Dacă vrei să ai „o minte sănătoasă, într-un corp sănătos”, dar și atrăgător, dieta MIND ar putea fi de folos, deoarece combină două alte tipuri de diete, DASH și mediteraneană, excluzând acele alimente care afectează sănătatea creierului.
Astfel, dieta MIND previne apariția bolii Alzheimer, chiar și dacă nu este ținută cu strictețe. Prin combinația celor două diete din care a rezultat, MIND reduce și riscul cardiovascular (hipertensiunea, atacul de cord sau accidentul vascular).
Această dietă pune accentul pe consumul unor alimente din 10 categorii: legumele verzi cu foi (spanac, salată verde, rucola, etc), legumele de sezon, oleaginoasele (nuci, migdale, caju), leguminoase cu bob (fasole, năut, linte), fructele de pădure, cerealele integrale, peștele, carnea de pasăre și, în cantități limitate, uleiul de măsline și vinul.
În dieta MIND trebuie evitate: carnea roșie, untul și margarina, brânzeturile, produsele de patiserie și brânzeturile, mâncărurile prăjite și cele de tip fast food.
Dieta MIND („Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay”) a fost creată de Martha Clare Morris, epidemiolog nutriționist la Rush University Medical Center. Ea a publicat un studiu pentru a-și susține creația, în februarie 2015.
Pentru a beneficia de efectele programului alimentar MIND, o persoană ar trebui să consume zilnic cel puțin trei porții de cereale integrale, o salată din frunze verzi și una din alte legume de sezon. Aproape în fiecare zi poate fi consumată câte o porție de oleaginoase, iar la două zile trebuie să fie consumate leguminoase cu bob.
Apoi, cel puțin de două ori pe săptămână, trebuie să fie consumată carne de pui și un pumn de fructe de pădure (cele mai recomandate fiind afinele). Este necesar și consumul de pește, cel puțin săptămânal. Este recomandat ca în casă să existe doar ulei de măsline.
Dintre categoriile de alimente cu efect negativ asupra funcției cognitive trebuie să fie limitate astfel într-o săptămână: mai puțin de patru porții de carne și produse din carne roșie, mai puțin de cinci porții de dulciuri și produse de patiserie și cel mult o porție de brânzeturi, mâncăruri prăjite sau de tip fast food. Apoi, nu trebuie să se consume mai mult de o lingură de unt pe zi.
Altfel, nu există o limită de calorii sau de cantități pe zi, dar este important ca alimentele să fie consumate cu moderație, pentru menținerea unei greutăți potrivite. Mișcarea este, de asemenea, recomandată.
Importanța alimentației sănătoase și 10 boli grave cauzate de lipsa acesteia... Vești bune, doamnelor! S-a demonstrat! Una dintre cele mai populare băuturi alcoolice te ajută să slăbești...