CONGLOMERAT DE VITAMINE SI MINERALE
Daca aveti probleme cu kilogramele in plus, profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare Bucuresti, va recomanda cura de slabire cu cirese. Acestea au in compozitie peste 86% apa si foarte putine calorii: 38 kcal/100 grame. Ciresele contin si fibre care impiedica asimilarea grasimilor si dau rapid senzatia de satietate.
Sunt o sursa bogata in vitaminele A, B (B1, B2, B3, B6, B9), C si E. De asemenea, mai contin si acid folic, 4 mg/100 grame. Motiv pentru care specialistul nostru le recomanda cu precadere femeilor insarcinate. Nici mineralele nu lipsesc din compozitia acestor fructe. Astfel, printr-un consum frecvent veti asigura organismului necesarul de zinc, potasiu, calciu si fier.
Culoarea rosie a acestor fructe vine de la antocianina, antioxidant natural. Asadar, ciresele combat actiunea radicalilor liberi, stresul oxidativ si previn astfel bolile cardiovasculare, neurodegenerative, imbatranirea precoce.
Beneficii:
n) echilibreaza functiile hepatice
n) combat oboseala si anemia
n) au efect sedativ si diminueaza afectiunile nervoase
n) calmeaza durerile date de guta, reumatism si artrita
Contraindicatii:
Ciresele nu sunt recomandate persoanelor cu diaree, iar din cauza continutului ridicat de glucide, nici diabeticilor.
BUNE PENTRU CARDIACI
Cu proprietati terapeutice similare celor ale cireselor, visinele determina o mai mare aciditate a sucului gastric. Aceste fructe contin substante anticoagulante, fiind recomandate celor care sufera de ateroscleroza, pentru prevenirea complicatiilor acestei afectiuni.
Visinele sunt o sursa bogata de vitamine - PP, E, B1, B2, caroten, minerale: potasiu, fier, fosfor, calciu, magneziu, cupru si zinc. Ciresele reusesc sa stabilizeze ritmul cardiac si ajuta si protejeaza pielea datorita continutului semnificativ de potasiu. Visinele scad colesterolul si riscul de diabet.
Visinele au rolul de a reface fibrele musculare, ajuta organismul sa se relaxeze si au efect antiinflamator si analgezic. Pot reduce durerea mai bine decat aspirina si pot oferi protectie antioxidanta comparabila cu suplimentele alimentare, precum vitamina E. Tocmai din aceste motive, profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi recomanda visinele sportivilor aflati in perioadele de recuperare.
Contraindicatii:
Sucul de visine nu este recomandat persoanelor cu aciditate ridicata a sucului gastric, celor care sufera de diaree sau diabet zaharat, obezitate sau afectiuni cronice ale plamanului.
Beneficii:
n) curata ficatul, rinichii si sangele
n) elimina acidul uric din sange
n) regleaza tensiunea arteriala
n) combat insuficienta cardiaca
n) stabilizeaza functionarea hormonilor
COSMETICE NATURALE
Pentru pastrarea elasticitatii pielii si prevenirea ridurilor, se folosesc comprese cu cirese sau cu visine aplicate pe frunte, obraji si gat.
Trucul este dezvaluit de Cristina Balanescu, medic primar medicina generala, cu competenta in terapii complementare de la Centrul Medical Clar Med. De asemenea, zeama de visine este eficienta contra pistruilor.
OBLIGATORIU PROASPETE!
Visinele si ciresele se consuma proaspete, ele nu trebuie sa stea foarte mult in frigider. Tocmai de aceea, specialistul nostru va sfatuieste sa nu cumparati mai multe decat puteti manca in decursul unei zile.
De asemenea, spalati fructele cat mai repede sub jet puternic de apa, pentru a nu pierde vitaminele din ele. De ce repede? Pentru ca aceste fructe contin vitamina C care se dizolva in apa.
citeste Jurnalul National
foto: deniseskitchen.com
10 motive sa te lasi de fumat... Jessica Biel: "Baletul ma ajuta sa am un corp de vis"...