Antena Căutare

Agrotorismul Romaniei - in declin

Proprietarii de pensiuni renunta la clasificare/reclasificare din cauza taxelor foarte mari.

Criza si inundatiile au golit de turisti pensiunile din tara, cele mai afectate fiind cele din zona Moldovei si Delta Dunarii, unde gradul de ocupare in acest moment este de aproximativ 20%.

La nivel national, oficialii ANTREC estimeaza, in varianta optimista, un grad de ocupare de 50%-60% pe ansamblul anului, in pofida preturilor scazute chiar pana la jumatate fata de cele de acum doi ani si a ofertelor speciale. Scaderea numarului de clienti in aceasta varianta este de apro­ximativ 30%.

Maria Tatar, presedintele executiv al Asociatiei Nationale a Turismului Rural, Ecologic si Cultural (ANTREC), declara ca pana la jumatatea acestei luni, gradul mediu de ocupare a pensiunilor a fost, la nivel national, de aproximativ 50%, daca se iau in considerare si unitatile de cazare afectate de inundatii, fata de 80%-90% in aceeasi perioada a anului trecut. Sunt insa zone, precum cea de vest, centru sau nord-vest, unde capacitatea de cazare este ocu­pata in proportie de aproximativ 80%.

Mai putin cautate au fost pensiunile din ju­de­tele Arges, Dambovita, Prahova, un­de in acest moment 60%-65% din locu­rile de ca­zare sunt ocupate de clienti, declara pre­se­dintele executiv al ANTREC.

Articolul continuă după reclamă

Situatia a fost mult mai proasta inainte de data de 15 iulie, cand gradul de ocupare la nivel national a fost cu 45% mai mic fata de aceeasi perioada a anului trecut. Pentru 2010 se estimeaza un grad mediu de ocu­pa­re in pensiuni de aproximativ 60%, fata de 75% cat a fost anul trecut. Acesta ar fi cel de-al doilea an de scadere pentru acest segment, dupa ce in 2008, anul de varf al turismului, gradul mediu de ocupare a fost de 85%.

Una din zonele traditionale pentru tu­ri­s­mul rural, zona Bran-Moeciu, se bu­cura, in acest moment, de faptul ca apro­­xi­mativ jumatate din camere nu sunt goale. „Gradul de ocupare in acest mo­ment este bun la pensiunile din zona, de­clara Ma­rieta Stoian, proprietara unor pen­siuni din zona.

Cererea este impul­sionata atat de familiile cu copii, cat si de o oarecare revigorare a pietei eveni­me­n­telor (inclu­zand si petrecerile private: nunti si bote­zuri).

Pentru a impulsiona cererea, pen­­­­siu­nile din zona au introdus oferte gen stai un numar de zile si pri­mesti gra­tis cazare pentru o noapte in plus, la tarife diminuate fata de anii tre­cuti.

Alba: 40% din locuri, neocupate

Emil Comsa, presedintele Eurore­giunii Centru Transilvania a ANTREC, spune ca gradul mediu de ocupare in regiune este de 60%, in scadere fata de anul trecut, cand per an­sam­blu 80%-90% din lo­curi au fost ocu­pate. Pen­­­­siu­nile din ju­de­tul Brasov sunt cele mai cau­tate, avand in prezent 90% din locuri ocu­pa­te in acest mo­ment.

La po­lul op­us se si­tu­ea­­za judetul Alba, pensi­u­nile de aici avand maxi­mum 60% grad de ocu­pare. „Oa­menii sunt speriati si pre­ca­uti. In ju­de­tul Alba sunt foarte multe pen­siuni cla­sificate la 2 si 3 mar­garete, seg­­­mentul de piata carora li se adre­seaza aces­­tea fiind cel mai afectat de cri­za", spune Emil Comsa.

Pen­tru a-si atra-ge clien­tii si in afara weeken­dului, pro­prie­tarii de pensiuni din zona au redus pre­turile cu pana la 25% fata de sfarsitul de sap­tamana. "In cadrul filialei noastre sunt foarte putine pensiuni de vanzare, dar mul­ti proprietari renunta la clasifi­ca­rea/reclasificarea pensiunilor din cauza taxelor foarte mari pentru autori­zatii", concluzioneaza Emil Comsa.

Infloreste turismul la negru

Nici pentru Delta Dunarii situatia nu este mai roza, doar o cincime din numa­rul de locuri a pensiunilor omologate, din ce in ce mai putine la numar, fiind ocu­pa­te in acest moment. „Merge foarte prost, chiar daca la inceputul sezonului a fost cat de cat in regula.

De cand au inceput inun­da­tiile, din cauza stirilor focu­sate pe acestea, peste 80% dintre turisti si-au anu­lat rezervarile, astfel incat in acest mo­ment doar 20% din capa­ci­tatea de cazare este ocupata", declara Silviu Gheorghe, presedintele Antrec Tulcea.

Acesta spune ca tot mai multi proprietari de pensiuni din Delta renunta la clasi­ficare, avand in vedere ca majoritatea crite­riilor impuse de lege sunt prea greu de indeplinit. „Aceasta situatie nu face decat sa incurajeze turis­mul la negru", aminteste Silviu Gheor­ghe.

Pensiunile din Delta propun oferte speciale de genul „platesti patru nopti si primesti una gratis", multe dintre acestea oferind gratuit si transportul pana la locul de cazare, cu propriile ambarcatiuni.

Bate vantul in zona Sucevei

Proprietarii de pensiuni din zonele afectate de inundatii se plang ca niciun client nu le-a mai trecut pragul de ceva vreme. Astfel, pensiunile si hotelurile din zona Sucevei au stat mai mult goale in ultima perioada, dupa ce putinii clienti care erau in aceste baze au fost alungati de ploile prelungite, chiar daca inundatiile nu au afectat neaparat bazele turistice.

„A fost foarte slab, in ultimele patru weekenduri nu am avut niciun turist. Nici acum nu suna telefonul, vedem ce se intampla in zilele urmatoare, avand in vedere ca s-a anuntat ca vremea se va indrepta", ne-a declarat Maria Calmuschi, proprietara unei pensiuni din Suceava. Situatia a condus la ajustarea preturilor.

Ca urmare, o pensiune cu piscina, sauna, sala pentru tenis de masa ofera cazare la 150 de lei pe noapte, cu mic dejun inclus, dar preturile pot fi si mai avantajoase. „Tarifele pleaca de la 60 de lei pentru o camera dubla. Pretul include doar tariful de cazare, fara masa. Oferim in schimb bucatarie utilata sau foisor cu gratar, unde turistii pot sa-si pregateasca orice fel de bucate", ne-a declarat Maria Calmuschi.

Oferta ramane foarte diversa si flexibila, cel putin pana cand apele se retrag in totalitate, iar infrastructura este refacuta. „Am resimtit o scadere semnificativa fata de aceeasi perioada a anului trecut. Vremea nefavorabila a adus pierderi turismului din zona.

Nu stiu nici daca in perioada urmatoare numarul turistilor va creste foarte mult, pentru ca multe dintre sectoarele de drum au fost distruse, iar podurile si podetele au fost luate de viituri. Pana nu se va pune la punct intreaga infra­structura, ne asteptam ca gradul de ocupare sa ramana scazut", ne-a declarat proprietarul unei pensiuni din Suceava. (Victor Rusu)

sursa: financiarul.com

foto: lastoffertravel

Descopera frumusetea Cretei!... Rodos, capitala antica a zeilor...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 25 noiembrie 2024. Adelina și Vlad au câștigat 25.000 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 25 noiembrie 2024. Adelina și Vlad au câștigat 25.000 de lei Luni, 25.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x