- Serialul "Ana, Mi-ai fost scrisă în ADN" are premiera pe 9 ianuarie. Sezonul 2 "Iubire cu parfum de lavandă" revine din 10 ianuarie! Rămâi pe Antena 1
- MAREA PREMIERĂ POWER COUPLE, SEZONUL 1! Vezi cele mai noi episoade din 13 ianuarie, de la 20:30, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat astăzi faptul că în România se înregistrează anual zeci de mii de cazuri de persoane infectate cu virusul metapneumovirus.
Iată unele dintre cele mai importante declarații ale Ministrului Sănătății!
Ce spune Alexandru Rafila despre virusul HMPV
„Nu este vorba despre niciun fel de noutate. Este vorba despre un virus care a fost identificat pentru prima dată în 2001 şi care este răspunzător pentru o bună parte din virozele respiratorii, mai ales în sezonul rece. Nu se face un diagnostic etiologic, pentru că marea majoritate a infecţiilor sunt banale, sunt pur şi simplu răceli care apar mai frecvent la copii sau la persoanele cu vârste de peste 65 de ani.
Uneori, ca la orice viroză, pot să apară şi cazuri mai grave şi atunci se face diagnostic etiologic. Anul acesta a fost identificat prin metode de laborator un astfel de caz, cel de la Oradea, dar nu este nimic special, nu este vorba nici despre un virus important din China. Este vorba despre un virus care evoluează în mod obişnuit în această perioadă în emisfera nordică” a explicat acesta în cadrul unei conferințe de presă despre evoluția virozelor respiratorii din România.
„Majoritatea copiilor se pot îmbolnăvi cel puțin o dată cu acest virus. Oricine îl poate lua. Se răspândește rapid dacă intri în contact cu o persoană infectată. Incubația e de 3-6 zile. Simptomele sunt ușoare. Nu există vaccin” „Nu are rost să facem o testare în masă pentru o infecție banală”. „Virusul a fost identificat acum 20 de ani, nu știu de unde isteria asta cu metapneumovirusul” sunt alte declarații făcute de Alexandru Rafila menite să informeze cât mai multă lume cu privire la acest virus.
„Și în sezoanele anterioare au fost cazuri. 4 în sezonul 2021-2022, 6 în sezonul următor, adică în anul 2022-2023, iar anul trecut an avut 7 cazuri.vorba despre nici o noutate (...)Nu există nici o evidență de transmisibilitate crescută sau de severitate mai mare a acestui virus în România. (...) Sunt zeci de mii de cazuri de metapneumovirus neconfirmate în România” a mai adăugat acesta.
Citește și: Ce simptome are noul virus chinezesc. Cum se manifestă HMPV
Totodată, acesta a vrut să clarifice și situația actuală comparând-o cu anii trecuți:
„În ianuarie au fost înregistrate 44.554 de cazuri de infecții respiratorii. Este vorba de total. Asta, față de o medie multianuală pentru aceeași perioadă de 73.000 de cazuri, deci cu 38% mai puține cazuri comparativ cu sezonul precedent și cu 22% mai puține cazuri față de ultima săptămână a anului trecut, dar este posibil să discutăm și despre o subraportare căci a fost o perioadă cu multe zile libere”.
Ministrul Sănătății face o serie de recomandări pentru români
„În ceea ce privește cazurile de gripă clinică, a existat o ușoară creștere: 4.694 de cazuri comparativ cu 4.168 înregistrate în ultima săptămână a lunii trecute. O creștere ușoară a fost înregistrată și comparativ cu săptămâna trecută”.
„În ceea ce privește infecțiile respiratorii severe acute, au fost înregistrate la nivel național 23 de cazuri comparativ cu 16 în săptămâna din sezonul precedent”.
„În această săptămână nu a fost comunicat nici un deces din cauza virusulu gripal. Numărul total rămâne, în continuare, la patru”.
„În ceea ce privește confirmarea de laborator a infecției gripale, avem 356 de cazuri de gripă, iar pentru metapneumovirus a fost confirmat un singur caz”.
„Recomandăm spălarea mâinilor cu apă și săpun, evitarea locurilor aglomerate”.
„Prezentarea la UPU să se facă în cazuri grave”.
„Recomandăm vaccinarea pentru că perioada de până la aparițăia anticorpilor este de 15 zile”.
Citește și: Motivul pentru care degetele ți se pot înverzi la frig. Ce boală neașteptată poate semnala acest simptom rar