Cancerul de piele
Doua noi tratamente prescrise in melanoma au inregistrat o crestere semnificativa a duratei de supravietuire in cazul pacientilor cu forme maligne non-operabile.
Prima, vemurafenibul actioneaza asupra unei anomalii genetice a tumorii (mutatia unei gene), reducand mortalitatea cu 63% a pacientilor bolnavi de cancer de piele, comparativ cu chimioterapia. Un rezultat remarcabil care a determinat ca toti pacientii aflati in studiu sa fie trecuti pe vemurafenib.
A doua molecula, ipilimumab, este destinata activarii sistemului imunitar. Asociata chimioterapiei, noua molecula dubleaza durata supravietuirii. In general, melanoamele se vindeca printr-un tratament chirurgical. Dar, cand boala este in stadiu foarte avansat si operatia nu e posibila, noua molecula reprezinta o solutie pentru acesti pacienti.
Cancerul la san
Un tratament cu aromasine, medicament care blocheaza secretia estrogenului, a redus cu 65% riscul aparitiei cancerului la san. In studiu au fost incluse 4.500 de femei cu varste peste 60 de ani, care prezentau un risc considerabil de cancer mamar, cu antecedente personale sau familiale. De asemenea, in cadrul congresului de la Chicago au mai fost prezentate si alte tipuri de medicamente hormonale, prescrise pentru a evita riscul recidivelor in cazul tumorii ce contine receptori ai estrogenilor. Totusi, nu pot fi neglijate efectele secundare ale acestora, ceea ce limiteaza mult folosirea lor in cazul femeilor ce prezinta riscuri, dar nu sunt bolnave. Ca orice medicament, si noua molecula este asociata cu o serie de efecte secundare, ceea ce impune informarea corecta a pacientelor, avertizeaza autorii studiului.
Cancerul de prostata
Cercetatorii de la Kimmel Cancer Center din Philadelphia au definitivat formula unui vaccin terapeutic destinat pacientilor diagnosticati cu cancer de prostata in stadii avansate. Comparativ cu pacientii care n-au beneficiat de acest vaccin experimental, la cei vaccinati durata de supravietuire a crescut cu peste zece luni. Vaccinul a fost obtinut din celule imunitare de la pacient, prelevate si crioconservate inainte ca boala sa progreseze.
Cancerul tiroidei
Chiar daca majoritatea sunt vindecabile, sunt totusi forme de cancer tiroidian severe. In lupta cu aceste forme sunt lansate mai multe medicamente. Sorafenib este destinat persoanelor cu tumoare ce prezinta o mutatie genetica. Lenvatinib, ce se opune unei enzime de proliferare, a permis obtinerea unui raspuns pozitiv la peste jumatate dintre cei 58 de pacienti testati. Acest rezultat este suficient pentru ca sa fie demarat un studiu de faza a III-a, ultima etapa inainte de comercialiarea produsului. Fosbretabulina, ce tinteste vasele care asigura hranirea tumorii, a captat interesul participantilor. In formele avansate, aceasta molecula adaugata la chimioterapie tripleaza durata de supravietuire a pacientului cu cancer tiroidian.
Citeste si Jurnalul
FOTO: nikadon.com