Studiile au arătat că 100 de gr de spanac crud asigura doza zilnica de vitamina A si vitamina K, iar și o treime din doza recomandata de fier.
Vitamina A este importanta pentru vederea pe timpul noptii, dar si in cresterea si dezvoltarea celulara, reglarea functiilor sistemului imun si in reproducere. Sub denumirea de vitamina K sunt reunite mai multe substante cu proprietati asemanatoare, implicate in procesul de coagulare (6). Folatul (Vitamina B9) este implicată în sinteza ADN, metabolismul aminoacizilor, diviziunea celulară şi în maturarea celulelor roşii sanguine.
În frunzele de spanac se găsește o cantitate mare de clorofilă, acid folic, vitamina B1, B2, B6, B9, PP, C, E şi K, caroten, lipide, glucide, mucilagii, luteină, fier, protide, și spinacină.
Frunzele de spanac se pot consuma sub formă de salate sau de suc, dar sunt incluse și în diverse preparate: supe, mâncăruri, deserturi, iar din seminţe se obţine o infuzie sau un decoct.
Însă, pentru a beneficia de toate proprietățile frunzelor de spanac, nutriționiștii recomandă consumul acestora numai în stare crudă.
Citiți și:
Alimente recomandate pentru o digestie sănătoasă și o imunitate bună!
Pentru preparate medicinale se recoltează nu numai frunzele, ci şi seminţele.
Spanacul poate fi întrebuințat și ca laxativ uşor, ca depurativ, antianemic, hipotensiv, nutritiv, remineralizant, afrodisiac şi hipoglicemiant.
Preparatele din frunze de spanac contribuie la profilaxia sau ameliorarea unor afecţiuni precum: hipertensiunea arterială, tusea, avitaminoza, scorbutul, rahitismul, acneea, anemia.
Consumul de spanac este benefic și celor care se refac după o boală grea, precum şi în stări de oboseală şi stres. Spanacul are și un important rolul în activarea secreţiilor pancreatice dar și un rol de agent anticancerigen.
Consumul de spanac este foarte recomandat persoanelor care iau tratament cu warfarina (un medicament anticoagulant, folosit post infarct miocardic, in trombozele venoase, etc). Aceste persoane trebuie sa aiba un consum constant de alimente care contin vitamina K, pentru a nu influenta efectul terapeutic al acesteia.
De asemeni, spanacul este recomandat gravidelor, contribuind la buna dezvoltare a fătului, întrucât spanacul contribuie la fortificarea vaselor de sânge, a inimii şi a ochilor.
Datorită faptului că este depurativ (curăţă organismul de toxine), spanacul se foloseşte intens în curele de primăvară. Seminţele de spanac sunt utile în combaterea constipaţiei.
Spanacul poate fi folosit și ca uz extern, sub formă de cataplasme sau comprese cu suc, acestea putând ameliora afecţiuni ale pielii precum acneea, arsurile, eczemele, pecinginea, plăgile şi ulcerele de piele.
Mai citiți și:
Ce găsim primăvara aceasta nou pe piață în materie de fructe și legume!
Ca și contraindicații, consumul de spanac nu este recomandat pacientilor bolnavi de reumatism, gută, hepatită, pietre la rinichi sau vezică, inflaţii gastrice sau intestinale sau artrită, deoarece conţine acid oxalic, contraindicat în aceste afectiuni.
Din cauza conținutului crescut de oxalati, el trebuie evitat de persoanele care au acidul uric crescut in sange, sufera de guta sau de litiaza renala.
Alimente recomandate pentru o digestie sănătoasă și o imunitate bună. Sfaturi de la nutriționiști!... Leurda sau usturoiul sălbatic, un excelent detoxifiant al primăverii. Proprietăți, beneficii și întrebuințări ale leurde...