După această etapă, în care ai învățat care sunt cele mai bune practici de igienă dentară, le-ai inclus printre obiceiurile tale zilnice și ai fost cu regularitate la medicul stomatolog, urmează tratamentul post ortodontic, un pas la fel de important ca precedentul. Descoperă în cele ce urmează la ce aspecte trebuie să fii atent, pentru a păstra aspectul îngrijit al dinților.
Purtarea aparatului de contenție
După ce medicul dentist îți scoate aparatul dentar, primul sentiment pe care îl ai este de satisfacție personală și de bucurie. După o lungă perioadă în care te-ai spălat pe dinți după fiecare masă și ai curățat corespunzător fiecare bracket, gutiera de contenție vine în completarea și pentru menținerea rezultatelor dobândite. Probabil că ți se pare nedrept faptul că, după câteva luni sau chiar ani, ești nevoit să urmezi un alt tratament dentar. Însă, încearcă să adopți o atitudine pozitivă și să te axezi pe beneficiile pe care le-ai obținut până în prezent. Pe lângă faptul că acum ai dinții drepți, medicul dentist poate realiza o albire dentara profesionala, iar zâmbetul tău va arăta perfect și strălucitor.
În urma unei consultații amănunțite și pe baza problemelor tale dentare, medicul stomatolog îți va recomanda purtarea unei gutiere de contenție timp de câteva luni, până la un an. Spre deosebire de aparatul dentar, aceasta poate fi scoasă atunci când mănânci sau te speli pe dinți. Nu îți face griji în privința aspectului său, pentru că nimeni nu o va observa. În general, aceste dispozitive medicale sunt confecționate din materiale rezistente transparente.
Menținea unei igiene orale riguroase
Igiena orală este, fără îndoială, un punct important în viața fiecăruia dintre noi, indiferent dacă am purtat sau nu aparat dentar. Gândește-te că întotdeauna este mai bine să previi situațiile neplăcute, în loc să tratezi efectele lor. Continuă să te speli pe dinți de cel puțin două ori pe zi, cu o pastă îmbogățită cu fluor, clătește-te cu apă de gură și îndepărtează toate resturile de mâncare rămase în zonele greu accesibile cu ajutorul unui irigator bucal. Acest dispozitiv inteligent poate fi folosit atât înainte, cât și după efectuarea periajului.
Nu renunța la aceste obiceiuri sănătoase, mai ales dacă intenționezi să urmezi tratamente adiționale. Spre exemplu, dacă înainte de montarea aparatului dentar fix ai avut anumite probleme mai grave care au dus la pierderea dinților, iar acum vrei să remediezi situația, poți să alegi implanturile dentare de la DENT ESTET, pentru a continua cu succes drumul către un zâmbet frumos și sănătos. Echipa de profesioniști din cadrul acestor clinici de specialitate îți poate oferi suportul de care ai nevoie, informațiile necesare și acces la cele mai noi tehnologii în domeniu.
Vizite regulate la medicul stomatolog
Pe lângă o igienă orală corectă, vizitele regulate la medicul stomatolog ar trebui să rămână una dintre prioritățile tale. După ce vei începe tratamentul post ortodontic, este necesar să mergi la câteva consultații, pentru ca doctorul să se asigure că totul este în regulă, contenția este bine realizată și că tu ai învățat să o cureți corespunzător. Dacă întâmpini dificultăți cu aceasta ori se rupe, te poți întoarce oricând la cabinet pentru o nouă gutieră.
De asemenea, acum este momentul oportun pentru un detartraj. De-a lungul perioadei în care ai purtat aparat dentar, spațiul din spatele brackeților a rămas necurățat, iar acum poți rezolva această problemă.
Atenția la alimentele consumate
În timpul tratamentului ortodontic, lista restricțiilor alimentare este destul de bogată. Este recomandat să eviți pe cât posibil legume și fructe tari, nuci, alune, bomboane gumate sau jeleuri. Acest lucru se întâmplă deoarece există riscul ca una dintre componentele aparatului dentar să cedeze, iar tu să fii nevoit să te întorci la medic, pentru a o înlocui.
În cazul în care medicul ortodont decide că ai nevoie inclusiv de o contenție fixă, confecționată dintr-un aliaj metalic și poziționată în spatele dinților de sus și/sau de jos, acest limitări pot fi menținute. În plus, este indicat să eviți băuturile dulci și carbogazoase, care pot să păteze dinții.
În concluzie, tratamentul post ortodontic nu este dificil de urmat, iar, dacă respecți în continuare regulile de igienă orală corectă, ai toate șansele ca, la final, să te bucuri de un zâmbet strălucitor și sănătos. Dacă ai neclarități în legătură cu orice detaliu privind gutiera de contenție, programează-te la o consultație și discută cu medicul stomatolog.
De ce nu e bine să îți usuci părul cu feonul imediat după ce l-ai spălat. Un medic explică ce este "sindromul de sa... Motivul pentru care o femeie își umple șosetele cu urzici și le poartă așa. Ce beneficii susține că îi aduce planta...