Sebastian Kneipp un fost un preot bavarez si părintele medicinei naturiste, spunea despre siropul de coacăze negre că ar fi un real elixir pentru sănătatea gâtului și a căilor respiratorii.
Coacăzele negre erau considerate tămăduitoare pentru tuse, pentru disfuncții ale ficatului și pentru eliminarea piettrelor biliare.
Coacăzele negre sunt mult sănătoase și mai nutritive decât alte fructe și reprezintă o bogată sursă naturală de vitamina C, un antioxidant cu o putere extraordinară de a combate infecțiile.
Pe vremuri, coacăzele negre erau transformate într-un stimulent natural și întăritor al sistemului imunitar, mai ales pentru copii.
Acest sirop de coacăze negre este un adevărat izvor de sănătate, mai ales utilizat de toamna până primăvară pentru creşterea imunităţii, ca tonic general, revitalizant, vitaminizant şi remineralizant. Preparat cu miere naturală, fără a fi procesat termic, va păstra sucul fructelor în stare naturală o perioadă îndelungată de timp.
Citește și: Despre coacăze. 13 beneficii nebănuite pentru organism
Vara cât este sezonul coacăzelor, este indicat să le consumăm în stare proaspătă și preparăm siropul pentru sezonul răcoros.
Cura de coacăze negre este o cură de detoxifiere, mai ales pentru ficat, pancreas, splină și rinichi. Consumul de coacăze negre faciliteaza digestia, ajută la detoxidfierea organismului, stimuleaza functionarea ficatului, a pancreasului, a splinei si a rinichilor și contribuie la scăderea acidului uric și a colesterolului. Persoanele care suferă de reumatism, artroză, gută vor obţine rezultate remarcabile realizând o cură cu suc sau chiar cu fructe de coacăz negru. Având proprietăţi astringente, coacăzele negre sunt benefice în afecţiuni digestive.
Sirop de coacăze negre. Rețeta elixir pentru sănătate a lui Sebastian Kneipp – Ingrediente:
- 1 kg coacăze negre
- 500 gr miere de albine naturală polifloră
Sirop de coacăze negre. Rețeta elixir pentru sănătate a lui Sebastian Kneipp - Mod de preparare
Coacazele negre se curăță de frunze și codițe și se clătesc bine în 2-3 apeapoi se lasă într-o strecurătoare la scurs.
Într-un borcan de sticlă se amestecă coacăzele negre, fără a le strivi, cu mierea polifloră. Se închide borcanul ermetic și se lasă coacăzele la macerat, la loc umbros, aproximativ 2 luni. Nu este recomandat a se strivi boabele de coacăze, pentru a nu urgenta oxidarea lor.
Citește și: Rețeta Lichior de coacăze roșii. O băutură digestivă, aromată și frumos colorată
După desfacerea borcanului se poate trece siropul de coacăze negre printr-un tifon curat, sau se poate consuma ca atare.
Se fac cure cu câte 4-6 linguri de sirop de coacăze negre pe zi, ca atare, sau diluate într-un pahar cu apă minerală.