La 20 de ani, suntem in forma maxima, insa semnele imbatranirii incep sa se arate. Colesterolul incepe ca creasca din cauza lipsei de exercitii, dietei necorespunzatoare sau a stresului, arterele incep sa isi piarda din elesticitate si incepem sa pierdem din cei 100 de miliarde de neuroni.
De asemenea, ridurile si liniile fine incep sa isi faca aparitia din cauza incetinirii productiei de colagen si de elastina. Glandele sebacee si sudoripare devin mai putin active si cresterea de noi celule ale pielii se diminueaza, dupa cum informeaza Daily Mail.
Pentru a indeparta efectele timpului, expertii ne sfatuiesc sa facem cel putin 30 de minute de exercitii fizice zilnic, impotriva cresterii nivelului de colesterol si a presiunii sanguine si pentru mentinerea nivelului de glucoza, vital pentru prevenirea diabetului de tip II.
O dieta bogata in calciu si vitamina D, bogata in lactate si legume cu frunze verzi, poate ajuta la intarirea oaselor, iar expunerea la soare pentru 20 de minute zilnic poate face minuni pentru ten. De asemenea, alimentele bogate in vitamina C, ca ardeii, portocalele si capsunile pot ajuta la mentinerea nivelului de colagen.
In deceniul trei al vietii, exista un echilibru intre acumularea de masa musculara si declinul acesteia, insa de acum incolo, declinul va fi mai puternic. Fertilitatea atat la femei, cat si la barbati incepe sa scada, putand duce la alopecie in randul reprezentantilor sexului masculin, datorata nivelului mai scazut de testosteron.
Dintii si gingiile devin mai vulnerabile la bacterii, din cauza productiei limitate a salivei, si functionarea plamanilor devine mai anevoioasa, deoarece plamanii devin mai putin elastici. Scaderea in greutate incepe sa fie o problema, din cauza incetinirii metabolismului.
Cum putem sa ne mentinem tineretea? Prin exercitii fizice pentru antrenarea muschilor sau prin reducerea ratiei zilnice de calorii cu 200, pentru combaterea metabolismului lent. Cantitatea de alcool, stresul, tigarile si cofeina ar trebuie reduse pentru a imbunatati sansele de concepere a unui copil, iar pentru sanatatea spermei, barbatii ar trebui sa manance alimente bogate in vitamina C, seleniu si vitamina E. Imbunatatirea functionarii plamanilor se poate realiza prin exercitii regulate, iar parul carunt poate fi impiedicat sa se extinda prin ingerarea unor suplimente de vitamina B.
Dupa 40 de ani, efectele imbatranirii sunt din ce in ce mai vizibile. Neuronii mor cu o viteza de 10.000 pe zi, si putem pierde intre 0,5 si 2 procente din muschi anual. Scaderea secretiei de hormoni inseamna pentru femei o sansa de doar 5% de a concepe un copil si sanse crescute de acumulare a grasimii in jurul abdomenului.
Simtul vazului se poate diminua, deteriorarea cartilagiilor incepe sa se produca, precum si pierderea masei osoase. La barbati, este des intalnita o prostata marita. Inima incepe sa pompeze mai putin eficient sangele, deoarece vasele devin mai putin elastice, iar blocajele din artere pot afecta performanta sexuala, deoarece arterele din organele genitale sunt de doua ori mai inguste decat cele coronare.
Putem contracara pierderea masei osoase prin exercitii fizice regulate cum ar fi plimbarile, aerobicul sau dansul, alaturi de o dieta echilibrata, saraca in grasimi, ce va ajuta la pierderea in greutate, intarirea sistemului cardiovascular, imbunatatirea fertilitatii sau sanatatea prostatei.
Femeile pot atenua efectele modificarilor in secretia hormonala prin consumarea unor alimente ca legumele, germenii de fasole sau semintele de in.
Ce ne asteapta dupa 50 de ani? Risc de probleme digestive, constipatie, sau cataracta. De asemenea, femeile incep menopauza, ce poate declansa boli cardiace sau osteoporoza. Sensibilitatea la temperatura, durere sau la atingere incepe sa se reduca, iar muschii, ficatul, rinichii si alte organe incep sa isi piarda celulele, oasele pierd din densitate, si continutul de apa din organism se diminueaza.
Stratul exterior al pielii, epiderma, se subtiaza, numarul de celule cu pigmenti scade, iar pielea devine mai slaba si mai putin elastica. Memoria auto-biografica poate incepe sa fie afectata, iar riscul de cancer la san creste cu 80 de procente la femeile de peste 50 de ani.
Expertii sustin ca sanatatea intestinelor poate fi mentinuta prin bauturile probiotice, iar renuntarea la fumat poate preveni cataracta. Dezvoltarea unor noi abilitati mentale, cum ar fi a invata sa canti la un instrument muzical, ajuta la dezvoltarea uuor noi conexiuni cerebrale.
Pentru prevenirea pierderii memoriei, alimentele bogate in anti-oxidanti, ca broccoli, spanacul sau fructele de padure sunt foarte utile, iar varza poate proteja impotriva cancerului la san.
Dupa 60 de ani, pierderea auzului devine posibila, iar pupilele ochilor se micsoreaza si reactioneaza mai lent la intuneric sau la lumina puternica.
Gustul si mirosul se pot diminua. Persoanele peste 65 de ani sunt predispuse la pierderea controlului asupra vezicii, iar catilagiile dintre discurile vertebrale incep sa se micsoreze, astfel incat ca pana la 80 de ani, pierdem pana la 5 cm din inaltime. Vocea devine mai inceata si mai ragusita, din cauza slabirii tesuturilor moi din laringe.
Exercitiile regulate cresc debitul de sange, reduc surmenajul cardiac si riscul de boli cardiace. De asemenea, un regim ailmentar bogat in fructe, legume si cereale integrale poate face minuni, doar daca evitati carnea de vita, untul, margarina, laptele, branza sau mancarurile prajite.
Problemele vezicii pot fi reduse prin niste exercitii de antrenare a acesteia pentru a tine cantitati mai mari de urina, iar osteoporoza poate fi prevenita prin pastrarea unei greutati normale.
VIDEO! Razvan invata sa faca kangoo jumps... Sucul de cirese prelungeste viata...