Antena Căutare

Antalya - pamantul tuturor triburilor

Unul dintre numele antice al orasului Antalya de azi a fost Pamphilea. Adica "pamantul tuturor triburilor". Aici, in epoca romana, gasisera un loc unde sa traiasca in armonie si buna intelegere aborigenii si colonistii imperiali.

Pamantul rodnic si bogatiile nemasurate, marele port de unde ridicau ancora corabii ce duceau marfurile pretioase ale Asiei pana in Egipt, la Roma sau pe coastele Iberiei - toate creau premisele unei existente prospere.

Ridicata pe vremea imparatului Hadrian, cetatea era probabil una dintre cele mai bogate din vremea sa. Iar carele cu marfuri care intrau in cetate erau atat de incarcate incat rotile lor au sapat santuri adanci in dalele de marmura - santuri care se vad si astazi, acoperite de un pod de sticla pe care calatorii trec cu uimire si sfiala.

Tot din perioada lui Hadrian dateaza si o poarta de marmura, pe sub care imparatul si suita sa au trecut in anul 130 d.Hr., in timpul vizitei acestuia in regiune. Inalta de 14 m, poarta fusese taiata in zidul de incinta al orasului, fiind flancata de doua turnuri masive, reunite cu trei arcade decorate cu finete.

Un alt nume vechi al Antalyei, mai vechi chiar decat Pamphilea, a fost Atallea. Asa se chema cetatea ridicata in cinstea lui Atall, un vestit conducator din secolul al II-lea i.Hr.. Dar e atat de multa vreme de atunci...!

Articolul continuă după reclamă

PE URMELE APOSTOLULUI PETRU SI A LUI... ALAADDIN

In Antalia a debarcat Apostolul Petru, impreuna cu discipolii sai, in timpul primei sale calatorii in Asia Minor (Asia Mica). In epoca bizantina (sec IV-V d.Hr.) crestinismul a inceput sa se extinda in regiune. In anul 1207, orasul a cazut sub regimul seleucizilor, iar catre sfarsitul secolului al XIV-lea, a intrat sub suveranitatea Imperiului Otoman.

Din aceasta perioada dateaza vechiul port, restaurat in intregime in 1988, un loc ideal pentru plimbare si destindere, mai ales ca de acolo pana in centrul turistic distanta este relativ mica, iar pe traseu intalnesti numeroase hoteluri, restaurante, buticuri si chiar un bazar. Din port, se poate inchiria o barca pentru a merge in larg, pana in dreptul uluitoarei cascade de pe raul Duden, care se varsa direct in mare.

Emblema orasului Antalya, nu departe de portul vechi, este Minaretul Ivli sau "minaretul flaut", ridicat in 1230, pe vremea stapanirii seleucizilor. E usor de recunoscut dupa caramizile sale rosii si placile de faianta albastra.

Nu departe se afla Moscheea Alaaddin, construita in veacul al XIII-lea de sultanul seleucid Keyrubat I Alaaddin. Nu e acel Aladin cu lampa fermecata, insa vestigiile din vremea in care a trait sunt incarcate si ele de legenda.

Alte marturii arhitecturale care incita curiozitatea calatorului sunt turnul orologiului din piata orasului vechi - Kalayci este numele centrului istoric al Antalyei -, precum si minaretul retezat, ruina a unei moschei distrusa de un incendiu si care cu veacuri in urma fusese biserica bizantina (multe bazilici, ca si aceasta, au fost transformate, de-a lungul timpului in moschei).

Orasul vechi este ideal pentru amatorii de suveniruri - sunt o multime de magazine cu antichitati si obiecte traditionale - ca si pentru cei care adora o plimbare pe stradutele pitoresti, cu case specifice pentru secolele XVIII-XIX, care incanta privirea prin elementele arhitecturale si de decor.

CASCADE TUMULTOASE SI PLAJE MIRIFICE

De-a lungul veacurilor, locurile acestea au fost stapanite de bizantini, mongoli si seleucizi, fiecare dintre ei cucerind cu arma in mana dreptul de a stapani acest oras incantator, construit pe un platou calcaros, ale carui faleze plonjeaza direct in mare.

Peisajul, de altfel, este tulburator, iar daca vrei sa simti semetia acestor locuri nu ai decat sa te apropii de cascada de pe raul Duden, in apropiere de plaja Lara, unde apa acestuia se arunca in bratele marii de la o inaltime de peste 30 de metri.

Este spectaculoasa si neverosimila aceasta tumultuoasa revarsare de apa dulce in marea sarata! Turcii numesc aceasta cascada Karpuzkaldiran.

RIVIERA TURCIEI

Situata in largul golf Korfezi, statiunea Antalya nu este decat o farama dintr-o mirifica regiune turistica supranumita "Riviera Turciei".

La vest sunt frumoasele plaje de la Konyalta, cu prundis alb si rotund. Aici vegetatia inverzeste tarmurile, inmiresmand aerul. Livezile de lamai, portocali, mandarini, curmali, smochini, piersici si bananieri se profileaza pe conturul mai indepartat inca al Muntilor Taurus.

Vazute din larg, coastele acestea ale Antalyei constituie un cadru mirific. Konyalta este, in genere, cautata de turistii tineri si activi, pentru ca aici exista numeroase posibilitati de distractie - cluburi, discoteci, cazinouri etc. - dar si pentru ca hotelurile sunt ceva mai ieftine, fiind vechi, dar destul de cochete.

In partea estica a statiunii, se intinde frumoasa si eleganta plaja Lara, cu un nisip fin si multe hoteluri noi, de la cele mici, de doua sau trei stele (din Lara Veche) pana la marile hoteluri gigant, de patru-cinci stele (Lara Noua), care ofera servicii turistice all-inclusive, cu acea componenta exclusivista, data de intinderea complexelor, de multitudinea de oportunitati pentru petrecerea timpului liber, de SPA-urile voluptupase si chiar de micile plaje private, unde se pot organiza petreceri incitante.

In extremitatea estica a plajei Lara se gaseste o microstatiune exclusivista, numita Kundu sau Aksu, cu plaje largi si hoteluri de elita, care promit o vacanta luxoasa si linistita. De asemenea, Kundu este cautata de amatorii de distractii nocturne si de shopping.

Antalya este o regiune incantatoare, cu o existenta trepidanta si multe oportunitati de distractie, ideala pentru persoanele dinamice.

Microclimatul bland - favorizat de golful larg si inchis -, lipsa vanturilor puternice, apa de o limpezime fara cusur, deschiderile culturale pe care le ofera - toate fac din Antalya si Kundu doua destinatii de excelente pentru un turism de calitate.

foto: www.toraks.org.tr

Saint Martin, micul Paris din Caraibe - partea a 2-a... Ibiza din...Turcia...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x