Mai exact, o echipă de cercetători de la Universitatea din Wuhan susține că oamenii care au valori ridicate de glucoză în sânge riscă mai mult să ajungă în stare gravă, dacă se infectează cu noul coronavirus.
Astfel, doctorul Shi Lie, de la Universitatea din Wuhan, susține că oamenii cu diabet au un risc mai mare de a muri din cauza coronavirusului, din cauza unei producții exagerate de citokine, celule ale sistemului imunitar, la nivelul plămânilor. Acestea duc la inflamație locală, ceea ce crește riscul de deces.
Ce sunt citokinele
Citokinele sunt substanțe produse de celulele sistemului imunitar pentru a regla acțiunea imunitară, în principal pentru a favoriza reacția inflamatorie, care este un răspuns natural de apărare a unui organism agresat.
Însă, în cazul „furtunii de citokine", se observă o ambalare a acestui sistem care conduce la o reacție hiperinflamatorie ce poate deveni mortală.
Acest fenomen de „furtună hiperinflamatorie" sau „șoc citoinic” este reperat și descris de doar circa 20 de ani. A fost pus în discuție pentru a explica pericolul altor două boli respiratorii provocate de coronavirus, SARS (774 morți, în principal în Asia, în 2002-03) și MERS (Sindromul respiratoriu din Orientul Mijlociu, 866 decese din 2012).
Este suspectată de asemenea că a fost unul dintre factorii principali de mortalitate în marile pandemii gripale, precum teribila "gripă spaniolă", care a ucis circa 50 de milioane de persoane în 1918-19.
Potrivit acestor cercetători, „furtunile de citokine” ar putea explica de ce unii oameni ajung în stare gravă, după ce se infectează cu noul coronavirus, ia alții experimentează doar simptome ușoare.
În plus, conform specialiștilor, tot acesta ar putea fi motivul pentru care tinerii sunt mai puțin afectați de coronavirus. Sistemul lor imunitar este mai puțin dezvoltat, astfel că nivelul de citokine este și el mai scăzut și nu duce la o inflamație gravă.
Ce se întâmplă dacă ai COVID-19 și consumi alcool! Avertisment de maximă importanță de la OMS! „Este periculos!”... Ouăle sunt nelipsite din meniul de Paște. Iată ce se întâmplă în corpul tău, atunci când consumi ouă...