Antena Căutare

Iei anticoagulante? Iată 5 sfaturi pentru monitorizarea INR-ului la domiciliu

Atunci când suferi de anumite afecțiuni cardiovasculare și sângele tău prezintă un risc mare de formare a cheagurilor, medicii îți vor recomanda un tratament cu medicamente anticoagulante. Acestea sunt esențiale pentru prevenirea unui accident vascular, însă este nevoie de multă atenție atât din partea ta, cât și a medicului, pentru a stabili doza corectă.

Iei anticoagulante? Iată 5 sfaturi pentru monitorizarea INR-ului la domiciliu
| pexels.com

Atunci când suferi de anumite afecțiuni cardiovasculare și sângele tău prezintă un risc mare de formare a cheagurilor, medicii îți vor recomanda un tratament cu medicamente anticoagulante. Acestea sunt esențiale pentru prevenirea unui accident vascular, însă este nevoie de multă atenție atât din partea ta, cât și a medicului, pentru a stabili doza corectă.

O doză prea mare poate conduce la hemoragii masive în organism, pe când o doză insuficientă permite formarea cheagurilor care pot provoca un accident embolic și chiar deces. De aceea, dacă iei anticoagulante, este absolut obligatoriu să îți verifici periodic timpul de coagulare a sângelui.

Unitatea de măsură pentru acesta este INR-ul și testul se poate face în siguranță și acasă cu ajutorul unui aparat INR. Iată ce trebuie să știi ca să măsori corect acest timp.

Folosește sângele de la deget

Orice aparat de măsurare a INR-ului poate fi folosit împreună cu teste sub formă de lamele, cu ajutorul cărora poți colecta sânge din deget.

  • Pentru ca picătura de sânge colectată să fie suficientă încălzește-ți mai întâi degetul, fie masându-l ușor, fie ținându-l sub un jet de apă caldă.
  • Curăță degetul înainte de a lua proba de sânge și usucă-l cu un prosop curat.
  • Nu strânge degetul, după înțepătură.
  • Dacă nu a curs suficient sânge, repetă procesul cu un alt deget.

Repetă testul odată la cel mult 4 săptămâni

Medicul tău ar putea să îți recomande să faci această analiză chiar mai des. Discută cu el despre cât de frecvent este nevoie să repeți testul. Anunță-l imediat ce ai observat diferențe între rezultate. Numai specialistul poate să îți modifice doza de anticoagulante, așa că nu o schimba, chiar dacă rezultatele arată un INR scăzut sau crescut.

În plus, e bine să discuți cu medicul despre orice schimbare de dietă, pentru că anumite alimente cum sunt bananele sau grepfrutul pot influența rezultatul testului.

Anunță medicul imediat ce observi modificări

Testul INR este extrem de important pentru ca doza ta de anticoagulante să fie cea corectă. Totuși, uneori pot apărea situații pe care un pacient nu știe să le gestioneze. De aceea, este obligatoriu să îți suni cardiologul atunci când observi sângerări bruște, din nas, în urină sau scaun.

Dacă atunci când te rănești sau te tai nu poți opri sângerarea, dacă te învinețești ușor, dacă resimți dureri abdominale puternice, dureri de picioare, dificultăți de respirație, amețeală sau senzație de leșin este nevoie de un consult cardiologic.

De asemenea, anunță medicul curant atunci când rezultatele INR-ului depășesc valoarea de 4.5, chiar dacă nu prezinți niciun simptom.

Ține cont de factorii care modifică INR-ul

Uneori aparatele INR îți pot oferi rezultate eronate, din cauza unor factori externi care le influențează. Printre aceștia se numără, pe lângă schimbările în dietă de care aminteam mai sus, unele greșeli de utilizare.

  • Dacă nu ai depozitat testele corect, este posibil ca rezultatul să fie eronat. Același lucru se întâmplă și dacă nu ai păstrat aparatul în perfectă stare sau dacă nu l-ai folosit conform instrucțiunilor.
  • Uneori, picătura de sânge este insuficientă pentru un rezultat corect sau timpul scurs între prelevare și testarea propriu-zisă este prea lung.
  • Anumite medicamente, precum antibioticele sau antiinflamatoarele pot modifica rezultatul testului.

Compară rezultatul aparatului cu cel de la laborator

Pentru a te asigura că măsori corect INR-ul acasă, fă periodic comparație cu rezultatele de la un laborator. Alege întotdeauna același laborator pentru testare, pentru ca diferențele dintre reactivii folosiți să nu dea diferențe între rezultate.


Măsurarea INR-ului acasă te ajută să iei doza corectă de anticoagulante, pentru a fi la adăpost de accidente vasculare dar și de hemoragii care îți pun viața în pericol. Totuși, discută cu medicul tău cardiolog de fiecare dată când apar mici modificări ale rezultatelor.

Mergi la control o dată la trei sau la șase luni, chiar dacă valorile INR-ului sunt în limitele normale, pentru că uneori testele suplimentare pe care ți le va face cardiologul pot arăta că este nevoie de ajustarea dozei de medicamente.

Ce înseamnă un implant dentar... Think Twice! Ce efecte are, de fapt, excesul de sare, zahăr şi grăsimi. Pericolul pe care puțini îl conștientizează...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x