Antena Căutare

Simptomul ochiului uscat: cum ne ingrijim de aceasta afectiune

Lacrimile, uneori simbol al durerii si tristetii, alteori al emotiei si bucuriei, alteori al slabiciunii. Cine are nevoie de lacrimi? Ei bine, fiecare dintre noi si mai ales in acest anotimp!



Fireste, ochiul uscat nu apare numai iarna, dar deseori conditiile specifice anotimpului agraveaza sau declanseaza afectiunea. Se apreciaza ca 20%-30% din populatie a suferit macar o data de "ochiul uscat". Persoanele cu varsta peste 50 de ani si in special femeile dupa menopauza sunt mai afectate.

Unele maladii: diabetul zaharat, afectiuni tiroidiene, poliartrita reumatoida, lupus, deficitul de vitamina A, infectiile cronice ale pleoapelor, dar si medicamente
(antihistaminice, diuretice, decongestive, beta blocante, antidepresive, contraceptive orale, antiacneice, antiinflamatorii) pot favoriza aparitia afectiunii. Initial, doar deranjant, dar daca este neglijat, ochiul uscat poate duce la complicatii (de exemplu, infectii sau ulceratii) ce pot afecta permanent vederea.

Manifestarile principale sunt: senzatia de durere, arsura sau intepatura, de obicei la nivelul ambilor ochi, care poate aparea chiar dimineata, la sculare, sau pe parcursul zilei. Ochii sunt rosii, sensibili la lumina. Frecvent apare si senzatia de vedere incetosata (in special la sfarsitul zilei sau dupa perioade de concentrare) ori oboseala ochilor chiar dupa activitati de scurta durata. In mod paradoxal intervin si perioade de lacrimare excesiva, prin care ochiul cauta sa compenseze simptomele.

Manifestarile se observa zilnic sau episodic, sunt minime sau, din contra, severe. Atentie, ele pot mima o alergie sau o infectie locala. Nu recurgeti la un tratament empiric cu antibiotice fara un consult medical prealabil!

In cazurile usoare, primul pas este folosirea lacrimilor artificiale. Exista multe varietati, asa ca puteti testa diferite tipuri pana descoperiti care sunt bune pentru dumneavoastra. In principiu, cele cu conservanti sunt mai usor de pastrat si utilizat, dar nu se pot folosi de prea multe ori pe zi, caci devin iritante.

Daca aveti nevoie sa puneti mai des picaturi, trebuie sa apelati la cele fara conservanti. Unele persoane folosesc lacrimile o data sau de doua ori pe zi, altele sunt obligate sa recurga la acest gest la 1-2 ore. Nu ezitati sa le folositi insa pentru a obtine efectul dorit. Dimineata, la trezire, sau chiar in timpul zilei puteti pune o compresa cu apa calduta pe ochi, pentru a stimula astfel secretia lacrimala.

Daca simptomele persista, nu ezitati sa va prezentati la medic. Luati cateva minute pauza la fiecare ora (mai ales daca lucrati la computer sau desfasurati o activitate minutioasa) pentru a va odihni ochii. Plasati ecranul calculatorului sub nivelul ochilor si obisnuiti-va sa clipiti mai des, pentru a permite desfasurarea filmului lacrimal pe suprafata ochiului. Evitati fumul in general si mai ales fumul de tigara. Protejati-va ochii impotriva vantului si frigului cu ochelari. Nu directionati fluxul de aer cald al aparatelor spre ochi si daca e posibil montati un umidificator.

Citeste si Jurnalul

FOTO: Hepta.ro

Slabeste sanatos: dieta combinata cu sport... VIDEO! Cum ne ferim de paradontita...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x