O copilărie fără germeni ar putea declanșa leucemie, sugerează un om de știință

Copilăriile fără germeni, urmată de ale infecții, pot declanșa leucemia din timpul copilariei, arată un nou studiu.

Copilăriile fără germeni, urmate de alte infecții, pot declanșa leucemia din timpul copilariei, arată un nou studiu.

Studiu, publicat luni în revista Nature Reviews Cancer, constată că leucemia limfoblastică acută, cel mai frecvent tip de cancer la copil, este cauzată de un proces în două etape.

Primul pas este o mutație genetică înainte de naștere care predispune un copil la riscul de a dezvolta această formă de leucemie. Al doilea pas este expunerea la anumite infecții mai târziu în copilărie, după o copilărie care a limitat expunerea copilului la infecții.

Mai exact, copiii care au crescut în gospodării în timpul primului an și au interacționat mai puțin cu alți copii au mai multe șanse de a dezvolta leucemie limfoblastica acută.

Greaves a analizat mai mult de 30 de ani de cercetări, inclusiv pe cele proprii, privind genetica, biologia celulară, imunologia, epidemiologia și a ajuns la această concluzie. Greaves a spus că s-a întrebat de mult „de ce sau cum copiii sănătoși dezvoltă leucemie și dacă acest cancer este prevenit".

Acest corp de cercetare este o culminare a deceniilor de munca, și în cele din urmă oferă o explicație credibilă pentru modul în care se dezvoltă tipul de leucemie. Cercetarea sugerează că acest cancer are o cauză biologică clară și este declanșată de o varietate de infecții la copiii predispuși, ale căror sisteme imunitare nu au fost bine pregătite.

Cu toate acestea, alți experți avertizează că trebuie să se confirme mai multe detalii și să sublinieze că igiena și siguranța sunt încă cruciale.

Leucemia limfoblastică acută, cunoscută sub numele de ALL, este o formă de cancer de sânge care este cel mai adesea diagnosticată la copii cu vârste cuprinse între zero și patru ani, cu toate că unii copii și adulți mai mari pot fi, de asemenea, diagnosticați. Se dezvoltă rapid, în câteva zile sau săptămâni, se formează în sânge și se răspândește în alte părți ale corpului, incluzând ganglionii limfatici, ficatul și sistemul nervos. Principala formă de tratament este chimioterapia.

Rata bolii este în creștere la nivel global. Un studiu a estimat că în anul 2016 s-au înregistrat 53 000 de cazuri în întreaga lume. În anul 2018 se estimează că aproximativ 5 960 de cazuri noi de ALL au apărut în Statele Unite, cu 1,470 de decese în funcție de Societatea Americană de Cancer. În fiecare an, aproximativ 810 de persoane sunt diagnosticate în Marea Britanie , potrivit Cancer Research UK.

În timp ce o mutație genetică joacă un rol în predispozitia unei persoane la această boală, doar 1% dintre copiii născuți cu această mutație continuă să dezvolte boala, potrivit studiului. Ratele sunt mai frecvente în societățile avansate și bogate, ceea ce sugerează că cel de-al doilea pas ar putea fi cauzat de factori legați de viața modernă.

Studiile asupra populației au constatat că expunerea timpurie la infecție în copilărie, cum ar fi îngrijirea de zi și alăptarea, pot proteja împotriva ALL, probabil prin amorsarea sistemului imunitar, potrivit studiului.

Prevenirea leucemiei în copilarie ar avea un impact imens asupra vieții copiilor și a familiilor acestora în Marea Britanie și în întreaga lume, a declarat Paul Workman, director executiv al Institutului de Cercetare a Cancerului din Londra.

Citește și
Cum a început povestea de dragoste dintre Irina și Răzvan Fodor. Prezentatorul TV a dezvăluit cum s-a îndrăgostit de soția sa
Cum a început povestea de dragoste dintre Irina și Răzvan Fodor. Prezentatorul TV a dezvăluit cum s-a îndrăgostit de soția sa
Motivul pentru care Carmina, fiica cea mare a lui Liviu Vârciu, nu a participat la petrecerea de botez a fratelui său
Motivul pentru care Carmina, fiica cea mare a lui Liviu Vârciu, nu a participat la petrecerea de botez a fratelui său
Gina Pistol, mărturisiri cu lacrimi în ochi. Ce spune despre copilăria sa, dar și despre viața de mamă
Gina Pistol, mărturisiri cu lacrimi în ochi. Ce spune despre copilăria sa, dar și despre viața de mamă
Mai multe articole

Cu toate acestea, alți experți sunt mult mai precauți, subliniind că genetica și șansa pură sunt încă factori semnificativi pentru dezvoltarea bolii.

Cercetarea poate fi un pas spre dezvoltarea măsurilor preventive. Cu toate acestea, Charles Swanton, clinician sef al Cancer Research UK, a subliniat că unele cauzele și metodele de prevenire sunt încă neconfirmate.

Aceasta cercetare pune în lumină modul în care o formă de cancer de sânge în copilarie s-ar putea dezvolta, implicând o combinație complexă de genetică și expunerea timpurie la germeni, murdarie, și boli, a spus Swanton. „Vrem să asigurăm părinților unui copil care are sau a suferit leucemie, că nu există nimic despre care să știm că ar fi putut fi făcut pentru a preveni boala lor".

Sursă: CNN

Fosta dădacă a Prințului William și Prințului Harry va primi despăgubiri semnificative din cauza interviului Prințesei Diana. Ce i s-a întâmplat lui Tiggy Legge-Bourke
Tiggy Legge-Bourke, fosta dădacă a Prințului William și Prințului Harry, va primi...
Horoscopul zilei de 25 septembrie 2021. Balanțele trebuie să fie sincere cu cei din jur. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 25 septembrie 2021 aduce câteva schimbări în viața nativilor din zodia...
Parteneri
Budincă de tapioca cu lapte de cocos și piure de mango
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert fin, elegant și răcoritor pentru a-i surprinde pe cei dragi, îți recomandăm rețeta de budincă de tapioca cu lapte de cocos și mango. Vei cuceri gustul celor dragi cu un desert exotic și foarte atractiv prin aspectul deosebit al perlelor de tapioca.
Catine.ro
Ultimele știri