Antena Căutare

Budapesta, orasul cu noua poduri peste Dunare

Daca nu ai vizitat pana acum Budapesta, e bine sa te gandesti totusi la o vacanta in tara vecina. Nu este foarte departe si vei descoperi la fata locului de ce capitala Ungariei a fost inclusa de UNESCO in patrimoniul international.



Primele vestigii arheologice din zona dateaza inca de acum 50.000 de ani. Paradoxal insa, orasul poarta actuala denumire de doar 133 de ani. Pana in 1873, Obuda, Buda si Pesta erau orase separate.

Capitala Ungariei este traversata de fluviul Dunarea care o desparte in doua - Buda (zona cu munti si vai) si Pesta (zona de campie). In acest minunat oras traiesc aproape doua milioane de oameni.

Capitala culturii

Exista 237 de monumente istorice, 223 de muzee si galerii, 35 de teatre, 90 de cinematografe, doua teatre de opera, 12 sali de concerte. Poti incerca circuitele turistice cu autocarul, cu vaporasul sau, pur si simplu, pe jos.

Neaparat sa mergi cu metroul din Budapesta pentru ca este o capodopera inginereasca tinand cont ca tunelul trece pe sub fluviu. De asemenea, nu ratati calatoria cu linia galbena, care are peste 100 de ani vechime!

Istoria antica

Relicvele castrului civic si militar Aquincum - din epoca romana, vechi de 2.000 de ani - cu cele doua amfiteatre, vilele cu ornamente din mozaic, baile militarilor se afla in partea de nord a orasului, in Buda Veche, si merita vazute.

Un teritoriu de ruine formeaza Muzeul din Aquincum cu pietrele sale cioplite, picturile murale si orga din antichitate. Atmosfera unica a pietei principale din Obuda se datoreaza vechilor case fara etaj, micilor restaurante si muzeelor valoroase.

Pesta cea legata cu... lanturi

Tot incarcata de istorie este si Pesta, partea de oras de pe malul stang al Dunarii. Traversarea fluviului trebuie facuta neaparat pe Podul cu Lanturi (construit in 1849), unul dintre cele noua care se intind peste Dunare.

2010/09/09//106248-budapesta3.jpg

Biserica parohiala din centrul istoric, din Piata 15 Martie, este prima din oras. Unicitatea ei consta in faptul ca in interior pot fi descoperite urmele tuturor stilurilor arhitecturale, de la roman pana la clasic.

Muzeul National Maghiar reprezinta cea mai frumoasa realizare a arhitecturii clasice maghiare. Aici sunt expuse vestigii infatisand istoria poporului maghiar din epoca primitiva pana in zilele noastre. Dar cel mai mare si somptuos edificiu al Ungariei este cladirea Parlamentului, situat in Piata Kossuth Lajos.

Are o inaltime de aproape 100 de metri (cam cat Intercontinentalul nostru) si o latime de 120 de metri. In aceasta resedinta a Parlamentului si a altor institutii guvernamentale se pastreaza Sfanta Coroana si insemnele de incoronare.

Parcul orasului

Cladirile remarcabile din acest loc au fost ridicate cu prilejul aniversarii a 1.000 de ani de la nasterea natiunii ungare, sarbatorita in 1896. In mijlocul impozantei Piete a Eroilor, statuia arhanghelului Gavril se ridica la 36 m inaltime.

Tot aici se afla Muzeul de Arta, care adaposteste o colectie insemnata a creatiilor unor artisti celebri pe plan mondial - Bellini, Durer, El Greco, Goya, Leonardo da Vinci, Rembrandt, Rubens, Tiziano, Velasquez ar fi doar cativa.

Ar mai fi o multime de povestit, dar mai bine mergi sa vezi tu insuti. Alte cladiri superbe sunt muzeul Transporturilor, Gradina Zoologica si cea Botanica sau Parcul de Distractii cu un carusel vechi de 100 de ani.

Cat costa?

O camera la un hotel de trei stele costa 50 de euro pe noapte. Si vei avea tot confortul. Poti alege varianta sa inchiriezi un apartament in centru, care costa 30 de euro pe noapte si iti poti face rezervarea direct pe Internet.

Noua, romanilor, ne place mancarea ungureasca, de aceea nu poti rata sa gusti renumitul gulas preparat in diferite feluri sau paprikas. O masa la un restaurant costa in jur de 30 de euro pentru doua persoane, iar cei care nu sunt pretentiosi pot manca la restaurantele mai mici cu doar 15 euro.

Poti ajunge la Budapesta cu avionul, pretul unui bilet fiind de 198 de euro, cu trenul, autocarul sau cu autoturismul personal. Daca alegi ultima varianta, atentie unde lasi masina. In fiecare parcare se afla un automat in care bagi banii si primesti un bon pe care il pui in geam, altfel platesti amenda chiar daca ai parcat in locurile amenajate si semnalizate.

Nu-ti spune nimeni ca trebuie sa faci acest lucru - intai iei amenda si numai dupa aceea binevoieste cineva sa te avertizeze. Daca stii ungureste esti norocos pentru ca nu vei gasi prea multi cunoscatori ai altei limbi in afara de cea maghiara. Poate doar cativa care vorbesc romaneste.

Oricum acest aspect este mai putin important, ceea ce conteaza cu adevarat este frumusetea acestui oras de care mai mult ca sigur te vei indragosti. Daca nu o faci de la prima vizita o vei face cu siguranta la a doua.

Foto: cityguidesblog.com

Costa Daurada, inima istorica a Peninsulei Iberice... Tara Dornelor, loc de odihna si relaxare...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x