Frunzele de dud sunt bogate în compuși vegetali precum antioxidanții polifenoli, vitamina C, zinc, calciu, fier, potasiu, fosfor și magneziu. Ele sunt folosite în mod obișnuit pentru a prepara tincturi și ceaiuri din plante, care reprezintă o băutură sănătoasă comună în țările asiatice. Frunzele tinere de dud pot fi consumate după gătire.
Compoziția compușilor bioactivi din frunze de dud
Compușii bioactivi din frunzele de dud includ alcaloizi, flavonoizi, acizi fenolici, terpene, triterpene, stilbene, steroizi și polizaharide. Acești compuși bioactivi oferă beneficii pentru sănătatea umană, inclusiv efecte antioxidante, antidiabetice, antiinflamatorii, de scădere a colesterolului, hipolipidemice și antiproliferative.
Proprietățile ceaiului din frunze de dud
Ceaiul din frunze de dud poate asigura mai multe utilizări medicinale datorită conținutului bogat în compuși vegetali. Acesta poate fi pregătit ușor și rapid deoarece necesită puține ingrediente pentru a-l putea consuma.
Ceaiul din frunze de dud are proprietăți antioxidante și antiinflamatoare și poate fi utilizat în ameliorarea simptomelor diabetului. Acestea pot diminua nivelurile de colesterol și trigliceride și pot sprijini mai multe aspecte ale sănătății generale.
Ca orice alt aliment sau băutură, se recomandă să eviți consumul excesiv. Mai mult, dacă vrei să-l consumi pe termen lung este indicat să ceri sfatul unui medic. Ceaiul din frunze de dud poate scădea foarte mult glicemia, poate îngreuna absorbția carbohidraților, poate provoca disconfort abdominal și poate avea efecte dăunătoare asupra rinichilor, potrivit Livestrong.
Are proprietăți antiinflamatoare
Proprietățile ceaiului din frunze de dud se folosesc în mod tradițional pentru a trata inflamația cauzată de afecțiuni cronice. Frunza de dud poate inhiba agenții inflamatori din organism, ceea ce oprește răspunsul inflamator al organismului.
Poate diminua nivelurile de zahăr din sânge
Diabetul de tip 2 se caracterizează printr-o creștere a nivelului de glucoză din sânge. Compușii vegetali din dud ar putea reduce glicemia datorită conținutului bogat în acid galic. Consumul de ceai din frunze de dud poate diminua în mod semnificativ creșterile bruște ale nivelurilor de glucoză în primele două ore după consum. Acesta ar putea fi util în prevenirea și tratarea diabetului.
Citește și: Proprietățile medicinale ale consumului de crușin. Întrebuințările acestei plante
Poate scădea colesterolul LDL
Proprietățile ceaiului din frunze de dud pot scădea colesterolul LDL, mai exact colesterolul rău, și trigliceridele, dacă este administrat timp de câteva luni. În plus, consumul acestui ceai poate reduce șansele de a te confrunta cu niveluri ridicate de colesterol.
Poate susține sănătatea inimii
Unele cercetări sugerează că extractul de frunze de dud poate îmbunătăți sănătatea inimii prin reducerea nivelului de colesterol și a tensiunii arteriale, scăderea inflamației și prevenirea aterosclerozei (o acumulare de grăsimi, colesterol și alte substanțe în interiorul și pe pereții arteriali care poate duce la boli de inimă).
Conform Healthline o recenzie din 2018 raportează că compușii găsiți în frunza de dud pot avea mai multe efecte pozitive diferite, inclusiv:
- ajută la gestionarea glicemiei
- gestionarea nivelului de colesterol
- reducerea stresului oxidativ
- reducerea inflamației
- scăderea tensiunii arteriale
Cu toate acestea, este important de reținut că multe dintre studiile citate în recenzie sunt mai vechi și pot include studii în eprubetă și pe animale, mai degrabă decât studii controlate pe oameni. Prin urmare, deși această potențială arie terapeutică poate fi promițătoare, există o lipsă actuală de dovezi clinice de înaltă calitate care să susțină utilizarea frunzei de dud și a compușilor săi în aceste scopuri.
Citește și: Plante medicinale pentru digestie. De ce și cum ajută organismul
Alte potențiale beneficii pentru sănătate ale frunzelor de dud
Deși cercetările sunt limitate, frunza de dud poate oferi și alte beneficii pentru sănătate. Acestea includ:
- Efecte anticancerigene: Unele cercetări în eprubetă leagă această frunză de activitatea anticancerigenă împotriva celulelor canceroase de col uterin și hepatic umane.
- Sănătatea ficatului: Studiile în eprubetă și pe animale au stabilit că extractul de frunze de dud poate proteja celulele hepatice de deteriorare și poate reduce inflamația hepatică.
- Pierdere în greutate: Studiile pe rozătoare notează că aceste frunze pot accelera arderea grăsimilor și pot promova pierderea în greutate.
- Un ton uniform al pielii: Cercetările în eprubetă din 2016 sugerează că extractul de frunze de dud poate preveni hiperpigmentarea - sau petele de piele închisă la culoare - și poate deschide în mod natural tonul pielii.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.