Live acum
Prime Time 20:30Chefi la Cutite

România plânge după medici! Spital dotat cu aparatură de ultimă generație, dar cu secția de terapie intensivă închisă!

Un spital reabilitat şi dotat cu aparatură de ultimă generaţie funcţionează la cotă de avarie pentru că nu are medici. Se întâmplă la Galaţi, unde bolnavii nu pot fi trataţi la terapie intensivă pentru că unitatea medicală nu are anestezist de ani de zile.

Lipsa de medici în România omoară oameni! Un spital reabilitat şi dotat cu aparatură de ultimă generaţie, în valoare de 100.000 de lei stă cu secția de terapie intensivă închisa din cauza lipsei de medici. Cum încearcă conducerea spitalului să aducă personal medical:

Se întâmplă la Galaţi, unde bolnavii nu pot fi trataţi la terapie intensivă pentru că unitatea medicală nu are anestezist de ani de zile. În tot acest timp au fost organizate mai multe concursuri, dar prea puţini sunt specialiştii tentaţi să vină să lucreze şi să rămână aici.

Aparatul de anestezie este unul din cele mai performante aparate de anestezie. Are manşetă pentru tensiunea arterială, pentru puls, monitor pentru electrocardiograme, frecvenţă cardiacă, respiraţie și tot ce trebuie.

Acum 5 ani, secţia de terapie intensivă de la Spitalul Orăşenesc din Târgu Bujor a fost modernizată şi a primit toată aparatura necesară. Investiţie de 100.000 de lei. Tot de atunci însă, stă închisă.

Un medic declară că: "N-am anestezist, mă mănâncă palmele. Aş mai face şi eu o operaţie, dar, dacă n-ai anestezie stai cuminte că altfel e "bâjă".
Medicul, pensionar, intervine doar la cazurile uşoare. Cele complicate sunt trimise la Spitalul de Urgenţă din Galaţi. "Păcat de aparatura ultramodernă, pentru că n-are cine lucra cu ea", spune, dezamăgit, doctorul.

"Asta este o masă de operaţie destul de performantă, modernă, care este cu telecomandă. Se ridică, coboară. Până şi paturile din saloanele secţiei sunt şi acum acoperite cu folie protectoare. Şi în restul spitalului este nevoie de medici.

Avem nevoie de un medic de medicină internă pt că secţia are un singur medic şi este foarte aglomerată. Avem nevoie de un medic de neonatologie. Şi scoatem posturile la concurs destul de des, dar, din păcate nu reuşim să atragem cadre."

Conducerea spitalului a cumpărat şi un microbuz pentru transportul medicilor. Aşa au reuşit să mai acopere nişte goluri, cu doctori de la Galaţi.

Pacienții își declară mulțumirea față de condițiile din spital: "Sunt foarte mulţumită, nu mulţumită. Mă bucur de un colectiv extraordinar, cu o vastă experienţă"

Mulţumiţi de condiţii sunt şi pacienţii care spun că se simt la spital ca la hotel: "N-am văzut aşa curăţenie!"

La fiecare cinci luni, conducerea spitalului organizează un concurs pentru ocuparea posturilor vacante. Vrea să construiască şi un bloc în curtea spitalului pentru cazarea doctorilor. Doar, doar, va atrage aşa măcar medicii rezidenţi

Recomandari