Antena Căutare

Suntem dependenţi de telefon. Avem nevoie de o „detoxifierea” de tehnologie

Suntem dependenţi de telefon. Îl folosim la muncă, acasă, pe stradă, în maşină. Stăm la masă cu prietenii, şi tot pe telefon vorbim. Provocăm accidente, pentru că facem live pe Faceebook.

Suntem dependenţi de telefon. Îl folosim la muncă, acasă, pe stradă, în maşină. Stăm la masă cu prietenii, şi tot pe telefon vorbim. Provocăm accidente, pentru că facem live pe Faceebook.

Dependenţa de tehnologie e reală. Şi confirmată de studii. Iată câteva date. Nouă din zece români nu concep să iasă din casă fără telefonul mobil. Iar doi din zece chiar dorm cu el.

Aproape 90% scriu zilnic mesaje pe smartphone. Iar 70% - nu adorm fără să verifice mailul sau reţelele de socializare. Avem nevoie de o cură de detoxifiere digitală, aşadar. Şi, culmea, una dintre soluţii vine tot pe smartphone.

În magazin, la birou, pe stradă, telefonul e nelipsit. Oamenii cad, se lovesc, riscă să fie accidentaţi pentru că uită să-şi ia ochii din gadgetul preferat. Cel mai grav e atunci când folosesc telefonul în mers, la volan. Reporterii Observator au făcut un experiment. Şi de la Piaţa Unirii până la Piaţa Victoriei, în mai puțin de 10 min, am văzut 9 soferi care vorbeau sau scriau mesaje.

”Gadget-urile reprezintă contacul cu realitate, prin intermediul lor avem acces la informaţie, doar că ele nu sunt tot. Este foarte important să introduc în rutina mea de zi cu zi momente în care sunt digital free, asta înseamnă că pur şi simplu telefoanele, laptop-ul fie lăsat pe silent, fie dus în altă cameră, fie pur şi simplu îl las şi amân verificarea”, spune psihologul Jeni Chiriac.

Există şi o aplicaţie care monitorizeză activitatea în mediul online. Şi poate seta timpul pe care îl petrecem pe internet, numărul de deblocări sau chiar poate refuza apelurile automat.

Ca în cazul oricărei dependenţe, tot voinţa e cheia. Pentru o "detoxifiere" totală de tehnologie, unii merg la psiholog. Alţii. apelează la voinţă.

”M-am gândit să nu îmi mai cumpăr încărcator, să nu îmi mai încarc telefonul”, spune Bogdan, un tânăr care vrea să scape de dependența de smartphone. Mai ales că, în era digitală, şi copiii merg în parc cu telefonul după ei.

Studiile au arătat că 66 la sută dintre români nu lasă telefonul din mână nici în bucătărie, când gătesc, iar patru din zece părinţi nu renunţă la gadget nici măcar când intră în camera copiilor.

Citește mai mult pe Observator.tv!

Esti incepator pe banda de alergare? Iata doua antrenamente de care nu stie nici instructorul de fitness!... Numărul 1 în lume! Dieta-rapidă concepută de un cardiolog american. Slăbești 10 kilograme în câteva zile...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x