- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Zmeura, unul dintre cele mai delicioase fructe de pădure, aduce foarte multe beneficii pentru sănătate și frumusețe. Iată ce poate trata sau preveni consumul de zmeură.
Vara consumul de fructe crește pentru că majoritatea dintre noi le consumă fie în stare naturală, fie în compoturi, gemuri sau dulcețuri. Dacă îți plac fructele de vară precum cireșele și căpșunile, nu ai cum să nu iubești zmeura. Specialiștii indică faptul că locul unde s-a descoperit pentru prima dată zmeura ar fi estul extrem al Asiei. Apoi a fost introdusă în Europa acum 4000-5000 de ani.
Astăzi, suntem norocoși să cunoaștem 10 specii din acest fruct delicios. Cea mai cunoscută dintre specii este însă Rubus idaeus cunoscută și sub numele de zmeura euro-asiatică. S-a dovedit că încă de acum 3 milenii zmeura a început să fie folosită și în scopuri terapeutice.
Rusia și Serbia produc împreună aproape jumătate din producția mondială de zmeură, fiind urmate de Statele Unite și de alte țări europene și asiatice. Cu toate acestea, deși România nu intră în statistici, ea este un producător important datorită calității zmeurei pe care o produce. Zmeura românească are un parfum, un gust și o acțiune terapeutică extraordinară.
Cantitatea de carbohidrați și fibre din zmeură
Jumătate de ceașcă de zmeură proaspătă conține 3.5 grame (net) de carbohidrați plus 4 grame de fibre și are 32 de calorii. În același timp, o jumătate de cană de zmeură congelată are 6 grame de carbohidrați plus 2.5 grame de fibre și 32 de calorii. Este recomandat ca zmeura congelată să nu fie îndulcită.
Beneficiile zmeurei pentru sănătate și frumusețe
Zmeura este un fruct bogat în acid elagic, un compus fenolic ce ajută la prevenirea cancerului, care inhibă creșterea celulelor canceroase și care oprește dezvoltarea anumitor forme de cancer.
Mai mult decât atât, uleiul din semințe de zmeură este un factor natural de protecție solară. Acesta conține cantități mari de compuși polifenolici cunoscuți pentru rolul lor anti-cancer. Zmeura conține antioxidanți puternici, cum ar fi vitamina C, quercetina și acidul galic.
Așadar, zmeura aduce următoarele beneficii pentru frumusețe și sănătate:
1.Arderea grăsimilor
Fructul este bogat în fibre și mangan. Fibrele ajută la încetinirea procesului digestiv astfel încât senzația de sațietate poate persista mai mult, iar manganul este un mineral care ajută la menținerea valorilor înalte ale ratei metabolice care contribuie la arderea grăsimilor.
2.Consolidarea sistemului imunitar
Mineralele, precum vitamina C, au rolul de a ajuta organismul să dezvolte țesuturi conjunctive puternice și un sistem imunitar capabil să respingă atacul micro-organismelor. Alături de vitamina C, zmeura conține și potasiu.
3.Prevenirea apariției bolilor
Zmeura conține substanțe precum flavonoidele și fitochimicalele care contribuie la prevenirea apariției multor boli. Acest fruct are în compoziție substanțe care ajută la preîntâmpinarea infecțiilor vezicii urinare prin împiedicarea aderenței bacteriilor la celulele care căptușesc pereții tractului urinar.
4.Vedere sănătoasă
Zmeura este bogată în compuși importanți pentru o vedere sănătoasă. Substanța considerată a fi responsabilă de aceasta calitate este luteina.
5. Afecțiuni pulmonare, sensibilitate la răceli, răgușeala
Pentru a preveni toate acestea, se consumă sirop de zmeură, 4-6 linguri zilnic. Acest sirop, precum și ceaiul de zmeură îndulcit cu miere, este un remediu salvator pentru persoanele care își solicită foarte mult coardele vocale.
6. Degenerescență maculară
Conținutul ridicat de antociani (substanțele care dau culoarea specifică zmeurei) și de vitamine (în special vitamina C și vitaminele din complexul B), din fructele de zmeură, fac din aceste fructe un excelent mijloc de prevenire a degenerescenței maculare. Un studiu publicat în revista americană "Archives of Ophthalmology" arată că persoanele care consumă zmeură și alte fructe de culoare roșie sau neagră de măcar 5 ori pe săptămână, au un risc de a face degenerescența maculară cu 36% mai scăzut decât persoanele care consuma foarte rar sau deloc aceste fructe.
7.Boală canceroasă
Zmeura conține anumite substanțe numite fenoli care au un puternic efect anti-oxidant, împiedicând apariția mutațiilor și malignizarea celulelor din organismul uman. Unele studii făcute în China și în Statele Unite evidențiază că cei care consumă frecvent fructe cum ar fi zmeura, cireșele roșii și negre, murele, afinele, căpșunile, coacăzele negre au un risc mult mai scăzut de a face cancer decât persoanele care nu consumă aceste fructe.
8. Combate îmbătrânirea prematură
Un studiu realizat în Statele Unite de către un colectiv condus de dr. J. Beekwilder, a arătat că zmeura este extrem de bogată în substanțe cu efect antioxidant. Astfel, a fost considerat cel mai puternic fruct în acest sens. Antioxidanții din zmeură protejează organismul de așa-numiții radicali liberi, ce declanșează îmbătrânirea accelerată a țesuturilor, degenerarea ADN-ului și apariția diferitelor afecțiuni specifice vârstei a treia. Pentru a beneficia de efectul antioxidant al zmeurei, trebuie să consumi zilnic 150 grame din acest fruct, în cure de măcar 7 zile. În prelungirea curei cu zmeură, se pot consuma și alte fructe ale verii, cu efecte similare, cum ar fi coacăzele roșii, afinele sau murele.
9. Cancer de colon
Un studiu de medicină experimentală dezvoltat în China sub conducerea dr. C. Huang demonstrează că administrarea zmeurei reduce considerabil riscul de a dezvolta cancer la colon. Substanțele fenolice din zmeură previn malignizarea celulelor normale și inhibă creșterea tumorilor deja existente. Administrarea zmeurei, câte 150-300 de grame pe zi, încetinește evoluția bolii, ajută la normalizarea tranzitului intestinal, precum și la menținerea tonusului fizic și psihic al bolnavului de cancer.
10. Cancer de prostată
Cercetătorii indică faptul că efectul extraordinar al zmeurei în cancerul de prostată s-ar datora efectului reglator hormonal al acestui fruct, resimțit mai ales la nivelul gonadelor. Este de remarcat și faptul că au fost raportate ameliorări considerabile prin administrarea zmeurei în cazul adenomului de prostată.
11.Constipație
Zmeura este fructul cel mai bogat în fibre alimentare, substanțe nedigerabile, care acționează ca un piston, împingând materiile reziduale din intestin. De asemenea, acizii organici și zaharurile complexe din aceste fructe ajută la normalizarea florei intestinale. Prin urmare, cura cu zmeură este unul din cele mai simple și cele mai eficiente mijloace pentru a scăpa de constipație. Zmeura se consumă cu 30 de minute înaintea micului dejun și a cinei, câte o porție consistentă de minimum 100 de grame, eventual amestecate cu puțină miere și câteva linguri de iaurt Bifidus. Tratamentul trebuie făcut timp de 10 zile și poate fi reluat, după o pauză de 4 zile.
12.Arsuri gastrice, ulcer gastro-duodenal
Pentru a tratat această afecțiune, se face cură cu zmeură vreme de 12 zile, fructele fiind consumate simplu, fără zahăr sau miere. În perioada de toamnă și primăvară, e recomandat consumul de ceai de zmeură, minimum 2 căni pe zi.
13.Candidoza digestivă
Un studiu finlandez întreprins de dr. J.P. Rauha arată că fructele de zmeură sunt un adevărat inamic pentru Candida albicans. Antocianii conținuți de către aceste fructe de pădure inhibă dezvoltarea acestui fung și ajută la eliminarea sa din organism.
14.Diabet
Zmeura face parte dintr-o categorie aparte de fructe care, deși conțin un procent destul de ridicat de zaharuri, administrarea lor în doze de 150-200 de grame zilnic nu duce la creșteri mari ale glicemiei. Mai mult decât atât, zmeura stabilizează nivelul glicemiei, stimulează pancreasul (atât secreția endocrină, cât și cea exocrină), stimulează diureza și normalizează valorile colesterolului.
15.Ciclu menstrual neregulat, dureros, cu hemoragie abundenta
Ceaiul de frunze și fructe de zmeură face minuni când vine vorba de aceste afecțiuni. Cu toate acestea, nu este indicat ca femeile care suferă de constipație să consume ceaiul, ci pulberea de fructe și frunze uscate, obținută cu ajutorul râșniței electrice de cafea, câte 4 lingurițe zilnic. Tratamentul este valabil și în toate hemoragiile abundente, ca adjuvant.
16.Obezitate, îngrășare
Cura cu zmeură, făcută o perioadă cât mai lungă de timp, are efecte uimitor de puternice pentru reglarea greutății corporale. Secretul constă în faptul că, în cantități mai mari (peste 200 g), zmeura reduce pofta de mâncare, reducând chiar și secrețiile gastrice și "anesteziind" foamea, inclusiv dorința de dulce. De asemenea, un oligoelement conținut din abundență de către zmeura, manganul, crește rata metabolismului.
17.Imunitate scăzută
Zmeura și murul, sunt doi stimulatori excepționali ai imunității. Se consuma cate 150-300 de grame pe zi dintr-unul dintre aceste fructe, în cure de minimum 12 zile. Ambele conțin mari cantități de vitamina C, dar și pigmenți antocianici, substanțe ce stimulează producția de celule ale sistemului imunitar și le activează pe cele existente.
18.Graviditate
O cană de ceai de zmeur, băută zilnic, este un remediu excelent în timpul sarcinii, fiind considerat de unii specialiști drept cel mai bun ceai în timpul sarcinii. Acest remediu previne stările de greață, previne hemoragiile, reduce durerile și ajută, se pare, chiar la păstrarea sarcinii.
19.Combaterea ridurilor
Specialiștii în frumusețe indică faptul că 6 linguri de zmeură proaspătă se combină, cu ajutorul mixerului electric, cu 3 linguri de iaurt, formându-se o pasta care se aplică sub forma unei măști pe obraji, pe bărbie, pe frunte și pe pomeți. Masca se ține vreme de 15 minute, apoi se îndepărtează prin spălare cu un tampon de vata înmuiat în apă călduță sau în ceai de mușețel.
20.Tenul gras, seboreic
Se iau fructele de zmeură cât să intre într-un pahar obișnuit (de 200 ml), se spală bine și apoi se zdrobesc, până se transformă într-o pastă. Se adaugă o lingură de miere lichida și apoi se amestecă bine, pentru a se omogeniza. Se aplică pasta uniform pe pielea obrajilor, ținându-se 15-20 de minute, după care se îndepărtează cu apă călduță. Este un tratament cu efecte degresante și tonifiante asupra tenului, care ajuta la închiderea porilor și previne inflamațiile.
Citește și:
Rețetă de cheesecake cu ciocolată și zmeură, un desert de vară mult adorat
Cum preparăm una dintre cele mai delicioase prăjituri cu fructe de vară! Prăjitura Fantezie de vară.
Sursă foto: pexels.com