Unele alimente pe care mulți români le includ în categoria celor „sănătoase” ascund, de fapt, mari pericole pentru organism. Unele substanțe ascunse sub denumiri de neînțeles fac parte din familia cretei sau sunt obținute din marmură. Acestea, dar și altele, pot avea efecte nedorite asupra organismului.
Asociaţia InfoCons, o organizaţie pentru protecţia consumatorilor, a efectuat mai multe analize asupra mai multor produse, inclusiv medicamente pentru răceală sau gripă. Surprizele sunt mari!
De exemplu, pâinea neagră, pe care mulți români o includ în categoria alimentelor „sănătoase”, nu este, de fapt, în totalitate ferită de E-uri. Potrivit unei analize realizate de InfoCons, pe etichetele produselor de tip pâine neagră, aceste alimente pot conține până la șase E-uri. Mai exact, 20,8% din produsele studiate au avut șase E-uri în componența lor.
Între E-urile regăsite în unele produse de tip pâine neagră, se numără și E 200, la care unele persoane acuză reacţii alergice.
Nici E 170 nu lipsește din pâinea neagră vândută în unele magazine. Această substanță este, practic, cretă! Face parte categoria aditivilor naturali de origine minerală. Pentru industria alimentară şi farmaceutică, se obţine de obicei din marmură! Consumul cantităţilor prea mari poate cauza hipercalcemie, manifestată prin vomă, dureri abdominale, stare mentală alterată, iar pe termen lung, prin probleme renale.
Potrivit aceleiași analize, pâinea neagră poate conține cantități maxime de zahăr de până la 5,4g/100g.
O analiză InfoCons s-a concentrat și pe medicamente și suplimente alimentare tip pastile de supt împotriva răcelii și gripei. 33 de aditivi diferiți au fost găsiți în produsele studiate.
Nici plicurile pentru răceală nu sunt mai prejos! Din punctul de vedere al aditivilor alimentari, produsele au prezentat între 1 și 10 aditivi. Cei mai răspândiți aditivi au fost E330 și E331. Acestea nu ar produce, însă efecte secundare.
Totuși, plicurile pentru răceală pot conține îndulcitori periculoși, precum aspartamul – E951. S-au făcut afirmații potrivit cărora consumul de aspartam ar fi legat de efecte asupra sănătății de la unele minore, cum ar fi dureri de cap, amețeală, simptome digestive, schimbări de stare, până la unele grave cum ar fi boala Alzheimer, diabet, tulburări de atenție,boala Parkinson, lupus, scleroză multiplă și convulsii. Studiile efectuate până în prezent nu au constatat însă dovezi că acesta ar fi dăunător pentru sănătate. Cercetările asupra îndulcitorilor artificiali, inclusiv aspartamul, continuă însă și în prezent.
Un alt îndulcitor ce poate exista în plicurile pentru răceală este E952 (ciclamați). Studii privind toxicitatea şi eventualele efecte secundare s-au desfăşurat şi se desfăşoară în continuare, deoarece datele obţinute nu au părut concludente. Totuşi, pe baza acestora, doza zilnică s-a redus mereu, pentru a se evita la om efectele observate la animalele de laborator: tumori maligne şi benigne cu localizări diverse şi atrofii testiculare.
Alt îndulcitor ce se poate găsi în plicurile pentru răceală este E950 (acesulfam de potasiu), ce produce dezechilibre hormonale, dacă este consumat în cantități mari.
Un sandviș poate părea inofensiv. Dar este? Maximul numeric al E-urilor ce pot fi regăsite într-un sandviș cu șuncă de praga, unt și pâine integrală, ajunge la 15 E-uri. Multe dintre acestea se pot regăsi și în alte produse pe care le consumăm de-a lungul zilei, astfel încât putem ajunge să consumăm același E de trei-patru ori pe zi. În cazul în care doriți totuși să preparați o astfel de gustare, este recomandat să folosiți unt, deoarece niciunul din produsele studiate nu au prezentat E-uri, potrivit InfoCons.
Însă, cantitatea de sare dintr-un sandviș se poate situa între 2,13 și 5,8 grame/zi, în contextul în care cantitatea de sare recomandată de către Organizația Mondială a Sănătății este de 5 grame/zi.
InfoCons a realizat un studiu și pe etichetele produselor tip băutura de soia, existente pe piața românească. În acestea se pot găsi până la cinci E-uri.
Și pufuleții au fost analizați de InfoCons - Asociație pentru Protecția Consumatorilor. În acest tip de produse, InfoCons a găsit până la șase aditivi.
Concluzia analizei este că pufuleții pot fi nocivi. Unele produse de acest tip conțin E621 - monoglutamat de sodium, cu potențial toxic. Glutamatul (ca şi aspartatul din Aspartam) este un neurotransmiţător, iar bariera sangvină cerebrală, care asigură protecţia creierului de toxine şi neurotransmiţători în exces nu este suficient dezvoltată la copii, iar la adulţi poate să nu protejeze toate zonele cerebrale sau să fie deteriorată. Astfel, glutamatul se transformă într-o aşa-numită excitotoxină, care stimulează excesiv neuronii, distrugându-i. Monoglutamatul de sodiu este foarte folosit în pateurile vegetale.
Nici alți aditivi din unii pufuleți nu ajută la sănătate! E631 - inozinat disodic este unul dintre aditivii pe care persoanele astmatice şi cele suferinde de gută, reumatism, calculi renali sau biliari ar trebui să le evite, deoarece descompune în purine, substanţe precursoare ale acidului uric. La fel și E 627 - guanilatul disodic ce se poate găsi în pufuleți.
Tot ce trebuie să știm despre beneficiile murăturilor în saramură, adevărate medicamente naturale!... Simptome banale ce te trimit urgent la medic! Tot mai multe românce au această boală gravă...