Nervul sciatic se intinde de la zona lombara pana la glezne. Atunci cand acest nerv este comprimat de un disc intervertebral, un pinten osos sau chiar de o deviatie a coloanei, apare o durere ascutita la nivelul spatelui sau a fesei, care mai apoi coboara pana la nivelul labei piciorului.
"In general, pozitiile vicioase si pozitiile statice prelungite pot da aceste probleme la nivelul coloanei lombare", a declarat Andreea Manea, kinetoterapeut.
Rareori sciatica poate fi provocata de boli care nu afecteaza coloana vertebrala, cum ar fi tumorile. Femeile gravide sunt de asemenea vulnerabile in fata acestei afectiuni. La fel si cei care obisnuiesc sa stea in pozitii incomode.
Odata lezat nervul sciatic, activitatile cotidiene se transforma in adevarate provocari. O criza de sciatica poate fi declansata pana si de cele mai banale miscari. Uneori este suficient sa ne aplecam sau chiar sa stranutam.
Urmeaza o durere patrunzatoare, care poate fi insotita de amorteala sau chiar de paralizie. Complicatiile nu sunt excluse, putand aparea dificultati la mers, dificultati in a mentine anumite pozitii, de a sta in picioare sau de a se misca.
Fara tratament imediat, nervul sciatic poate ramane permanent lezat. Tocmai din aceasta cauza trebuie sa mergem la medic inca de la primele simptome.
In functie de gravitatea problemei, urmeaza un tratament medicamentos, pentru a relaxa intai musculatura si a se reduce inflamatia, pentru ca mai apoi sa fie urmat de proceduri de fizioterapie. Abia dupa ce mai trece durerea se recomanda si exercitii de kinetoterapie. Sunt insa si cazuri mai grave, in care este necesara o interventie chirurgicala.
FOTO: bettergolfwithfitness.com
Semintele, izvor de sanatate... VIDEO! Durerile de cap, semn de miopie...