Când a fost ultima dată când te-ai simțit fericit? Când a fost ultima dată când te-ai trezit energic, vesel și recunoscător pentru tot ce ai ai? Starea ta se poate modifica în funcție de modul în care reacționezi la schimbările din viața ta, fie că este vorba de carieră, familie, relații sau finanțe.
Există oameni fericiți aproape mereu, în timp ce alții se luptă cu probleme precum depresia, anxietatea și atacurile de panică. Dincolo de factorii de mediu, de moștenirea genetică, de tipul tău de personalitate, există și substanțe și procese chimice neurologice care te pot face să te simți mai mult sau mai puțin fericit în viață. Serotonina și dopamina sunt două astfel de substanțe, cu o influență semnificativă asupra stării tale de bine.
Ființele umane sunt construite în așa fel încât să caute plăcerea și să evite durerea. Astfel, creierul nostru este capabil să elibereze substanțe chimice care ne fac să ne simțim bine, motiv pentru care serotonina și dopamina joacă un rol important în viața ta.
Cum ne influențează nivelul de serotonină și de dopamină
Persoanele care sunt diagnosticate cu depresie au, de obicei, niveluri scăzute de serotonină, în timp ce acelea cu serotonină ridicată raportează deseori că sunt mai fericite. Persoanele cu niveluri mai ridicate de serotonină au, de asemenea, o stimă de sine mai mare, o integrare socială mai bună, ceea ce determină o stare de bine generală.
Lipsa dopaminei îți afectează capacitatea de concentrare, memoria și calitatea somnului. Corpul tău eliberează adesea dopamină după ce ai atins un obiectiv și joacă un rol esențial în cât de rapid și eficient îți îndeplinești sarcinile. Eliberarea de dopamină este revigorantă și energizantă, iar studiile au arătat că persoanele cu un nivel scăzut de dopamină se pot confrunta cu depresie, tulburări de dispoziție și probleme de concentrare.
Ce poți face pentru un nivel optim de serotonină și dopamină
Dopamina și serotonina sunt relativ echilibrate la persoanele care au un stil de viață sănătos, au o dietă bogată în substanțe nutritive, fac sport și își gestionează eficient nivelul de stres. Cu excepția cazului în care ai o afecțiune care îți reduce cantitatea uneia dintre aceste substanțe chimice, acestea ar trebui să aibă un nivel echilibrat, care să-ți asigure o stare de bine.
Atunci când ești stresat și ai un stil de viață haotic, se eliberează cortizol, care inhibă producția de serotonină și dopamină și are impact negativ asupra memoriei și concentrării, poate duce la creșterea în greutate și poate avea efecte serioase asupra sistemului imunitar.
În afară de a duce o viață sănătoasă, îți poți crește nivelul de serotonină și dopamină făcând lucruri care îți plac. Fă mișcare, fii recunoscător pentru lucrurile bune care ți se întâmplă, meditează, ține-ți mintea activă citind, învățând și înconjurându-te de oameni pozitivi.
Nimeni nu se simte fericit 100% din timp, dar este evident că există lucruri pe care le putem face pentru a ne îmbunătăți starea de spirit. Chiar și atunci când te confruntați cu o situație greu de gestionat sau foarte neplăcută, poți găsi o modalitate de a accepta și de a învăța din ea. Pune în practică cele de mai sus și viața ta se va îmbunătăți simțitor.
Prunele, delicii sănătoase de sezon. Medicii spun că pregătesc sistemul imunitar pentru sezonul rece... Ce se întâmplă în corpul tău, la câteva secunde după ce mănânci pufuleți! Sigur n-ai observat efectul...