Nu mai este mult până când cuplurile din întreaga lume vor sărbători Ziua Îndrăgostiților, așa cum știu ele mai bine: cu ciocolată, flori, cine romantice și... dragoste. Deși este o sărbătoare cu origini occidentale, Valentine`s Day este celebrată de sute de ani. Există și câteva superstiții legate de această sărbătoare.
În credinţa populară, Sfântul Valentin a fost un preot în Roma celui de-al treilea secol. Împăratul Claudiu II a interzis căsătoriile, pentru că, spunea el, bărbaţii căsătoriţi sunt soldaţi slabi, iar Valentin a nesocotit regula, despre care credea că este nedreaptă, şi a continuat să oficieze căsătorii în secret.
O altă legendă spune că Ziua Îndrăgostiților își are originea într-o altă tradiție a Romei Antice, și anume în serbările numite Lupercalia, în onoarea zeităților Jono și Pân.
În Marea Britanie domnișoarele obișnuiesc să pună sub pernă în noaptea de 13 spre 14 februarie, frunze de dafin pentru că se presupune că își vor visa ursitul.
În Japonia datină este invers față de la români întrucât femeile sunt cele care oferă bărbaților bomboane de ciocolată în funcție de relația pe care o au cu aceștia.
În Danemarca, de Sfântul Valentin, sunt trimiși ghiocei nu persoanei iubite, ci celor mai dragi prieteni.
În anumite țări, există obiceiul ca femeile tinere să primească un cadou vestimentar de la un potențial pretendent, cadou echivalent cu o cerere în căsătorie. Păstrarea sau refuzarea acestuia devin echivalente cu un accept sau un refuz al respectivei cereri în căsătorie.
În Țara Galilor, în vremuri de demult, cadoul ideal prin care îți puteai manifestă dragostea era reprezentat de linguri. Există obiceiul ca îndrăgostiții să sculpteze linguri din lemn pe care le dăruiau persoanei iubite în ziua de 14 februarie. Pe suprafața lingurilor erau sculptate motive diverse precum inimioare și chei ce aveau o semnificație deosebită: “tu ești cel care deschizi inima mea!”.
Superstiții străvechi
În Evul Mediu, se credea că prima persoană de sex opus pe care o întâlneai în dimineața Sfântului Valentin era și persoana cu care te vei căsători. Unele persoane cred și astăzi în această metodă de a-l vedea pe cel hărăzit.
O serie de superstiții moderne tind să le înlocuiască pe cele mai vechi:
Dacă tăi mărul în jumătate, numărul semințelor pe care le găsești în interiorul mărului îți indică numărul copiilor pe care îi vei avea.
Dacă vei fi trezită din somn de sărutul unei persoane dragi în dimineața Sfântului Valentin, înseamnă că vei avea noroc în dragoste de-a lungul acelui an.
În dimineața Sfântului Valentin primul nume al persoanei pe care îl auzi la radio sau la tv sau îl citești în ziar va fi numele persoanei cu care te vei căsători.
Dacă vezi un stol de porumbei albi în aceeași zi înseamnă că vei avea o căsnicie îndelungată, frumoasă și liniștită. Dacă se întâmplă însă să vezi un liliac, soțul tău va fi cel mai probabil jucător de baseball.
Dacă vezi o veveriță în acea zi, mare atenție la bărbatul cu care te vei mărită. Se crede că va fi un bărbat zgârcit și exagerat de econom.
Dacă se întâmplă să găsești o mănușă în ziua Sfântului Valentin, se spune că ursitul tău ar trebui să găsească și el cealaltă mănușă chiar în aceeași zi.
Mai există și o altă metodă de a afla numele viitorului soț: gândește-te la 5-6 persoane pe care îi consideri parteneri potriviți pentru căsătorie și enumără-le numele în gând. În acest timp, răsucește codiță mărului. Numele celui pe care l-ai avut în gând atunci când s-a rupt codiță mărului este numele persoanei care îți este sortită.
Că aceste superstiții se adeveresc sau nu, nimeni nu poate garanta, dar până la urmă, Valentine`s Day rămâne un prilej pentru a ne arăta iubirea.
Sursa: garbo.ro