Antena Căutare

(P) Ce este endometrioza, cât de gravă este afecțiunea și care sunt complicațiile posibile?

Endometrioza este o tulburare dureroasă în care țesutul care ar fi trebuit să se dezvolte în interiorul uterului, crește în exterior.

(P) Ce este endometrioza, cât de gravă este afecțiunea și care sunt complicațiile posibile? | Shutterstock

Endometrioza afectează ovarele, trompele uterine și țesutul care căptușește pelvisul. Această afecțiune poate afecta viața de zi cu zi, algia fiind însoțită de menstruații abundente și grele sau de probleme de fertilitate. Complicațiile care apar dacă nu este tratată sunt grave.

Diagnosticarea și tratarea definită a endometriozei se pot realiza printr-o tehnică chirurgicală minim invazivă, laparoscopia. Pentru a se ajunge în acest punct, simptomele trebuie interpretate corect și vizita la medic programată rapid.

Noțiuni introductive despre endometrioza

Endometrioza este o afecțiune ginecologică în care țesutul care căptușește interiorul uterului, endometrul, crește în afara acestuia. Acest țesut se poate dezvolta pe ovare, pe trompele uterine, pe exteriorul uterului sau pe alte organe din abdomen. Această creștere anormală a țesutului endometrial poate provoca inflamație, durere și formarea de leziuni sau aderențe în jurul organelor afectate.

Articolul continuă după reclamă

Endometrioza afectează aproximativ 10% dintre femeile aflate la vârsta de reproducere, fiind una dintre cele mai comune afecțiuni ginecologice. Aceasta poate avea un impact semnificativ asupra calității vieții femeilor, cauzând durere pelvină cronică, dismenoree sau dureri menstruale severe, dispareunie sau dureri în actului sexual, dar poate contribui și la infertilitate sau la probleme în obținerea unei sarcini. (1)

Cât de gravă este endometrioza?

Endometrioza poate varia în ceea ce privește severitate simptomelor, mai ales că afectează diferite părți ale corpului. Se estimează că aproximativ 30 - 50% dintre femei experimentează dureri pelvine și disconfort în timpul menstruației, dar gradul de severitate poate fi diferit de la un caz la altul.

Endometrioza nu afectează doar uterul, ci și alte organe și structuri din corp. Acest lucru poate duce la simptome suplimentare precum dureri în actul sexual, probleme digestive și sângerări anormale.

Impactul pe termen lung al endometriozei poate fi semnificativ. Femeile cu endometrioză pot avea dificultăți în a rămâne însărcinate și pot prezenta probleme legate de fertilitate. De asemenea, pot dezvolta probleme gastrointestinale cronice, cum ar fi sindromul de intestin iritabil și boala inflamatorie intestinală. Durerea cronică este un alt aspect important de luat în considerare, deoarece își pune amprenta semnificativ asupra vieții.

De asemenea, endometrioza poate crește riscul de a dezvolta anumite forme de cancer, cum ar fi cancerul ovarian și cancerul de sân. (2)

Simptomele endometriozei

Simptomele endometriozei pot varia de la o femeie la alta, dar există câteva semne comune care pot indica prezența acestei afecțiuni. Durerea pelvină este unul dintre cele mai frecvente simptome ale endometriozei. Aceasta poate fi ușoară sau severă, și poate fi prezentă în timpul menstruației sau în afara acesteia. Unele femei pot experimenta dureri intense în actul sexual sau în timpul defecării. Iată care sunt celelalte simptome din endometrioză:

  • menstruația neregulată prea abundentă, cu cheaguri de sânge, absentă sau foarte redusă cantitativ;
  • sângerări între menstre;
  • stare generală de disconfort și iritabilitate;
  • disfuncții intestinale sau urinare pe durata menstruației;
  • infertilitate;
  • oboseală accentuată;
  • episoade de diaree ce pot alterna cu constipatie sau manifestările pot fi fără legătură între ele;
  • balonare;
  • greață și vărsături. (1), (2)

Complicații în endometrioză

Infertilitatea este una dintre cele mai frecvente complicații ale endometriozei. Aceasta se datorează faptului că endometrioza poate afecta structura organelor reproductive, cum ar fi trompele uterine și ovarele, ceea ce face dificilă fertilizarea și implantarea ovulului. Este important ca femeile care doresc să rămână însărcinate să consulte un medic în timp util pentru a discuta opțiunile de tratament.

Endometrioza poate provoca dureri cronice, în special în timpul menstruației. Durerile cronice pot afecta, de asemenea, sănătatea mentală a femeilor, cauzând stres, anxietate și depresie. Tratamentul adecvat pentru a gestiona și a reduce durerile cronice asociate cu endometrioza este important în aceste cazuri.

Femeile cu endometrioză pot prezenta un risc crescut de complicații în timpul sarcinii. Acestea pot include avort spontan, naștere prematură, placenta previa care acoperă total sau parțial deschiderea uterină, creșterea anormală a uterului și necesitatea de intervenții medicale suplimentare în timpul sarcinii. De aceea controalele medicale de specialitate înainte de sarcină, dar și pe durata acesteia sunt esențiale.

Endometrioza poate afecta și organele digestive din apropierea uterului, cum ar fi intestinul și vezica urinară. Aceasta poate duce la probleme digestive, cum ar fi constipația, diareea și durerea abdominală. Endometrioza poate, de asemenea, să favorizeze formarea de aderențe sau cicatrici, care pot bloca sau comprima intestinele, cauzând disconfort și probleme digestive. (1), (2)

Acest articol despre endometrioză este strict informativ. Femeile care prezintă simptome asemănătoare celor din această afecțiune trebuie să consulte un medic pentru a primi un diagnostic corect și a discuta opțiunile de tratament disponibile. Un sprijin adecvat și în timp util poate ajuta la gestionarea simptomelor și la prevenirea sau reducerea complicațiilor asociate cu endometrioza.

Surse de informare:

1. Endometriosis - https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/endometriosis

2. Endometriosis - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/endometriosis/symptoms-causes/syc-20354656

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x