- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
In mare masura, stresul poate proveni din diversele probleme de relationare cu oamenii din jur. O zi in care te certi cu colegii, sefii sau subalternii, o discutie (fie ea si telefonica) tensionata cu persoana draga sau cu copiii, toate separat sau la un loc pot trimite definitiv in corzi un sistem nervos. Primul sfat al psihoterapeutului american Mary Pipher este sa invatam lectia respectului. "Nu putem lucra, trai sau negocia cu alte persoane daca nu le respectam", spune autoarea. "Aproape toata lumea isi da silinta in ceea ce face si, totodata, toata lumea este capabila sa isi imbuntateasca performantele. Cand vom intelege contextul in care fiecare dintre noi ajunge sa se comporte intr-un fel sau altul, vom deveni mai intelegatori si ne vom respecta mai mult", scrie Pipher.
Nu trebuie uitat nici ca prea putini dintre noi au o viata usoara, mai ales in perioade dificile din punct de vedere economic. Indiferent de "interfata" bine dispusa sau nepasatoare, aproape fiecare dintre noi ascunde probleme si situatii greu de depasit. Punct de plecare, de multe ori, pentru depresii ale caror simptome sunt greu de observat pentru cei din jur. Sau pe care acestia le inteleg abia cand e prea tarziu. "Oamenii sunt invatati sa isi traiasca starile depresive pe tacute, politicos. Pentru ca nu se plang si se comporta firesc, nimeni nu isi imagineaza ca, pe dinauntru, acesti oameni sunt la limita puterilor", avertizeaza psihoterapeutul.
Sunt multe motivele care pot impinge o persoana in depresie sau, si mai rau, spre gesturi extreme. De aceea, spune Mary Pipher, cea mai importanta protectie in fata posibilelor dezamagiri sunt asteptarile moderate, echilibrate. "Rezonabile", cum le numeste psihoterapeutul. Nu este vorba despre a nu ridica stacheta reusitei, ci de lucruri aparent neinsemnate, dar care au bataie mai lunga decat ne-am imagina. "Nu te astepta ca o excursie cu masina la drum lung, cu copii mici sa fie relaxanta, fara plansete, bauturi varsate pe jos si mancare pe tapiteria masinii. Nu iti imagina o vacanta intr-o formula de familie extinsa fara incidente. Propune-ti, de exemplu, sa fii multumit daca totul se incheie cu doar cinci incidente. Si nu uita ca cele mai mari bucurii din viata vin din evenimente de rutina, prea putin spectaculoase: o zi de lucru in care chiar ai satisfactia ca ai realizat ceva important, o plimbare sambata dimineata alaturi de o persoana draga, o seara linistita cu un pahar cu vin in fata. Acestea sunt lucrurile care aduc bucurie si liniste sufleteasca."
Traim intr-o lume in care suntem invatati, inclusiv prin intermediul reclamelor, ca fericirea inseamna sa iti urmezi toate fanteziile si sa iti satisfaci capriciile. Rezultatul? "Ajungi sa muncesti 80 de ore pe saptamana ca sa iti permiti o ambarcatiune cu motor plus tranchilizantele de care ai nevoie ca sa faci fata acestui ritm infernal pe care singur ti l-ai impus, in numele achizitiei pe care simti ca trebuie sa o faci. Nu cei care ajung sa detina cele mai multe astfel de jucarele sunt cei mai fericiti. De fapt, ei sunt cei mai multi dintre pacientii sau viitorii pacienti ai psihoterapeutilor." Pentru ca o astfel de viziune asupra vietii si a implinirii personale ii face mai stresati, fugariti, dependenti, bolnavi si, Doamne-fereste, intr-o zi, chiar faliti", concluzioneaza terapeutul american.
citeste Jurnalul National
Uleiul de porumb, sanatos, dar ingrasa!... Femeile si sportul...