București, 18 ianuarie 2017: O noua interventie medicala realizata pentru prima oara in Romania a avut loc la Centrele de Excelenta ARES. O pacienta in varsta de 65 de ani, diagnosticata cu fibrilatie atriala si regurgitare mitrala severa, a fost operata minim invaziv prin efectuarea a doua proceduri complexe, in acelasi timp: implantarea unui stent MitraClip si ablatia prin radiofrecventa.
“Luand in considerare agresivitatea fibrilatiei de care suferea pacienta, am decis ca este necesara corectia disfunctiei valvei mitrale printr-o abordare diferita, aceea a efectuarii a doua proceduri endovasculare, realizate simultan. Intreaga procedura s-a desfasurat sub anestezie generala si a reprezentat un succes. Pacienta se simte bine, a fost externata, urmand sa revina la un control clinic si ecografic la 30 de zile post interventie.”, explica dr. Dan Deleanu, coordonatorul departamentului de cardiologie interventionala al Centrelor ARES.
Echipa medicala care a efectuat cele doua proceduri simultan este formata din: Dr. Dan Deleanu, medic primar cardiolog, Dr. Vlasis Ninios, medic primar cardiolog, Dr. Dimitrios Lysitsas, medic primar cardiolog, si Silvia Iancovici, medic specialist cardiolog.
Regurgitarea mitrala (RM) este o afectiune care se caracterizeaza prin inchiderea incompleta a valvei mitrale, ceea ce face ca o parte din sange sa se reintoarca din ventriculul stang in atriul stang. In consecinta, pentru a asigura volumul necesar de sange in corp, inima va fi suprasolicitata si, in timp, pacientul va resimti oboseala, dispnee (respiratie dificila) si se va ajunge la agravarea insuficientei cardiace. Regurgitarea mitrala este cea mai frecventa patologie valvulara.
Tratamentul standard este corectia chirurgicala (de preferat prin corectia valvei native si doar la nevoie prin inlocuirea ei), dar acest tip de tratament se asociaza cu anumite riscuri, mai ales la pacientii varstnici, care, de obicei, acuza mai multe afectiuni. De aceea, mai ales pentru aceasta categorie de pacienti, este necesar un abord mai putin agresiv. Tehnica MitraClip este minim invaziva, utila in cazul pacientilor selectionati, care permite reducerea RM si, secundar, imbunatateste functia cardiaca, scade complicatiile asociate si creste calitatii vietii.
Fibrilatia Atriala este cea mai frecventa aritmie cardiaca (ritm anormal al inimii). Desi in mod normal nu pune viata in pericol, poate cauza simptome suparatoare. In plus, poate produce complicatii precum insuficienta cardiaca si accidentul vascular cerebral ischemic. Asociata cu sindromul Wolff-Parkinson-White, fibrilatia atriala poate determina frecvente cardiace foarte mari si poate degenera in fibrilatie ventriculara, ce reprezinta o aritmie potential letala.
Ablatia fibrilatiei atriale este o procedura minim-invaziva, care este efectuata in laboratorul de electrofiziologie, de catre un medic cardiolog specializat in aritmii ( aritmolog/electrofiziolog).
Centrele ARES
Încă din anul 2010, prin deschiderea primului Centru de Excelență în Cardiologie și Radiologie Intevențională București, ARES s-a remarcat pe piața serviciilor medicale prin oferirea unui act medical responsabil și a unei alternative în ceea ce înseamnă medicina tradițională, asigurând tratamente minim invazive în locul tratamentelor clasice. Formată din doctori renumiți, cu o înaltă calificare medicală, dobandită atât în România, cât și în străinătate, echipa medicală ARES colaborează cu cadre medicale prestigioase din țară și din afară, ce garantează calitatea actului medical.