercile curatate si taiate cubulete. Se lasa la foc mic timp de 5-6 minute. Se toarna peste amestecul de ceapa si ciuperci supele amestecate si jumatate din cantitatea de patrunjel tocat marunt. Se lasa la fiert la foc mic timp de 15-20 de minute, dupa care se adauga sarea si condimentele.
Apoi se ia vasul de pe foc, se bate smantana pana devine o spuma si se amesteca cu supa calduta, se presara putin piper si restul de patrunjel.
De retinut!
100 g de ciuperci au doar 20 de calorii, iar o portie de 4-5 ciuperci champignon aduce in dieta 4% din necesarul zilnic de vitamina D.
Citeste si Revista Felicia
FOTO: Hepta; recipe4living.com