- Finala Asia Express e miercuri, de la 20:30, pe Antena 1 și în AntenaPLAY! Drumul Zeilor ajunge la capăt cu marii câștigători
- Liga Națiunilor: România vs. Kosovo se vede vineri, 15 noiembrie, de la 21:45, pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Esti in fata televizorului si te uiti la un film captivant. Dintr-o data ti se face foame, dar nu ai putea sa te intrerupi pentru cina tocmai acum, cand marele secret este deconspirat si personajul principal fuge in Hawaii.
Asa ca dai o raita prin bucatarie, deschizi in fuga frigiderul si mana iti aluneca pe o cutie cu inghetata. Iti reiei multumit locul confortabil din fata televizorului si incepi sa mananci: prima lingurita este delicioasa - aroma de ciocolata cu vanilie iti gadila papilele gustative. Din nefericire, nu pentru mult timp.
Nu, inghetata nu isi schimba gustul! Insa tu nu mai esti atent la aroma acesteia - filmul „te inghite" ca o gaura neagra si nu mai stii nimic de tine. Dar unde a disparut toata inghetata? „Felicitari!", chiar ai reusit sa mananci un sfert de kilogram de inghetata!
Daca nu esti atent...
Poti schimba valoarea nutritiva a unei mese doar daca esti atent la ce mananci. Cercetarile au aratat ca, daca nu esti atent, eficienta metabolismului scade la 60%.
Este suficient sa privesti sau sa te gandesti la mancarea preferata pentru a-ti „lasa gura apa" - aceasta este faza care precede digestia si careia ii datorezi 40% din puterea metabolica a unei mese.
In aceasta faza se produc schimbari chimice care pregatesc organismul pentru digestie (creste, de exemplu, numarul de enzime din stomac, si rata de absorbtie a mineralelor). Daca aceasta faza lipseste (atunci cand nu acorzi atentie mesei), se pierd cele 40 de procente din capacitatea de a metaboliza alimentele.
Cu alte cuvinte, uita-te la televizor in timp ce mananci sau ia-ti masa in fata computerului si vei pierde 40% din valoarea nutritiva a alimentelor.
Un alt efect nedorit al lipsei de atentie la masa este faptul ca vei manca mai mult (ca in cazul povestii cu inghetata). Daca ai acorda atentie mancatului, ai simti senzatia de satietate mult mai repede si, evident, ai manca mult mai putin.
Am auzit mai multe persoane supraponderale care sustin ca excesul de kilograme este cauzat de lipsa de vointa. Insa, de multe ori, kilogramele in exces nu au legatura cu lipsa de vointa, ci cu lipsa de atentie in timpul meselor. Cand nu esti atent la masa, creierul spune „nu-mi amintesc sa fi mancat"; „mi-e foame in continuare". In mod normal, el da semnal de satietate abia dupa 20 de minute de cand ajunge mancarea in stomac, insa - daca esti atent - poti primi acest semnal mai repede.
Ce inseamna sa fii atent la masa
Cand mananci, nu trebuie sa te judeci pe tine sau pe altii; trebuie doar sa fii curios si atent la ce se intampla cu tine si in afara ta - la gandurile, emotiile, gusturile tale, la culori, miros, texturi, temperatura, chiar si la sunete (aminteste-ti de sunetul pe care il auzi atunci cand tai salata; probabil iti lasa gura apa...). A fi constient la masa inseamna, asadar, sa fii acolo, sa fii treaz, sa simti gustul alimentelor, sa le observi.
Informatii pretioase despre tine
Exista o suta de milioane de terminatii nervoase in organele sistemului digestiv, ceea ce inseamna o sursa uriasa de informatie si de energie. Daca, de exemplu, ai da mai multa atentie stomacului tau, ai avea acces la „intelepciunea" lui. Chiar daca suna hilar, afla ca vei obtine informatii interesante in urma feedbackului pe care ti-l da stomacul atunci cand mananci.
Daca esti atent la stomacul tau, vei obtine raspunsuri la intrebari cum ar fi: Ma simt bine? Ma simt greoi? Imi este greata? Imi este foame in continuare? Voi mai putea manca vreodata asa ceva? Daca inca nu esti convins de „intelepciunea" stomacului, gandeste-te pentru o clipa la mancarea preferata. Sigur stomacul tau iti va da semne de neliniste.
Punctul de energie maxima al unei mese
Yoghinii sustin ca ar exista un moment al fiecarei mese in care, daca te opresti din mancat, beneficiezi de energie maxima. Daca treci de acest punct si continui sa mananci, te vei simti greoi si vei pierde din energie. Trebuie, asadar, sa iti propui sa fii atent la masa pentru a putea identifica acest moment.
Intreaba-te, din cand in cand, in timpul mesei: Cum ma simt? Cum stau cu energia? Ma simt greoi? Sunt satul? Ma pot opri din mancat?
Exercitii pentru constientizarea mancatului
Intrerupe orice activitate cand mananci.
Mananca doar in bucatarie, la masa, sau la restaurant
(nu in sufragerie, in fata televizorului sau la birou).
Nu vorbi la masa.
Stabileste-ti din cand in cand cate o masa la care sa mananci singur.
Opreste-te din mancat ori de cate ori te gandesti la altceva decat la ce ai in farfurie.
Citeste si Good Food Romania!
Foto: biggestloserclub.com.au
Importanta detoxifierii pentru sanatate... Florile de salcam combat insomnia si depresia...