Florile de soc sunt folosite de sute de ani în Europa pentru preparate culinare și medicinale, iar siropul este unul dintre cele mai apreciate. Acest preparat natural ocupă un loc special în bucătăria tradițională românească, unde este folosit în băuturi și deserturi, dar și în medicina alternativă, ca remediu împotriva unor afecțiuni.
În România și în multe țări din Europa de Est și Centrală, siropul de soc este apreciat ca băutură naturală răcoritoare, dar și ca tonic pentru organism în sezonul de primăvară și vară.
Ce beneficii are siropul de soc
Socul este una dintre cele mai populare plante medicinale din Europa. În studii, el a demonstrat proprietăți antioxidante, antiinflamatoare, anticancerigene, antivirale (împotriva gripei), antimicrobiene, antidiabetice, de protecție cardiovasculară și neuroprotectoare.
Florile de soc din care se prepară siropul sunt recunoscute pentru multiplele lor efecte benefice asupra sănătății, printre care:
- Sunt un remediu împotriva afecțiunilor respiratorii. Datorită proprietăților antivirale și antiinflamatoare, florile de soc la reducerea simptomelor de gripă și răceală precum tusea, febra și durerile în gât;
- Au efect diuretic și detoxifiant. Florile de soc stimulează eliminarea toxinelor prin urină și transpirație. De asemenea, sunt folosite în cure de detoxifiere, în special primăvara;
- Susțin imunitatea. Datorită conținutului de flavonoide precum quercetina, rutina (vitamina P) și kaempferolul, florile au efect antioxidant și stimulează imunitatea;
- Au efect ușor laxativ. Florile de soc sunt recomandate și ca remediu împotriva constipației ușoare;
- Ajută la controlul glicemiei. În studii, extractele de flori de soc au stimulat absorbția glucozei și au îmbunătățit sensibilitatea la insulină.
Deși florile de soc au numeroase efecte benefice dovedite, zahărul folosit la prepararea siropului le poate reduce, mai ales dacă este consumat frecvent sau în cantități mari. Pentru că afectează glicemia și crește inflamația din corp, el limitează efectele antiinflamatoare și antidiabetice ale plantei.
Cu toate acestea, zahărul nu anulează complet proprietățile florilor de soc. Majoritatea beneficiilor medicinale se păstrează, deoarece compușii activi precum flavonoidele, antioxidanții și acizii organici rezistă în sirop. Dacă este consumat ocazional și în cantități mici, siropul de soc poate fi un aliat natural pentru imunitate sau răceli.
Rețetă de sirop din flori de soc
Aromat și răcoritor, siropul de soc se prepară fără prea mare efort. Pentru a avea un gust bun, secretul este să culegi florile într-o zi însorită, înainte să se facă prea cald, și să le folosești cât mai curând posibil, potrivit BBC Good Food. Alege florile cele mai proaspete, când au o culoare crem albicioasă, cu aspect spumos.
Iată cum să prepari siropul de soc:
Ingrediente:
- 2 ½ kg de zahăr alb
- 2 lămâi netratate (bio)
- 20 de flori proaspete de soc, cu tulpinile tăiate
- 85 g de acid citric (se găsește în farmacii sau magazine naturiste)
Pasul 1: Prepară siropul
Dizolvă 2,5 kg de zahăr în 1,5 litri de apă, la foc mic, fără să fierbi. Amestecă din când în când, până când zahărul se dizolvă complet. Rade coaja celor două lămâi, apoi taie-le în felii.
Citește și: Sirop de vișine: Rețeta bunicii pentru un energizant natural eficient
Pasul 2: Adaugă florile
După ce zahărul s-a dizolvat, adu siropul la punctul de fierbere, apoi oprește focul. Într-un castron mare sau lighean, scufundă florile de soc pentru a îndepărta eventualele impurități sau insecte. Spală-le ușor, scutură-le și adaugă-le în sirop împreună cu feliile de lămâie, coaja rasă și acidul citric. Amestecă bine. Acoperă oala și lasă amestecul la infuzat timp de 24 de ore.
Pasul 3: Strecoară și îmbuteliază
Pune o strecurătoare tapetată cu un tifon (o pânză subțire sau prosop) curat peste un vas mare. Toarnă siropul cu un polonic și strecoară lent. Aruncă resturile rămase în prosop. Cu o pâlnie și un polonic, umple sticlele sterilizate cu siropul obținut.
Cum se păstrează siropul de soc
Siropul preparat după această rețetă se poate păstra la frigider până la 6 săptămâni. După deschiderea sticlei, se recomandă să fie consumat în cel mult 7-10 zile.
În gospodăriile din România și din alte regiuni est-europene, siropul de soc se păstrează în casă pentru a fi consumat în lunile reci, ca remediu împotriva răcelilor. Pentru păstrare îndelungată, are nevoie de pasteurizare.
Dacă vrei ca siropul de soc să reziste peste iarnă, fierbe în apă caldă sticlele umplute, timp de 15-20 de minute, la foc mic. Apa trebuie să ajungă până la gâtul sticlelor, fără să acopere dopurile. Siropul se poate menține astfel 6-12 luni într-un loc răcoros și ferit de lumină.
Citește și: Sirop de coacăze negre. Rețeta elixir pentru sănătate a lui Sebastian Kneipp
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.
Cele mai bune exerciții pentru slăbit după 40 de ani. Iată cum poți arde mai ușor grăsimea... Semne ale deficienței de fibre alimentare. Cum le poți identifica...