Antena Căutare

Efectele neașteptate ale muzicii asupra creierului: Muzica tristă e sănătoasă pentru minte

Efectele muzicii asupra creierului. Deși sună bizar, studiile arată că muzica tristă îmbunătățește starea de spirit. Mai mult, muzica ne poate influența pozitiv și starea de sănătate.

Efectele neașteptate ale muzicii asupra creierului: Muzica tristă e sănătoasă pentru minte Galerie
Muzica. Efectele muzicii asupra creierului

Efectele muzicii asupra creierului. Deși sună bizar, studiile arată că muzica tristă îmbunătățește starea de spirit. Mai mult, muzica ne poate influența pozitiv și starea de sănătate.

Potrivit oamenilor de știință, efectele muzicii asupra creierului sunt nenumărate. Ba, mai mult, efectele muzicii se resimt și asupra sănătății fizice, nu doar a celei mintale.

Muzica tristă naște emoții pozitive

Experimentarea tristeții prin artă este un subiect amplu și frecvent dezbătut. Potrivit cercetătorilor, oamenilor le plac muzica tristă și filmele triste, piesele de teatru triste, romanele triste pentru că sunt o modalitate foarte bună de a ne elibera pe noi înșine de emoțiile negative.

Muzica tristă poate evoca sentimente pozitive precum nostalgie și liniște, mai ales pentru oamenii empatici, cei care au reacții puternice la experiențele altora.

Potrivit unui studiu realizat la Universitatea de Artă din Tokyo, piesele triste le trezesc ecelor care le ascultă emoții foarte complexe, dintre care cele mai multe pozitive.

Un alt studiu arată că nostalgia e emoția predominantă atunci când ascultăm muzică tristă – ceea ce înseamnă că ascultăm melodii deprimante ca să ne amintim de perioade mai fericite. Studiul a mai descoperit că ascultarea unui cântec trist e mai bună pentru creier, atunci când trecem prin emoții complexe, decât un cântec vesel.

Efectele neașteptate ale muzicii asupra creierului: Muzica tristă e sănătoasă pentru minte

Muzica- efectele muzicii

Muzica crește nivelul de dopamină

Unul dintre efectele muzicii este acela că creşte nivelul de dopamină, motiv pentru care sunt specialiști ce recomandă terapia prin muzică. Un studiu realizat în 2011 la Universitatea McGill din Canada a arătat că ascultarea muzicii creşte nivelul de dopamină produs în creier, un neurotransmiţător responsabil, printre altele, de producerea senzaţiei de fericire.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Muzica diminuează anxietatea și nivelul durerii

Un studiu britanic a arătat că muzica are puterea de a reduce durerea şi anxietatea la persoanele care au suferit o intervenţii chirurgicale. Analiza a 7.000 de pacienţi supuşi operaţiilor a avut ca concluzie faptul că cei care au ascultat muzică după intervenţia chirurgicală au simţit mai puţină durere şi anxietate, comparativ cu cei care nu au făcut acest lucru, ba chiar au avut nevoie de mai puţine medicamente contra durerii. Efectul muzicii a fost cu atât mai puternic cu cât pacienții și-au putut alege piesele preferate.

Muzica pentru copii. Bebeluşii, născuţi să danseze

Muzica pare să fie în genele noastre. Sau cel puțin așa susțin studiile care au arătat că sistemul auditiv al fătului percepe muzica din a opta lună de sarcină. Când în cameră se auzea muzică, fetuşii de peste 30 de săptămâni începeau să se mişte.

Mai mult, bebelușii chiar şi de cinci luni răspund ritmic la muzică şi se pare că consideră acest lucru mai interesant decât vorbitul.

Un alt experiment, realizat în cadrul Universităţii de Psihologie din Leicester şi coordonat de dr Alexandra Lamont, a demonstrat că muzica ascultată în timpul vieţii intrauterine este preferată de copii şi după naştere.

Citește și: Copiii și muzica: Beneficiile muzicii în dezvoltarea copiilor

Efectele neașteptate ale muzicii asupra creierului: Muzica tristă e sănătoasă pentru minte

Muzica Copii

Într-un studiu realizat de Zentner şi Eerola, bebeluşii răspundeau în mod spontan la toate tipurile diferite de muzică, şi aceia care ţineau ritmul cel mai mult erau şi cei care zâmbeau cel mai mult. În plus, cei mai mulți copii de vârste mici adoră să danseze imediat ce aud muzică, chiar și cei care nu au asistat vreodată la scene de dans.

Dieta englezească de 21 de zile, eficientă și ieftină! Slăbești 20 de kilograme... Endometrioza, boala de care suferă jumătate de milion de românce. În unele cazuri, pot trece și 7 ani până la un diagnos...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x